tiistai 9. helmikuuta 2010

MTV3: Käännytetty venäläismummo odottaa kauhulla lähtöpäiväänsä

MTV3: Käännytetty venäläismummo odottaa kauhulla lähtöpäiväänsä 9.2.2010
YLE: Venäläisvanhuksen käännytys keskeytyi - sai kirkolta suojan 10.2.2010

Venäjän kansalainen, 81-vuotias Irina Antonova ja hänen läheisensä odottavat epäuskoisina ja pelokkaina ulkomaalaispoliisin yhteydenottoa.

Antonovan vävy Ari Laitanen kertoo, että ulkomaalaispoliisi käy parhaillaan läpi vanhuksen tuoreinta lääkärinlausuntoa, jonka perusteella päätetään käännyttämisestä. Jos viranomaiset päättävät käännyttää Antonovan, hänet haetaan huomenna tyttärensä luota Helsingistä.

- Jos poliisi tulee huomenna, emme tiedä mihin poliisi hänet vie. Me emme ainakaan ryhdy heitä auttamaan. Poliisilla pitää olla hoitaja, pyörätuoli ja vaatteita mukana. Emme tiedä vielä mitä me teemme siinä tilanteessa: lähdemmekö pois vai seuraammeko tilannetta vierestä, Laitanen pohtii.

Helsingin hallinto-oikeus vahvisti viime syksynä Irina Antonovan käännytyspäätöksen. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ehtinee käsitellä valitusta aikaisintaan toukokuussa.

- Nyt KHO:ssa on pyyntö, että käännytyksen toimeenpano kiellettäisiin. KHO odottaa myös kuitenkin lääkärin eilen antamaa lausuntoa.

Irina Antonova on fyysisesti huonossa kunnossa. Aivoverenkiertohäiriön seurauksena hän halvaantui toispuoleisesti, eivätkä hänen jalkansa toimi. Lisäksi hän tarvitsee apua kaikissa normaaleissa askareissa. Fyysisten terveysongelmien lisäksi vanhus kärsii ahdistuksesta ja on peloissaan.

- Hän on puhunut tyttärelleen ja lapsenlapselleen muun muassa itsemurhasta. Hän on sekaisin ja ahdistunut, kertoo Ari Laitanen.

Laitanen on varma, ettei anoppi pärjäisi päivääkään yksin Viipurissa, kolmannen kerroksen yksiössä, hissittömässä talossa. Edes pyörätuoli ei asunnon ovesta mahtuisi. Paikalliset sairaalatkaan eivät omaisia vakuuta.

- Viipurista ei saa mitään hoitoa, ei siellä ole hoitajia. Kaksi vuotta sitten toimme Irinan Suomeen sairaalasta, jota on vaikea kuvitella. Rotat juoksivat pitkin huoneita ja puuron hän joutui syömään lattialta. Jos puurolautanen kaatui lattialle, niin toista ei annettu, Laitanen muistelee.

Suomen viranomaiset ovat pyytäneet useaan otteeseen todistuksia Viipurissa sijaitsevien sairaaloiden oloista. Näille kyselyille Laitanen pudistelee päätään.

- Tottakai sieltä vastataan, että "tämä on maailman paras sairaala". Sieltä ei todellakaan voi saada totuudenmukaista todistusta sairaaloiden oloista. Suomen viranomaisetkin tietävät tämän.

Jos Irina Antonova käännytetään huomenna, perheellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa KHO:n päätöstä. Irinan tyttären Natalia Käärikin ja tämän kahden lapsen muuttaminen Venäjälle olisi mahdotonta.

- Tytär on Suomen kansalainen, hänellä on elämä, lapset ja minä täällä. Ei hän voi Venäjälle lähteä, Laitanen sanoo.

81-vuotiaalla Irina Antonovalla ei ole muita sukulaisia, kuin tytär ja tyttären perhe. Käännytyspäätös katsoo muun muassa, että iäkkäällä äidillä on kuitenkin vahvemmat siteet Venäjälle kuin Suomeen. Viranomaiset ovat lisäksi sitä mieltä, ettei äiti ole lähisukulainen.

__________________________________

YLE: Venäläisvanhuksen käännytys keskeytyi - sai kirkolta suojan

Ulkomaalaispoliisi on yrittänyt panna käytäntöön venäläisvanhus Irina Antonovan käännytyspäätöksen keskiviikkoaamuna Helsingissä. Korkein hallinto-oikeus päätti tiistaina, että syyskuussa tehty päätös käännyttää 81-vuotiaan vanhus pysyy voimassa tämän terveydentilaan vetoavasta valituksesta huolimatta.

Käännytys oli määrä panna täytäntöön aamulla klo 9, mutta omaiset veivät vanhuksen turvaan kodin lähellä sijaitsevaan Munkkivuoren kirkkoon, joka ilmoitti myöntäneensä tälle turvapaikan.

Liikuntakyvytön Antonova hakeutui Munkkivuoren seurakunnan tiloihin pyörätuolissa tyttärensä ja tämän aviomiehen saattamana kahdeksan jälkeen aamulla.

Siviilipukuinen ulkomaalaispoliisi kuitenkin yritti pysäyttää vanhuksen saattajineen, kun tämä poistui kirkosta läheiselle tervysasemalle hakeakseen uuden lääkärintodistuksen heikosta terveydentilastaan. Omaiset pyrkivät todistuksen ja ihmisoikeusjuristi Leo Herzbergin avulla estämään käännytyksen vielä keskiviikkona.

Antonovan käännytyspäätös on tehty perustuen kotihoidon lääkärin arvioon, jonka mukaan Antonovalla ei ole maasta karkotuksen estävää akuuttia sairautta. Todistuksessa kuitenkin muun muassa todetaan, ettei heikossa kunnossa oleva vanhus pysty istumaan muutamaa tuntia pidempään. Hän ei pysty myöskään kävelemään. Antonovalle on asennettu hiljattain sydämen tahdistin.

Antonovan tytär Irina Käärikin mukaan Antonovalla ole sukulaisia tai muita lähiomaisia Venäjällä. Käärik sanoo, ettei hänelle ole tullut mitään tietoa siitä, minne vanhus aiotaan Venäjällä sijoittaa.

Kirkon myöntämä turvapaikka on symbolinen, mutta Munkkivuoren seurakunnan pastori Janne Pekkarisen mukaan on hyvin harvinaista, että poliisiviranomaiset puuttuvat kirkon tarjoamaan suojaan.

_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Käännytettävä venäläisvanhus Munkkivuoren seurakunnan suojassa

Venäläinen liikuntavammainen Irina Antonovka, 81, on parhaillaan Munkkivuoren seurakunnan suojassa Helsingissä. Ulkomaalaispoliisin oli määrä käännyttää nainen tänään.

Antonovkan omaiset ja vanhukset yrittävät vielä tänään viedä korkeimpaan hallinto-oikeuteen hakemuksen, että käännytys keskeytettäisiin.

Pastori Janne Pekkarinen kertoo seurakunnan saaneen Antonovkan avunpyynnön myöhään eilen illalla.

"Kirkon linjaus on, että jos turvaa pyydetään kirkolta, olemme valmiit olemaan mukana, kun inhimilliset seikat niin vaativat. Tällaiseen huutoon vastataan", Pekkarinen sanoo.

Helsingin hallinto-oikeus päätti käännytyksestä viime syksynä, minkä jälkeen Antonovkan tytär aloitti taistelun käännytyspäätöksen kumoamiseksi. Käännytyksen taustalla on tuore lääkärinlausunto.

Antonovkan vävyn mukaan naisen kunto on kuitenkin heikko eikä tämä selviäisi enää Venäjällä.

______________________________________________________


Uusi Suomi: Viipurilaismummoa uhkasi käännytys – pakeni poliisia kirkkoon

Käännyttämispäätöksen saanut 81-vuotias liikuntakyvytön viipurilaismummo Irina Antonova on saanut turvapaikan Munkkivuoren seurakunnalta. Asiasta kertoi Uuden Suomen blogissaan Kristillisdemokraattien Helsingin varapuheenjohtaja Kermen Soitu.

Antonova on tullut Suomeen helmikuussa 2008 tyttärensä tykö saamansa aivohalvauksen jälkeen. Tytär Natalia Käärik on Suomen kansalainen ja Antonovan ainoa omainen. Soitu ja Käärik toimivat yhdessä Aikuiset lapset vanhempiensa apuna -yhdistyksessä, joka on ollut taustavoimana Antonovan tapauksessa.

- Viranomaiset tulivat eilen virka-ajan jälkeen puoli viideltä kertomaan, että huomenna kello yhdeksän lähdetään [takaisin Venäjälle]. Ryhdyimme heti selvittämään tuttujen kautta, mitä voisi tehdä. Lopulta puoli yhdeksältä illalla selvisi, että kirkko ottaa Irinan hoiviinsa, Soitu kuvailee Uudelle Suomelle.

Munkkivuoren seurakunnan kirkkoherra Jouni Hartikainen vahvistaa tehneensä päätöksen turvapaikan antamisesta. Antonova vietiin tänäaamuna kahdeksan jälkeen Munkkivuoren kirkkoon. Soitun mukaan ulkomaalaispoliisit olivat Käärikin ovella yhdeksältä. Kirkkoon he eivät seuranneet.

Kirkkoherra Hartikaisen mukaan turvapaikka on lähinnä symbolinen, mutta perustelee päätöstä humanitäärisin ja inhimillisin syin.

- Emme voi majoittaa emmekä ruokkia Irinaa, hän sanoo ja jatkaa, että asiaa käsittelevät nyt lakimiehet.

Soitu sanoo, että olo on nyt helpottunut, vaikka turvapaikka on vain väliaikainen.

Viipurilainen Antonova saapui Suomeen Ylen mukaan vierailuviisumilla. Maahanmuuttovirasto ei myöntänyt hänelle oleskelulupaa ja Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi tästä päätöksestä tehdyn valituksen.

__________________________________________

MTV3: Venäjälle käännytettäväksi määrätty vanhus haki turvapaikkaa kirkosta

Suomesta takaisin Venäjälle käännytettäväksi määrätty Irina Antonova, 81, haki aamulla turvapaikkaa Munkkivuoren seurakunnan tiloista Helsingissä. Poliisin oli määrä hakea Antonova kotoaan aamuyhdeksältä ja viedä hänet takaisin Viipuriin.

Pyörätuolissa liikkuva Antonova saapui tyttärensä Natalia Käärikin ja vävynsä Ari Laitasen kanssa Munkkivuoren kirkolle. Kirpeässä aamupakkasessa, lintujen laulaessa, Laitanen nosti hauraan näköisen Antonovan pyörätuolissa lumiset portaat ylös.

Kirkon aulassa oli vastassa seurakunnan pastori Janne Pekkarinen. Liikuttunut Käärik hämmästelee viranomaisten toimia.

- Hänellä (Antonovalla) ei ole siellä (Viipurissa) ketään, täälläkään ei ole muita paitsi minä, tytär toteaa.

Käärik on Antonovan ainoa lähisukulainen.

- Onko hän rikollinen vai mitä, Käärik kyselee. Joku taustalla tekee viittauksen Stalinin aikaan.

Seurakuntapastori Janne Pekkarinen sanoo, että turvapaikan hakeminen on symbolinen ele. Seurakunta tekee mitä voi, mutta lain puitteissa ja viranomaisten kanssa yhteistyössä.

- Mutta tämä kirkon myöntämä turvapaikka on kuitenkin yhteisöllinen ele inhimillisyyden ja lähimmäisenrakkauden puolesta, jota kirkko jo lähtökohtaisesti omista lähtökohdistaan käsin voi hädänalaista ihmistä kohtaan osoittaa, hän sanoo rauhallisella äänellä.

Muutaman minuutin keskutelutuokion jälkeen väsyneen oloinen Antonova siirretään kirkkosaliin. Penkkirivit ovat tyhjiä, saarnastuoli hiljainen. Salin takaseinustalla istuu talvivaatteet yllään Antonova, kädessään tulitikkuaskia hieman suurempi ikoni.

"Pelastimme hänet ennenaikaiselta kuolemalta"

Antonovan vävy Ari Laitanen kertaa anoppinsa elämää kahden viime vuoden ajalta. Antonova sai aivoverenkierron häiriön helmikuussa 2008 ja joutui sairaalaan Viipurissa, missä hän asui kolmannen kerroksen yksiössä hissittömässä talossa. sairauskohtauksen seurauksena Antonova halvaantui toispuoleisesti.

Tytär ja vävy toivat Antonovan Suomeen.

- Se oli hätäkeino - pelastimme hänet ennenaikaiselta kuolemalta, vävy Laitanen sanoo.

Antonovalla on päällä käännytyspäätös maahanmuuttovirastolta, joka kielsi häneltä oleskeluluvan. Hallinto-oikeus vahvisti maahanmuuttoviraston päätöksen. Tapaus on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mistä Käärik ja Laitanen hakivat kieltoa käännytyksen täytäntöönpanoon. KHO ei muuttanut maahanmuuttoviranomaisten päätöstä.

-Tässä on käynnissä kaksi eri asiaa, käännytys ja oleskeluluvan hakeminen, Laitanen sanoo.

Viranomaiset katsovat, ettei Natalia Käärikin äiti ole tyttärensä lähisukulainen. Käännytyspäätös katsoo, että Antonovalla on vahvammat siteet Venäjälle kuin Suomeen.

Salista Irina vietiin lepäämään kirkon aulan sohvalle. Viimein Antonovaa lähdettiin viemään lääkäriin, läheiseen Dextraan. Niin kirkolla kuin lääkärissäkin Antonovan liikkeitä seuraa useampi siviilipukuinen poliisi.

Dextrasta Antonova sai lähetteen Haartmanin sairaalaan Helsingin Meilahdessa.

- Ei matkustuskunnossa, vävy Laitanen kertoo, mitä Dextrassa todettiin Antonovan kunnosta. Myös veriarvot ovat korkealla.

- Odotamme, että hän pääsee sisälle. Tässä mennään nyt tunti kerrallaan, Laitanen sanoi alkuiltapäivästä.

_____________________________________________________

MTV3: Venäläisvanhuksen tapaus ei ratkea tänään

Suomesta takaisin Venäjälle tänään käännytettäväksi määrätyn Irina Antonovan, 81, tapaus ei ratkea tänään. Poliisin oli tarkoitus lähteä kuljettamaan tänään aamuyhdeksältä Antonova Venäjälle.

Antonova kävi aiemmin päivällä lääkärintarkastuksessa, missä muun muassa todettiin, ettei hän ole matkustuskuntoinen. Antonovalle annettiin lähete Haartmanin sairaalaan Helsingissä, missä hän on ainakin tulevan yön yli ja on jonossa Laakson sairaalaan, sanoo Antonovan vävy Ari Laitanen.

Pyörätuolissa liikkuva Antonova sai kaksi vuotta sitten Viipurissa aivoverenkiertohäiriön, minkä seurauksena hän halvaantui toispuoleisesti. Viipurissa hänellä on kolmannen kerroksen yksiö hissittömässä talossa. Antonovan tytär, Suomen kansalainen Natalia Käärik ja Laitanen päättivät tuoda Antonovan Suomeen. Suomessa Antonovaa on hoitanut hänen tyttärensä, joka on myös vastannut äitinsä kuluista.

Antonovalla on päällä käännytyspäätös maahanmuuttovirastolta, joka kielsi häneltä oleskeluluvan. Hallinto-oikeus vahvisti maahanmuuttoviraston päätöksen. Tapaus on nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mistä Käärik ja Laitanen hakivat kieltoa käännytyksen täytäntöönpanoon. KHO ei muuttanut maahanmuuttoviranomaisten päätöstä.

Antonovan tapausta hoitava asianajaja vei tänään hallinto-oikeuteen uuden lupahakemuksen, jolla Antonovalle haetaan tilapäistä maassaololupaa. Samalla asianajaja haki kieltoa käännytyspäätöksen täytäntöönpanolle. Tapaus ratkennee lopullisesti toukokuussa.

Käärik on Antonovan ainoa lapsi ja ainoa lähisukulainen. Viranomaiset puolestaan katsovat, ettei Natalia Käärikin äiti ole tyttärensä lähisukulainen. Käännytyspäätös katsoo, että Antonovalla on vahvemmat siteet Venäjälle kuin Suomeen.