sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: IS-reportaasi pahamaineisesta uimahallista – ahdistelua, tappeluita ja juopottelua?

Ilta-Sanomat: IS-reportaasi pahamaineisesta uimahallista – ahdistelua, tappeluita ja juopottelua? 6.12.2015

Pahuuden pesä? Helsingin Itäkeskuksen uimahalli on ollut julkisuudessa usein negatiivisessa valossa. IS lähti selvittämään, mitä siellä on meneillään.
On kahdenlaisia paikkoja. Niitä joihin kannattaa ehdottomasti mennä ja niitä joihin missään nimessä ei.

Maan alle louhittu Itäkeskuksen uimahalli Olavinlinnantiellä kuuluu maineensa puolesta jälkimmäiseen ryhmään. Siitäkin huolimatta, että se on kaikenlaisten uimareiden suosiossa ja historiakin on (ainakin uimahallien mittapuulla) loistelias: Kun 120 miljoonaa markkaa maksanut uimahalli avattiin 1993, sitä tervehdittiin liki ihmeenkaltaisena ylellisyytenä lama-Suomessa. ”Helsingin uimahallien kuningas, pääkaupunkiseudun vesiparatiisi”, kuvattiin eräässäkin uutisessa.

Mutta. Neljä vuotta sitten Metro-lehden reportaasissa ”uimahallien kuningas” alennettiin räkäläksi, jonka – suora sitaatti – ”saunoissa ja pukuhuoneissa juodaan viinaa, altaissa uidaan likaisilla shortseilla, lasten ulostetta löytyy lattioilta ja asiakkaat tappelevat”.

Myös Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkisto antaa uimahallista vähintään puolikarkean kuvan: Vuoden 2003 lokakuussa uimahallissa kävi neljäs miljoonas asiakas, mutta samoihin aikoihin huumepoliisi pysäytti yhdeksän kilon amfetamiinikaupan hallin parkkipaikalla.

Vuonna 2008 uimahallilla järjestettiin uintitekniikkakoulu ja saman vuoden joulukuussa eläkeläismies laski uimahousunsa alas lastenaltaan vieressä. Vuonna 2013 tiedettiin kertoa, että uimahallin kesto-ongelma ovat ”itsensähiplaajat” eli porealtaassa itseään sopimattomasti koskettelevat henkilöt.

Viimeisin merkintä uutisarkistoon tehtiin keskiviikkona 2. joulukuuta 2015.

Tuolloin Helsingin poliisi kertoi turvapaikanhakijoiden rikollisuutta käsittelevässä infossaan puuttuneensa seksuaaliseen häirintään syksyn aikana muun muassa rautatieaseman ympäristössä, Kansalaistorilla – ja Itäkeskuksen uimahallissa.

Tämän ilmoituksen vuoksi uutispäällikkö halusi, että joku käy tarkistamassa rauhattoman tilanteen heti seuraavana päivänä.

Oli vedettävä speedot jalkaan.

Ja sitten oli laskettava speedot alas. Heti uimahallin suihkutiloissa opastetaan kahdella kotimaisella ja englanniksi, ettei saunaan sovi mennä uimahousut jalassa.

Laitospäällikkö Teemu Raatikaisen mukaan juuri uimahousut jalassa saunaan meneminen on aiheuttanut kähinää suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä. Suuremmilta järjestyshäiriöiltä on nyt vältytty, vaikka muutama viikko sitten tilanne olikin toinen.

Raatikainen on Itäkeskuksen uimahallin kärsivällinen edustaja, joka on kolmen vuosikymmenen varrella kommentoinut lehdistölle paitsi uimahallin valmistumista, myös itsensähiplaajaongelmaa, solariumin ikärajoja, vilauttelijoita, vesijuoksijabuumia ja pukuhuoneisiin vaatteitaan jättäviä romanikerjäläisiä. Ja aina selväsanaisesti ja suorasti – kriisiviestinnän ammattilainen.

– Kun turvapaikanhakijoita – pääasiassa Irakista – alkoi tulla muutama viikko sitten, alku oli hankala. Heitä saattoi tulla satakin kerralla, juuri kellään ei ollut omia uimahousuja ja osa yritti sitten uida alushoususillaan. Oli ongelmallista, kun ei ollut yhteistä kieltä eikä ohjeita, Raatikainen kertoo.

Torstaina aamupäivällä uimahallissa on rauhallista, saunassa lähes autiota. Kaakelilauteilla istutaan hiljaa, ellei sitten kommentoida löylyjen kuumuutta.

– Löylymestari heitti kuusi kauhallista kiukaalle ja lähti sitten itse pois, hämmästelee vierustoveri.

Uimahallin puolella ui lähinnä eläkeläisiä ja yksi isompi koululaisryhmä näyttää polskivan lastenaltaassa. Juokseminen sisätiloissa on kielletty. Mies, joka kastaa nilkkansa kylmäaltaaseen ja irvistää, säilyttää hänkin tyyneytensä ja kiiruhtaa kävellen kohti uimahallin perällä sijaitsevaa poreallasta.

– Ehkä siellä on se paheiden pesäke, arvelee Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio.

Ei. Toistakymmentä ihmistä istuu siniseksi valaistun porealtaan laitamilla, eikä ainakaan torstaisen kahden tunnin uintisession aikana käry käy yhdellekään itsensähiplaajalle. Rauha rikkoutuu vain kerran, kun koululaisryhmä mulahtaa porealtaaseen ja yksi hyppää laidalta pommin porealtaan veteen.

– Täällä ei sitten sukellella! komentaa ohjaaja ja rauha palaa samantien porealtaaseen.

– Alkuhässäkän jälkeen olemme tehneet yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa ja asiat ovat ruvenneet hoitumaan, kun olemme saaneet arabiankielisiä ohjeita hallille. Nykyään turvapaikanhakijat käyvät pienemmissä ryhmissä ja ne, jotka ovat tottuneet käymään hallilla päivittäin, ovat aika kilttiä väkeä, kertoo Raatikainen.

Turvapaikanhakijoita on ohjeistettu muun muassa siitä, ettei uimahallissa saa ottaa valokuvia. Raatikaisen mukaan moni heistä oli aiemmin innokas ottamaan kuvia itsestään ja hallista, mistä muut uimarit närkästyivät.

– Ja se että uimahallissa uidaan miesten ja naisten kanssa yhdessä, tuli turvapaikanhakijoille aluksi jonkinlaisena shokkina. Siitä on jouduttu ohjeistamaan, että henkilökuntaa pitää totella, mutta samasta asiasta muistutamme päivittäin myös suomalaisia.

Lähtöä tehdessä miesten puolella saunassa keskustellaan uimahallin ongelmista. Polttavin niistä – kirjaimellisesti – on saunaan vastikään hankitut tukikaiteet.

– Niiden pinta on muovia! Nehän kuumentuvat löylyissä niin, ettei niistä kärsi pitää kiinni.

Muuten. Uimahallin kahviosta saa erinomaisia corndogeja.