torstai 3. joulukuuta 2015

HS: Poliisi turvautui kaasuun ja patukkaan vastaanotto­keskuksessa Lahdessa marraskuussa – ”Nyt odotetaan, koska sattuu jotain vakavaa”

Helsingin Sanomat: Poliisi turvautui kaasuun ja patukkaan vastaanotto­keskuksessa Lahdessa marraskuussa – ”Nyt odotetaan, koska sattuu jotain vakavaa” 3.12.2015
Ilta-Sanomat: Poliisijärjestöillä huoli työturvallisuudesta: Kymmenet vihamieliset miehet piirittivät partion

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa sattui marraskuussa välikohtaus, jossa miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa. Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Tero Seppäsen mukaan välikohtauksesta on käynnistetty poliisin sisäinen selvitys.

”Tapahtuma on ollut erittäin sekava ja varmasti hankala. Haluamme tietää, mitä tarkalleen on tapahtunut. Selvitämme, tarvitaanko partioille muuta varustusta kuin nyt on ollut käytössä ja olisiko tässä jotain, josta voisi ottaa oppia. Tietenkin selvitämme myös sen, onko tilanteessa toimittu oikein”, Seppänen sanoo.

Seppäsen mukaan Hennalassa oli paikalla useampia poliisipartioita. Hänen tietääkseen välikohtauksen takia ei ole aloitettu yhtään rikostutkintaa. Tarkempia tietoja tapahtumien kulusta poliisi ei kerro.

Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön kouluttajan Heikki Asunnan mukaan partion toiminta kuulostaa järkevältä ja tilanteeseen sopivalta.

”En tiedä tilanteesta tarkemmin, mutta tämän perusteella poliisit ovat todennäköisesti tehneet oikean ratkaisun ja perääntyneet. Jos he olisivat jääneet taistelemaan valtavaa ylivoimaa vastaan, siinä voitaisiin ajautua pahempaan tilanteeseen. Kaasu ja patukka ovat tämänkaltaisissa tilanteissa yleensä tehokkaimmat välineet.”

Poliisi on selvittänyt syksyn aikana useita riitoja ja tappeluja Suomen vastaanottokeskuksissa. HS kertoi 18. marraskuuta, että sisäministeriö selvittää, tulisiko vastaanottokeskuksiin palkata järjestyshäiriöiden takia kerrosvahteja.

Seppäsen mukaan Hennalassakin on ollut useita tilanteita, joissa tapahtumia selvittämään tulleen poliisin ja riitapukarien välille on syntynyt vastakkainasettelua. Patukkaan ja kaasuun ei hänen tietääkseen ole kuitenkaan jouduttu turvautumaan tätä ennen.

Poliisin mukaan suurin osa välikohtauksista on ollut turvapaikanhakijoiden keskinäisiä riitoja, mutta poliisia on tarvittu taltuttamaan myös kantaväestön aggressiivista käytöstä.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen nosti Hennalassa sattuneen tapauksen julkisuuteen keskiviikkona blogikirjoituksessaan. Hän on huolissaan suomalaisten poliisien turvallisuudesta etenkin niillä seuduilla, joilla vastaanottokeskukset sijaitsevat kaukana poliisiasemista.

”Kun mennään Itä-Suomeen, Oulun korkeudelle ja Lappiin, läheskään aina syrjäisimmille hälytyspaikoille ei saada riittävästi poliiseja. Poliisivoimaa on keskitetty viime vuosina pääpoliisiasemille, eikä vastaanottokeskusten sijaintia ole suunniteltu turvallisuuden näkökulmasta”, Suhonen kertoo HS:lle.

Suhonen arvelee, että poliisin ja turvapaikanhakijoiden välillä syntyy vastakkainasettelua, koska kaikissa maissa suhtautuminen poliisiin ei ole yhtä ongelmatonta kuin Suomessa.

”Turhautuneisuutta tulee muutenkin, kun väkeä on paljon pienessä tilassa. Teemme parhaillaan kyselyä poliisilaitosten luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Eräs vastaaja sanoi, että tähän asti on menty tuurilla eteenpäin. Nyt sitten odotetaan, koska tuuri loppuu ja sattuu jotain vakavaa”, Suhonen sanoo.

___________________________________________________

Ilta-Sanomat: Poliisijärjestöillä huoli työturvallisuudesta: Kymmenet vihamieliset miehet piirittivät partion

”Meillä Suomessa poliisien kivittäminen ei ole kansanhuvi. Onneksi.”
”Poliisi ei perinteiseen tapaan kerro ulos koko totuutta”, kirjoittaa blogissaan Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

Suhonen tarkoittaa turvapaikanhakijoihin liittyviä rikosepäilyjä, ja viittaa IS:n eiliseen artikkeliin.

”Vaikenemiselle on syynsä. Ei haluta lietsoa muukalaisvihaa ja sitä kautta lisätä ongelmia entisestään.”

– Ymmärrän tämänkin pointin, Suhonen sanoo IS:lle.

– Mutta jos miettii syvemmälle, siitä voi jäädä turvallisempi olo päälle kuin onkaan.

”Vihamieliset miehet piirittivät partion”
Suhonen haluaa herättää keskustelua poliisien työturvallisuudesta ”ennen kuin käy hassummin”.

”Tietoon on tullut tilanne, jossa ainoana paikalla ollut poliisipartio on joutunut taistelemaan tiensä ulos kymmenien vihamielisten nuorten miesten piirittäessä sen”; Suhonen kertoo esimerkin Lahden seudulta.

– He tulevat toisista kulttuureista ja tavoista.

– Meillä kantaväestö pitää poliisia arvossa. Jos poliisi jotain käskee, sitä totellaan 99 prosenttisesti. Niinpä kovia tilanteita on normaalioloissa aika vähän.

”Uusi riski”

”Meillä Suomessa poliisien kivittäminen ei ole kansanhuvi. Onneksi”, Suhonen tiivistää blogissaan.

– Tämä on uusi riski, johon on pakko reagoida.

– Vastaanottokeskukset pitää sijoittaa sinne, missä on poliiseja saatavilla. Parhaillaankin ollaan vähentämässä poliisin toimipisteitä. Kohta meillä on enää 11 pääpoliisiasemaa. Avunsaaminen on hankalaa ja se kestää.

Poliisimies on piiritetty
Suhonen pelkää tilanteita, joissa suurissa vastaanottokeskuksissa puhkeaa pitkäaikaisen toimettomuuden takia ristiriitoja. Poliisi joutuu menemään väliin vähillä voimilla.

– Niistä tulee helposti joukkojenhallintatehtäviä. Joudutaan keskelle vihamielistä porukkaa ja aggressivisuus lisääntyy.

Suhosen liitto tekee parhaillaan yhteenvetoa, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

– Yksittäinen poliisimies on piiritetty. On pantu ovia lukkoon ja partio on jäänyt niiden taakse, Suhonen luettelee.

”Tuurilla menty eteenpäin”

Yhteenvetoa käsitellään ensi tiistaina poliisihallinnon kanssa normaalissa kuukausittaisessa yhteistoimintakokouksessa.

– Tässä on menty eteenpäin tuurilla. Saa nähdä koska se loppuu. Poliisitoiminnan pitää perustua muuhun kuin tuuriin. Tähän asti se on ollut ammattitaidon ja kohtuullisen riittävien resurssien varassa. Nyt mennään heikompaan suuntaan.

Lopuksi Suhonen ottaa yllättäen esiin poliisilain 9. ja työturvallisuuslain 23. pykälät.

– Siellä säädetään perusteista luopua toimenpiteestä ja jättää tehtävä hoitamatta, jos se näyttää menevän yli ja ohi kohtuuden.

Voiko näin käydä?

– Kyllä se mahdollista on. Tai ainakin siirtää toimenpidettä, kunnes saadaan riittävästi rekyyliä paikalle. Tämä on hankala asia. Poliisilla ei ole tapana perääntyä, mutta jossakin sekin raja voi tulla vastaan.

– Nämä asiat tullaan nyt selvittämään.