keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Yle: Rasismikeskustelu huutaa tutkimustietoa

Yle: Rasismikeskustelu huutaa tutkimustietoa 4.11.2015

Ketkä maahanmuuttokeskustelussa pitävät ääntä. Miten media suhtautuu mututietoon. Onko rasismi lisääntynyt ja miten se ilmenee. Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii pohjoismaisten rasismitutkijoiden verkosto.

Lahdessa mielenosoittaja pukeutuu Ku Klux Klan -asuun. Trollhättanissa mies iskee kouluun ja surmaa maahanmuuttajia. Äärioikeistolainen liikehdintä lisääntyy. Perinteiset tiedotusvälineet seuraavat neuvottomina, kun maahanmuuttovastainen MV-lehti levittää keksittyjä uutisia.

Akatemiatutkija Karina Horsti ei siltikään osaa sanoa varmaksi, onko rasismi lisääntynyt.

– Rasismissa ei ole kyse vain asenteesta. Ei voida ajatella, että joku ihminen on rasisti tai ei ole. Rasistinen ajattelutapa on rakennettu sisään yhteiskuntamme rakenteisiin ja käytäntöihin, siihen miten me toimimme arjessamme.

Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että kun sama työhakemus lähetetään suomalaisella nimellä ja kuvalla, on tulos parempi kuin, jos hakemus on lähetetty ulkomaalaiselta kuulostavalla nimellä ja kuvalla.

Rasismin monitasoisuuden takia ilmön laajuutta on vaikea tutkia. Viime kädessä kyse on kokemuksesta – ja sen perusteella rasismi näyttäisi nostavan päätään.

– Maahanmuuttajataustaisten tai ei valkoihoisten kokemus on, että arkipäivän rasismi on lisääntynyt. Samalla asenneilmapiiri on muuttunut. Meillä on Pohjoismaiden hallituksissa oikeistopopulistisia puolueita ja nyt koetaan, että rasististen mielipiteiden ilmaisu on hyväksytympää, ihan päivän politiikassa, Horsti kertoo.

Tutkijat koolla Jyväskylässä

Pohjoismaiset rasismin ja rodullistamisen tutkijat ovat tällä viikolla koolla Jyväskylän yliopistossa. Vuosi sitten perustettu tutkijaverkosto kokoontuu nyt toista kertaa. Yhteistyön toivotaan avartavan käsitystä rasismista Pohjoismaissa. Tavoitteena on julkaista lähivuosina yhteinen kirja.

– Nähdäkseni rasismin ja rodullistamisen pohtiminen pohjoismaisella tasolla on erityisen tärkeää. Meillä on paljon yhtäläisyyksiä, lähtien yhteiskuntarakenteesta. Esimerkkinä oikeistopopulismin nousu, joka näkyy kaikissa Pohjoismaissa. Toinen on valkoisuus, joka on Pohjoismaissa aivan erityinen kysymys, Karina Horsti sanoo.

Racialization in the Nordic countries -seminaarissa puidaan etenkin rasismia mediassa. Aihetta sivutaan myös Aalborgin yliopiston professori Peter Hervikin yleisöluennossa keskiviikkoiltana.

– Halusimme avata osan seminaarista myös yleisölle. Julkinen keskustelu rasismista tarvitsee akateemista perspektiiviä, Horsti lisää.

Seminaarin päättää perjantaina Vakiopaineessa järjestettävä paneelikeskustelu. Mukana on paitsi tutkijoita ja maahanmuuton parissa työskenteleviä myös maahanmuuttajia eli heitä, joilla on omakohtaista kokemusta rasismista. Osallistujia oli vaikea saada lähtemään mukaan. Horsti kertoo, että ihmisiä pelottaa vastustaa rasismia omalla äänellä ja omilla kasvoilla.

– Se on todella surullista.