perjantai 5. helmikuuta 2010

YLE: Kouvola kiinalaisten oloista: "Emme ehtineet tutkia"

YLE Kymenlaakso: Kouvola kiinalaisten oloista: "Emme ehtineet tutkia" 5.2.2010

Kouvolan kaupunki aikoo vihdoin selvittää Kouvolan kiinalaisten elinolot. China Center avattiin vuonna 2007.

Maahanmuuttotoimisto haastattelee Kiina-keskuksen työntekijät ja yrittäjät.

Kaupunki haluaa selvittää, kuinka paljon kiinalaisilla on mukanaan perhettä ja lapsia, käyvätkö lapset koulua ja riittääkö raha elämiseen.

- Sinne pitää mennä paikan päälle ja kysyä heiltä, että mitä kuuluu, sanoo maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri.

YLE Kymenlaakson selvityksen mukaan moni kiinalaisista elää lainarahalla, kun kauppa ei käy ja tietokoneet ja puhelimet on takavarikoitu.

Kiinalaiset avasivat kauppakeskuksensa vuonna 2007.

Kurrin mukaan Kouvola on pyrkinyt olemaan kartalla kiinalaisten elinoloista maahanmuuttopalveluissa työskentelevän kiinalaisen työntekijän kautta.

- Meillä on koko ajan ollut ajatuksena tehdä kartoitus heidän kotoutumisestaan. Aika ei vain ole riittänyt ja sitten tuli tämä tilanne päälle, Kurri viittaa kiinalaisyrittäjiin kohdistuneisiin epäilyihin törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Kouvolan poliitikot ovat sanoutuneet irti kiinalaisten vaikeuksista. Satu Kurri kieltää, että kiinalaisten hätä olisi paljastunut vasta nyt.

- Työntekijämme on ollut kiinalaisiin yhteydessä. Olemme halunneet koko ajan tietää, että miten kotoutumispuoli on mennyt. Ennakko-oletus on, että asiat eivät ole hyvin. Nyt pitää katsoa, mitä apua pystymme antamaan.