torstai 3. joulukuuta 2009

YLE: Rasistisen nettikirjoittajan tuomio pysyy voimassa

YLE Perämeri: Rasistisen nettikirjoittajan tuomio pysyy voimassa 3.12.2009
Taustaa:
Mediaseuranta: Kemiläismiestä epäillään rasistisista nettikirjoituksista 30.1.2009

Kemi-Tornion käräjäoikeuden tuomio internetissä rasistisia viestejä kirjoittaneelle keminmaalaismiehelle jää voimaan. Rovaniemen hovioikeus ei ottanut asiaa eikä tuomiosta tehtyjä valituksia pääkäsittelyyn, vaan katsoi, ettei asian jatkopuintiin ole perusteita.

Kesäkuussa käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen keminmaalaismiehen neljäänkymmeneen päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mies oli tämän vuoden alussa kirjoittanut internetin keskustelupalstalle rasistisia viestejä, joissa kehotettiin tai pidettiin hyväksyttävänä kohdistaa väkivaltaa ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin.

___________________________________________

Lapin Kansa: Hovioikeus hylkäsi maahanmuuttajia panetelleen valituksen

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi kansanryhmän kiihotukseen syyllistyneen kemiläismiehen valituksen tuomiostaan.

Mies julkaisi viime tammikuussa internetissä maahanmuuttajia panettelevia kommentteja internetin yleisölle avoimella keskustelupalstalla. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Kemi-Tornion käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan 40 päiväsakkoa eli 240 euroa.

Mika Illman Valtakunnansyyttäjänvirastosta sanoo, että tällä nimikkeellä olevat jutut ovat vielä harvinaisia. Internetissä voi esittää mielipiteitään, mutta ne eivät saa olla rasistisia.

___________________________________________

Pohjolan Sanomat: Tuomio rasistisista nettikirjoitteluista pysyi ennallaan hovioikeudessa

Tuomio rasistisista nettikirjoitteluista pysyi ennallaan Rovaniemen hovioikeudessa. Kemi-Tornion käräjäoikeudessa tehdyn päätöksen mukaisesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syytetty henkilö saa 40 päiväsakon eli 240 euron rangaistuksen.

Vastaaja vaati hovioikeudelta, että syyte kiihottamista kansanryhmää vastaan hylätään tai että hänet jätetään tuomitsematta tai ainakin sakkoa pienennetään.

Vastaaja kirjoitteli internetin keskustelupalstalle tekstejä, joissa uhkailtiin ja paneteltiin ja solvattiin turvapaikanhakijoista ja pakolaisista koostuvaa etnistä, kansallista tai näihin rinnastettavaa ryhmää.

Kirjoittelu tapahtui Suomi24-keskustelupalstalla tämän vuoden tammikuussa. Käräjäoikeuden tuomio asiasta annettiin kesäkuussa.

__________________________________________________

Kaleva: Tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan jäi ennalleen hovioikeudessa

Rovaniemen hovioikeus jätti ennalleen käräjäoikeuden kemiläiselle miehelle langettaman sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vuonna 1980 syntyneelle miehelle langetettiin käräjäoikeudessa tämän vuoden kesäkuussa 40 päivän sakkotuomio, maksettavaa tuli yhteensä 240 euroa.

Tuomittu oli vaatinut valituksessaan, että syyte kiihottamisesta kansaryhmää vastaan hylätään tai että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta tai sakkorangaistusta ainakin alennetaan. Syyttäjä puolestaan vaati, että miehelle tuomittu päiväsakon määrä olisi korotettu vähintään 60 päiväsakkoon.

Teko tapahtui tammikuussa 2009, kun kemiläismies julkaisi internetin avoimella Suomi24 -keskustelupalstalla muutamia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia uhkaavia sekä solvaavia kirjoituksia. Hän kirjoitti viestit sen jälkeen, kun Peräpohjolan poliisilaitos oli tiedottanut turvapaikanhakijan pahoinpitelystä. Mies piti kirjoituksissaan hyväksyttävänä, että turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin kohdistetaan väkivaltaa ja muita suoria toimenpiteitä heidän poistamiseksi maasta. Hän myös vertasi tarkoittamiaan ihmisiä eläimiin.

Tuomittu kiisti käräjäoikeudessa syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai mihinkään muuhunkaan rikokseen. Hän oli kirjoittanut viestit vahvasti päihteiden vaikutuksen alaisena ja vihaisessa mielentilassa. Mies kertoi käräjäoikeudessa, että hänellä ei sinänsä ole mitään ulkomaalaisia vastaan. Hän kertoi suosivansa esimerkiksi muualta Suomeen muuttaneiden henkilöiden pitämiä ruokapaikkoja.

Käräjäoikeus määräsi miehen verkkoviestit poistettavaksi keskustelupalstalta.