perjantai 12. helmikuuta 2016

Iltalehti: Medvedev saksalaislehdelle: Venäjä ei voi estää pakolaisten tuloa Suomeen

Iltalehti: Medvedev saksalaislehdelle: Venäjä ei voi estää pakolaisten tuloa Suomeen 12.2.2016

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoo saksalaislehden haastattelussa, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen.

Medvedev sanoo, ettei Venäjällä ole laillisia perusteita estää turvapaikanhakijoita. Hän viittaa haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Medvedevin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis yhteistyöhön ratkaisujen etsimiseksi pakolaiskriisiin. Hän myös sanoo tietävänsä, että Suomen johto on pakolaiskriisistä huolissaan.

Saksalainen Handelsblatt-lehti julkaisi Medvedevin haastattelun, ja Venäjän hallitus on julkaissut haastattelusta litteroinnin verkkosivuillaan.

Medvedev syyttää haastattelussa Euroopan johtajia pakolaiskriisin luomisesta turvapaikkapolitiikalla.

- Olen pahoillani, mutta ovien avaaminen sepposelleen kuten Euroopassa tehtiin ja kaikkien halukkaiden toivottaminen tervetulleeksi on hölmöä, ellei pahempaa, Medvedev sanoo haastattelussa litteroinnin mukaan.

"Potentiaalisia aikapommeja"

Medvedev myös sanoo, että sotaa pakenevien ja paremman elämän toivossa Eurooppaan saapuvien seassa on "potentiaalisia aikapommeja".

- Kyse ei ole vain muutamista yksittäisistä yksilöistä, vaan sadoista, mahdollisesti tuhansista potentiaalisista aikapommeista, jotka täyttävät tehtävänsä kuin robotit, kun heidän käsketään tehdä niin, Medvedev sanoo.

Medvedev osallistuu Saksassa Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Kokouksen pääaiheita ovat tänä vuonna pakolaiskriisi, terrorismi ja Syyrian sota. Suomesta paikalla on presidentti Sauli Niinistö.