tiistai 4. elokuuta 2015

Keskisuomalainen: Rasisminvastaisesta mielenosoituksesta iso riita – nimi piti vaihtaa

Keskisuomalainen: Rasisminvastaisesta mielenosoituksesta iso riita – nimi piti vaihtaa 4.8.2015
Yle: Poliisikaan ei tiedä illan mielenosoituksen järjestäjää

Keskiviikkona Jyväskylän kirkkopuistossa järjestettävälle rasismin ja fasismin vastaiselle mielenosoitukselle vaihdettiin tiistaina uusi tapahtumanimi: Unelmasta totta – rasismin vastainen mielenosoitus.

Edellinen nimi Meillä on unelma aiheutti hämminkiä, kun samannimisen tapahtuman järjestäjät Helsingissä irtisanoutuivat Jyväskylän tapahtumasta. Syynä oli muun muassa se, etteivät helsinkiläistapahtuman järjestäjät saaneet yhteyttä Jyväskylän mielenosoituksen järjestäjiin. Omalla tiedotussivustollaan Facebookissa he kirjoittivat näin:

"Meillä ei ole tietoa järjestäjästä emmekä saa ketään kiinni. Kukaan ei ole pystynyt kertomaan, kuka on mielenosoituksen takana. Näin ollen emme ota siitä vastuuta. Toivomme, että järjestäjät ilmoittautuvat, että tiedämme keneltä kysyä lisätietoja järjestelyistä."

Tiistaina iltapäivällä Jyväskylän tapahtuman Facebook-sivulla kerrottiin, että keskiviikon tapahtuman nimi on muutettu "monista pyynnöistä johtuen". Tapahtumajärjestäjien mukaan "Helsingin päästä" olisi sallittu nimen käyttäminen, jos tapahtuma olisi noudattanut samaa muotoa kuin Helsingin tapahtuma muun muassa antamalla puheenvuoro perussuomalaisten edustajalle ja kieltämällä anarkistien mustan lipun käyttö.

Jyväskylän mielenosoituksen järjestäjät pysyttelevät edelleen nimettöminä. Keskisuomalaisen yhteydenottopyyntöön vastasi järjestäjätaholta tamperelainen Mikko. Hän kertoo, että järjestäjäporukkaa on alle kymmenen henkeä ja häntä lukuun ottamatta he ovat jyväskyläläisiä fasismin ja rasismin vastustajia aatteeltaan. Mikon mukaan järjestäjät ovat hyvin eri-ikäisiä.

Kaikille avoin Unelmasta totta -tapahtuma järjestetään reaktiona viime viikonlopun väkivaltaiseen mellakkaan Jyväskylän keskustassa.

Vasemmistoaktiivi paheksuu nimettömyyttä

Järjestäjätahon nimettömyys on herättänyt myös epäilyjä, että kyseessä on tekaistu tapahtuma, jonka järjestämiseksi vaadittavaa ilmoitusta poliisille ei ole tarkoituskaan tehdä.

– Tapahtuma todellakin järjestetään, me emme ole trolleja. Ilmoitus poliisille tehdään tiistai-iltana tai keskiviikkoaamuna, vakuuttaa Mikko.

Vasemmistoaktiivi ja itsekin keskiviikon tapahtumaa markkinoinut Irma Hirsjärvi paheksuu tapahtumajärjestäjien nimettömyyttä.

– Kyllä pitää olla kansalaisrohkeutta esiintyä yhteisellä asialla omilla nimillä!

Nimettömyys on Hirsjärven mukaan aiheuttanut muun muassa sen, että osa ihmisistä empii, uskaltaako tapahtumaan tulla esimerkiksi lasten kanssa.

Mikko puolestaan perustelee nimettömyyttä turvallisuusuhalla, jonka järjestäjät pelkäävät kohdistuvan heihin henkilökohtaisesti.

Rasisminvastainen Meillä on unelma -tapahtuma 27.7. Helsingissä kokosi 15 000 osallistujaa. Meillä on unelma -mielenosoituksen alullepanijoina ovat toimittaja ja muusikko Aleksi Pahkala, toimittaja Janne Flinkkilä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Johanna Sumuvuori (vihr).

_____________________________________

Yle: Poliisikaan ei tiedä illan mielenosoituksen järjestäjää

Poliisikaan ei tiedä Jyväskylässä tänään järjestettävän rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjää. Tapahtumaan on kerätty osallistujia Facebookissa. Poliisi arvioi, ettei lapsiperheiden ehkä kannattaisi osallistua mielenosoitukseen.

Komisario Arto Rajala Jyväskylän poliisiasemalta kertoo, että poliisi ei tähän mennessä ole saanut ilmoitusta Jyväskylän rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjästä.

– Mekin odotamme sitä ilmoitusta, jotta pääsisimme sopimaan yhteisistä pelisäännöistä. Siten voisimme turvata tilaisuutta mahdollisimman tehokkaasti, hän sanoo.

Poliisi on kuitenkin valmistautunut tilaisuutta varten suuremmalla joukolla, kuin mitä lauantaina äärioikeiston mielenosoituksessa oli.

– Meillä on tilaisuutta varten tilanneorganisaatio luotuna, ja resursseja on vahvistettu, Rajala sanoo.

Rajala suosittelee, että lapsiperheet harkitsisivat tarkkaan osallistumista tilaisuuteen, koska sen luonteesta ei ole tietoa.

– Kun ei tiedetä järjestäjää, ei tiedetä kuka kokoontuu ja mikä on agenda. Rasismia vastaan ollaan toki, mutta tuleeko erityisasioita, joiden vuoksi joku toisinajatteleva henkilö tai ryhmä voisi sinne tulla? Tämä on hämärän peitossa, ja se on meille huono juttu, Rajala sanoo.

Ilmoitus yleisestä kokouksesta tulisi jättää kokouspaikan poliisille viimeistään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista.

– Jos ilmoitusta ei ole tehty, tilaisuuden kulku pitää arvioida paikan päällä. Siinä tehdään sitten ratkaisut siitä, onko kyse kokoontumisen suojaa nauttivasta kokouksesta vai ei. Toivottavasti sieltä joku yhteyshenkilö löytyy, sillä lakikin sen vaatii, Rajala sanoo.

Rajala kehottaa etenkin lapsiperheitä harkitsemaan mielenosoitukseen osallistumista.

– Näin hämärän peitossa oleva ilmoitus kuin mitä tässä on, niin lapsiperheenä miettisin kaksi kertaa. Omia lapsiani en sinne veisi, hän toteaa.