maanantai 31. elokuuta 2015

Iltalehti: Näkökulma: Mamut ja rasistit

Iltalehti: Näkökulma: Mamut ja rasistit 31.8.2015


Suomen pitää saada turvapaikkaputki vetämään, kirjoittaa Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki.

Iltalehden suuri maahanmuuttokysely (IL 29.8.) paljasti, että enemmistö suomalaisista haluaa, että Suomi tekee enemmän turvapaikkakriisin hoitamiseksi ja avaa uusia vastaanottokeskuksia. Sota-alueilta tulevien hätä on nähty.

Kysely paljasti myös, että 17 % suomalaisista näkee ongelmallisena tulijoiden ihonvärin. Suomen Kuvalehden kyselyssä joka seitsemäs uskoi, että tummaihoiset afrikkalaiset ovat heikompia henkisiltä kyvyiltään kuin valkoiset länsimaalaiset.

Siinä on suomalaisen rasismin ydin. He ovat vähemmistö, mutta hyvin aktiivisia verkossa. Keskustelupalstoilla ei tällä hetkellä ole juurikaan aiheita, joissa ei joku oksentaisi vihaansa tummaihoisia maahanmuuttajia kohtaan.

lll

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb korosti viikonvaihteessa, että keskustelua maahanmuutosta ei pidä jättää äärilaidoille. Stubb on oikeassa, nyt puuttuu enää toiminta. Tähän asti asiasta ovat räyhänneet lähinnä äärilaidat: he huutavat sujuvasti toistensa ohi.

Asiallinen keskustelu ei ole pelkästään sitä, että tuomitaan rasismi. En edes usko, että se vähenee tuomitsemalla.

Tärkeää on vastata murheisiin, joita suomalaiset maahanmuuton suhteen kokevat.

Iltalehden kyselyn mukaan he pelkäävät maahanmuuttajien tuovan mukanaan rikollisuutta. He pelkäävät, että tulijoiden kulttuuritausta estää heitä sopeutumasta Suomeen. He pitävät islaminuskoa ongelmallisena. Ja vielä, suomalaisten mielestä meillä on liian hyvät sosiaalituet turvapaikanhakijoille.

lll

Koko turvapaikkasysteemi pitää saada kuntoon. Hakemusten käsittely pitää saada roimasti nopeammaksi. Ne, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, pitää palauttaa nopeammin. Ne, jotka ovat, pitää kotouttaa nopeammin, saada heille kielitaitoa ja töitä.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan maahanmuutto on Euroopalle velkakriisiä isompi haaste. Myös Suomeen tulee väistämättä yhä enemmän maahanmuuttajia eri kulttuureista.

Monikulttuurisen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että hyväksytään kaikki eri kulttuurien piirteet, erityisesti jos ne ovat ristiriidassa oman lainsäädäntömme kanssa. Niihin ja valtaväestön pelkoihin pitää löytää ratkaisuja, ongelmien hyssyttely ei johda mihinkään. Vain sillä tavalla viedään pohjaa pois rasismilta.