torstai 13. elokuuta 2015

Kommuntorget: Haglund: Kaikki kunnat pitää pakottaa ottamaan vastaan pakolaisia

Kommuntorget: Haglund: Alla kommuner bör tvingas ta emot flyktingar 13.8.2015
Svenska Yle: Haglund: Tvinga kommunerna att ta emot flyktingar

- Valtion pitää varmistaa, että pakolaiset jaetaan tasaisemmin kaikkialle maahan. Näin sanoo Carl Haglund, jonka mielestä kaikkien kuntien on otettava vastaan enemmän pakolaisia taloutensa ja kokonsa mukaan jaettuna.

On suuria eroja, kuinka kunnat nykyään täyttävät vastuunsa pakolaisten vastaanotossa. Vain noin neljäsosa Suomen kunnista ottaa vastaan pakolaisia.

Kansanedustaja ja Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kyseenalaistaa puheet pakolaisista taakkana.

- Se niin sanottu taakka, joka kuntien on kannettava otettuaan vastaan pakolaisia, on lyhytaikainen.

Esimerkkeinä Haglund mainitsee Närpiön – yhden niistä kunnista, joissa on koko maan alhaisin työttömyys. Samaan aikaa Närpiö kuuluu myös niihin, jotka ovat ottaneet eniten pakolaisia.

– He ovat onnistuneet työllistämään pakolaiset ja ovat sen solidaarisuuden osoittamisen lisäksi tehneet pakolaiskysymyksestä myös taloudellisen mahdollisuuden. En näe mitään syytä, etteivätkö muutkin kunnat selviytyisi siitä, sanoo Haglund.

Haglundin mukaan valtion pitäisi ehdottomasti ottaa vastaan enemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia ja sijoittaa heitä kuntien koon ja taloudellisen tilanteen mukaan. Haglundin mukaan tälle on vain poliittisia esteitä.

- Tarvitsee vain säätää laki, joka mahdollistaa tämän. Loppujen lopuksi kyse on vain poliittisesta tahdosta. Monet kunnat hyötyisivät kulttuurisesti ottamalla vastaan pakolaisia. Me tarvitsemme pakolaisia myös demografiamme tähden. Monet kunnat kärsivät valtavasta väestökadosta ja hyötyisivät nuorempien maahanmuuttajien piristysruiskeesta, sanoo Haglund.

Nykyisen järjestelmämme mukaan kunnilla on oikeus valita, mistä maista niiden vastaanottamat pakolaiset tulevat. Haglundista tämä on ongelmallista.

- Nykyisessä järjestelmässä on monia absurdeja elementtejä.

[...]

Haglund pitää monokulttuuria, jota osa eduskunnasta kannattaa ja josta on viime aikoina puhuttu, täysin vieraana.

– Ennen kaikkea on epäsolidaarista olla ottamatta pakolaisia, mutta se on myös kansantalouden kannalta täysin hullua. Meidän ei pidä pitää pakolaisia ja maahanmuuttajia taakkana vaan mahdollisuutena. On usein kyse koulutetuista ihmisistä, jotka ovat valmiita tekemään kovasti töitä saadakseen paremman tulevaisuuden. (käännös)