tiistai 9. helmikuuta 2016

Iltalehti: Presidentti kommentoi kohupuhettaan Facebookissa: "Puhettani vääristeltiin"

Iltalehti: Presidentti kommentoi kohupuhettaan Facebookissa: "Puhettani vääristeltiin" 9.2.2016

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vastannut Facebook-sivullaan kansalaisen kysymykseen koskien presidentin valtiopäivien avajaisissa pitämän puheen saamaa vastaanottoa.

- Tahtoisin kysyä herra presidentiltä, millaisia ajatuksia teissä herättää se, että tämä pitämänne puhe on otettu riemuissaan vastaan maamme äärioikeistolaisissa piireissä? kansalainen tiedusteli Facebookissa.

Niinistö vastasi kysymykseen jo sunnuntaina, mutta ensimmäisen kerran asiasta uutisoi tänään Verkkouutiset.

- MTV:n kertoman mukaan aika moni hyväksyi puheeni, ovat siihen varmaan tutustuneet. Puhettani kuitenkin vääristeltiin aika lailla, "tulkittiin" mm. että olisin vaatinut rajojen sulkemisesta tai että Suomen pitäisi rikkoa sopimuksia. Niin en tehnyt. Nämä puheeni panettelijat, johon toivon mukaan ette kuuluneet, saivat paljon julkisuutta eivätkä ollenkaan ymmärtäneet, että saattoivat vääristelyllään luoda intoa ääripäähän, Niinistö kirjoitti Facebookissa.

Aiemmin Niinistö selvensi puhettaan Ylelle, jolloin hän kiisti, ettei tarkoittanut, että Suomi jollakin tavalla rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

Presidentin puhe herätti runsaasti kritiikkiä ja etenkin useat oppositiokansanedustajat tulkitsivat puhetta niin, että Niinistön mukaan Suomen ei tulisi enää noudattaa kansainvälisiä sopimuksia. Esimerkiksi kansanedustaja Li Andersson (vas) kertoi IL:lle kuunnelleensa puhetta surullisin mielin nimenomaan siksi, että hänestä presidentti kyseenalaisti kansainvälisten sopimusten noudattamisen.

Niinistö sanoi puheessaan, että käytännössä kansainväliset sopimukset toimivat niin "Että jokainen, joka osaa sanoa sanan "asylum", turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli."

Niinistö myös totesi: "Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita."