torstai 16. helmikuuta 2006

HS: Suomen johto pyysi anteeksi ja pahoitteli piirroksia

Helsingin Sanomat: Suomen johto pyysi anteeksi ja pahoitteli piirroksia 16.2.2006

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tiistaina Torinossa esittämä hallituksen anteeksipyyntö Muhammed-pilakuvien julkaisusta Suomessa oli Vanhasen oma ratkaisu. Vanhanen käytti kannanotossaan voimakkaampaa ilmaisua kuin ulkoministeriön virkamieskunta olisi pitänyt viisaana.

Valtioneuvoston kansliasta saatujen tietojen mukaan keskustelua tarvittaessa julkaistavasta, Muhammed-kiistaan liittyvästä pahoittelusta on käyty jo jonkin aikaa. Näissä keskusteluissa ulkoministeriön virkamieskunta on ollut sillä kannalla, että varsinainen anteeksipyyntö tai "anteeksi" -sana ei olisi tarpeen.

Tiistaisen anteeksipyynnön laukaisi Vanhasen Torinoon saama tieto, että Kuwaitissa oli ilmestynyt lehtiuutinen otsikolla: "Suomi julkaisi Muhammed-pilakuvat". Vanhanen kävi vasta viime viikolla Kuwaitissa muun muassa juuri tasoittelemassa pilakuvakiistaa.

Kuwaitilainen uutinen oli kertonut, että kyseessä olivat ääriryhmän verkkosivut. Tällä viitattiin Suomen Sisu -järjestön sivuihin, joilla piirrokset julkaistiin viime perjantaina.

Nimettömänä pysyttelevän hallituslähteen mukaan Vanhanen halusi nimenomaan itse käyttää "anteeksi"-sanaa ja pyytää anteeksi Suomen hallituksen puolesta.

Saman lähteen mukaan Vanhanen informoi Torinossa aikeistaan muuta hallitusta tiistaisessa puhelinneuvottelussa, jonka varsinainen aihe oli kriisinhallintalaki. Neuvotteluun osallistuivat Eero Heinäluoma (sd), Jan-Erik Enestam (r), Erkki Tuomioja (sd), Leena Luhtanen (sd) ja Seppo Kääriäinen (kesk).

Hallituslähde korosti, että ulkoministeri Tuomiojakaan ei asettunut vastustamaan Vanhasen aikeita.

Tuomioja puolestaan sanoi keskiviikkona, että hän ei keskustellut tiistaisesta lausunnosta Vanhasen kanssa ennen sen antamista.

"En ole nähnyt lausunnosta muuta kuin uutisoinnin, enkä tiedä, missä kontekstissa se on annettu", Tuomioja sanoi Wienistä, jossa hän osallistui EU:n ja Venäjän neuvotteluihin.

Tuomiojan mukaan Vanhanen "ei valmistellut millään tavalla" ulkoministeriön kanssa juuri tiistaista lausuntoaan.

Tuomioja sanoi, että hän "ei näe ongelmaa" siinä, että Suomen hallitus pyytää anteeksi Suomen Sisun tapaisen pienen ja marginaalisen "kummajaisporukan" tekemisiä.

"On muistettava, missä tilanteessa eletään. Tällainen voi kansainväliseen uutisointiin levitessään saada aivan uudenlaiset mittasuhteet. Sillä voi olla konkreettisia seurauksia", Tuomioja sanoi.

"Kun ihmisiä kuolee mielenosoituksissa ja taloja poltetaan, se täytyy ottaa vakavasti."

Vanhanen käytti anteeksipyynnön esittämiseen keskiviikkona iltapäivällä pidettyjä mitalikahveja, joiden yhteydessä lehdistö sai esittää kysymyksiä. Suomessa valtioneuvoston kanslia lähetti lausunnosta kirjallisen referaatin Suomen tietotoimistolle.

STT:lle lähetetty teksti kuului näin:

"'Pahoittelen sitä, että muslimeja syvästi loukkaavia pilakuvia on vastoin hyviä toimituksellisia tapoja julkaistu yhden pienen suomalaisen äärijärjestön kotisivustolla', pääministeri Matti Vanhanen sanoi Torinossa tänään. 'Olen pettynyt siihen, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat loukata islamin pyhäksi pidettyjä arvoja', hän toteaa. 'Pyydän omasta ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että muslimien uskonnollisia tunteita on näin loukattu myös Suomessa.' Pääministeri kertoi lisäksi, että keskusrikospoliisi on tänään päättänyt esitutkinnan aloittamisesta perusteena epäilys uskonrauhan rikkomisesta (rikoslain 17. luvun 10. pykälä).