sunnuntai 9. elokuuta 2015

Iltalehti: Kuka olisi sopivin vihollinen?

Iltalehti, pääkirjoitus: Kuka olisi sopivin vihollinen? 9.8.2015

Perussuomalaisten puoluekokous Turussa oli Timo Soinille tähtihetki, jota juhlisti lordi Callanan Britannian parlamentin ylähuoneesta. Konservatiivivieras hehkutti, miten neljän miehen saunaporukan unelmasta kasvoi 20 vuodessa puolue, jolla on nyt neljä ministeriä.

Menestyksellä on myös hintansa. Nopea kasvu on tuonut puolueeseen leirejä ja isännän äänen takaa erottuu kovia sivuääniä. Monikulttuurisuutta ilmenee perussuomalaistenkin parissa. Etenkin nyt, kun hallitusvastuu painaa ja puolue on linjansa vastaisesti ajautumassa Kreikan tukemisen tielle.

Merkille pantavaa oli, että europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon peräänkuuluttamalle johtajuudelle ja poliittiselle tahdolle aplodeerattiin Turussa kuuluvammin kuin hallitustyössä puurtavalle Soinille. Piilotettu viesti oli, että puoluetta äänestetään vain niin kauan kuin se on vaihtoehto.

///

Sebastian Tynkkysen nousu kolmanneksi puheenjohtajaksi ohi kansanedustaja Juho Eerolan oli ainoa konkreettinen näpäytys puoluejohdolle. Tynkkynen vaatii puolueelle kriittisempää EU-linjaa ja palauttaisi Suomelle oman rahapolitiikan. Hän ei pidä hyvänä, että puolueväen enemmistö löytää turvan vain kansalaisaloitetta puuhaavasta Paavo Väyrysestä (kesk).

Kreikan kolmas tukipaketti edellyttäisi Tynkkysen mielestä lähtöä hallituksesta, periaatteita ei myydä. Pragmaattisempi ulkoministeri Soini näkee asian toisin. Jos Suomi ajautuu hajotusvaaleihin, niin kansan jo sulkemat ovet avautuisivat vihreille, vasemmistoliitolle ja RKP:lle, "punavihreälle suvaitsevaistolle".

Lääke puoluetta uhkaavan hajaannukseen löytyy Soinin kotiapteekissa ulkopuolisesta maailmasta. Samoin kohuun kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuuskritiikistä.

///

Vaikka Timo Soini tuomitsi Turussa poliittisen väkivallan ja vihapuheen, hän ei edelleenkään kommentoinut Immosen tapausta suoraan, vaan nosti 45 minuutin retoriikkamyllyssään kärsijöiksi perussuomalaiset, joita leimataan aiheettomasti.

Soini kuvaili myös omia kärsimyksiään kesälomalla, kun media yritti saada selville puolueen puheenjohtajan kannan maata kuohuttaneeseen kysymykseen. Vastuulliselta ministeriltä ja puolueen puheenjohtajalta ei tällaista mediakritiikkiä odottaisi.

Jussi Halla-aho puolestaan liitti demokratian vihollisten luetteloon valtiopäivämies Immosen sijaan ne pääkirjoitustoimittajat, kolumnistit ja poliitikot, jotka eivät kunnioita kansalaisten vaaleissa osoittamaa tahtoa.

Avoin keskustelu sotaisan maahanmuuttokritiikin rajoista puuttuu edelleen - puolueen jäsenen Tapani Pollarin haastattelulausunto Hufvudstadsbladetissa (9.8) kiteyttää ongelman laajuuden: "Itse en käyttäisi Immosen kieltä, ainakaan virallisesti, mutta juuri näin ihmiset puhuvat."

MARKETTA MATTILA