tiistai 4. elokuuta 2015

Uusi Suomi: Maahanmuuttaja hämmästyi huoltoasemalla: Tällaista on rasismi suomalaisessa kylässä

Uusi Suomi: Maahanmuuttaja hämmästyi huoltoasemalla: Tällaista on rasismi suomalaisessa kylässä 4.8.2015

Rasistinen käytös on lisääntynyt Suomessa viime aikoina, sanoo pohjoiskarjalaisessa Juuassa asuva valokuvaaja, yrittäjä Marshall Niles.

– Jotkut ihmiset ovat saaneet rohkaistusta alkaa puhua tietyllä tavalla, koska jotkut poliitikot ajattelevat samalla tavalla, Niles sanoo Uudelle Suomelle.

Niles julkaisi eilen maanantaina Facebookissa kirjoituksen, jossa kertoo kotikylillään kohtaamastaan nimittelystä ja rasismista. Äskettäin hän kohtasi huoltoasemalla ihmisiä, jotka sanoivat hänet nähdessään ”Kato neekeri”. Hän kertoo myös toisesta tapauksesta, jossa juopunut henkilö avoimesti selitti, että kaikki ”somalit ja maahanmuuttajat” pitäisi heittää pois maasta.

– Minä seisoin aivan hänen edessään, kun hän sanoi sen. Meidän kylässämme ei ole koskaan ollut somaleita ja laskujeni mukaan kylässämme on noin 3–5 maahanmuuttajaa 5000 kantasuomalaisen asukkaan joukossa... silti hän vaikutti nauttivan sen sanomisesta ääneen, Niles ihmettelee kirjoituksessaan.

Aiemmin hänelle huudeltiin ohiajavasta autosta vaatien häntä häipymään Suomesta.

Niles muutti Suomeen Kanadasta kolme vuotta sitten, mutta ei ole aiemmin kohdannut vastaavaa rasistista käyttäytymistä Suomessa. Hän pelkää pelkän ihonvärinkin riittävän nyt nimittelyyn ja stereotypioiden asetteluun.

Niles korostaa kirjoituksessaan, että hän ei ole ryöstämässä kenenkään hyvinvointia “enkä ole muslimi, en ole terroristi, olen helvetti sentään intialaistaustainen kanadalainen kristitty, joka on kääntynyt ateistiksi”.

Hän kertoo opiskelevansa suomea, nauttivansa suomalaisesta kulttuurista sellaisena kuin se on ja kunnioittavansa lakia ja ihmisiä. Silti hän kokee, että häntä kohdellaan maahanmuuttajana kuin rikollista.

–Mitä seuraavaksi? Joukko ihmisiä kokoontuu ja hakkaa minut? hän kysyy Facebook-kirjoituksessaaan.

Hänen mukaansa ei ole tiettyä ihmistyyppiä, jotka olisivat erityisen rasistisesti käyttäytyviä: rasistisia kommentteja hän on kuullut niin nuorilta kuin vanhemmiltakin ihmisiltä.

Niles on ihmeissään erityisesti kansanedustaja Olli Immosen (ps.) parin viikon takaisesta avautumisesta. Immonen kuvaili monikulttuurisuutta tai monikultturismia painajaiseksi, josta haluaisi eroon.

– Olli Immosen kirjoittelun jälkeen tuntuu, että ihmiset ovat rohkaistuneet käyttäytymään näin, ja heittävät tällaisia kommentteja avoimesti, Niles sanoo.

– Se [Immosen kirjoitus] on aika pelottava. Täytyy muistaa, että muut kulttuurit tuovat myös hyviä asioita. Esimerkiksi Nokia ei olisi ollut niin menestyksekäs ilman intialaisten insinöörien panostusta tai jos japanilaiset eivät olisi parantaneet teknologiaa, Niles sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Juuka on mukava paikka asua ja suurin osa sen asukkaista on ystävällisiä.

–99 prosenttia juukalaisista on rakastavia, fiksuja ja kunnollisia ihmisiä, jotka haluavat vain nauttia aamukahvistaan. Olen saanut enemmän ystäviä Juuassa kuin muualta Suomesta ja olen tavannut mukavia ihmisiä täällä enemmän kuin muualla Suomessa, Niles toteaa.