torstai 27. elokuuta 2015

Keskisuomalainen: Ajatus vastaanottokeskuksesta käynnisti kansanliikkeen Äänekoskella

Keskisuomalainen: Ajatus vastaanottokeskuksesta käynnisti kansanliikkeen Äänekoskella 27.8.2015

Äänekoskella on viriämässä kansanliike, joka vastustaa turvapaikanhakijoiden majoittamista Keski-Suomen Opistolle. Äänekoskelainen Katri Hernesmaa on tehnyt asiasta kuntalaisaloitteen, jonka on jo päivän aikana allekirjoittanut yli 90 henkilöä.

- On pelottavaa, ettei tällaisesta asiasta kysytä mielipidettä kuntalaisilta tai vaadita kaupungin päätöstä. Suolahti on pieni taajama, jonka ilmapiiriin tällaisen suunnitelman toteutuminen vaikuttaisi väistämättä. Jokaisella on oikeus ilmaista oma mielipiteensä, Hernesmaa sanoo.

Hernesmaan mukaan monessa muussa kaupungissa päätöksiä turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta on tehty nopealla aikataululla.

- Sijoittamiseen liittyy riskejä, jos esimerkiksi turvapaikanhakijoiden sopeuttaminen epäonnistuu. Haluan myös herättää keskustelua siitä, kuinka moni Suomesta turvapaikkaa hakevista on oikeasti hädänalaisessa tilanteessa. Kaikki turvapaikanhakijat tulevat varmasti huonoista olosuhteista, mutta heidän joukossaan on myös elintasopakolaisia. Minusta pakolaisasemaa käytetään myös väärin hyväksi. Aiheesta on ollut paljon spekulaatiota julkisuudessa.

- Aina pitäisi olla solidaarinen ja ymmärtäväinen, mutta tässä tilanteessa tuntuu, etteivät kuntalaiset tule kuulluksi.

Lisäksi Hernesmaa on perustanut Facebookiin Ei turvapaikanhakijoiden majoitusta Keski-Suomen Opistolle-ryhmän, jossa on tällä hetkellä lähes 150 jäsentä. Ryhmässä on keskusteltu muun muassa mahdollisen mielenilmauksen järjestämistä.

Hernesmaan käynnistämä kuntalaisaloite löytyy sivuilta kuntalaisaloite.fi.