tiistai 16. maaliskuuta 2010

Ilta-Sanomat: Facebook-käyttäjät vihaviestien valvojiksi?

Ilta-Sanomat: Facebook-käyttäjät vihaviestien valvojiksi? 16.3.2010

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tyrmää ajatuksen, että Facebook-käyttäjille ja yksityisille blogisteille tulisi vastuu valvoa vihaviestejä, joita muut kirjoittavat heidän sivustoilleen.

Oikeusministeriö on pyytänyt lausuntoja ehdotuksesta, jonka mukaan netin keskustelupalstojen ylläpitäjät määrättäisiin valvomaan rasistista ja muuta vihakirjoittelua palstoillaan.

Tämä ei tarkoittaisi vain vihaviestien jälkikäteistä poistamista, vaan myös vastuuta valvoa viestejä oma-aloitteisesti ja tarvittaessa ottaa selvää niiden lainmukaisuudesta. Valvonnan laiminlyöminen olisi rangaistavaa.

Ehdotuksessa ei vielä oteta kantaa, miten ylläpitäjien piiri rajattaisiin.

Jonkka huomauttaa, että keskustelupalstoja ylläpitävät yhä useammin yksittäiset kotikäyttäjät. Keskustelupalstaan rinnastuvina toimintoina hän mainitsee mm. Facebook-sivustot ja yksityiset blogit, joissa on kommentointi- tai keskustelumahdollisuus.

- Internetin käyttäjiltä ei mielestäni voi aidosti odottaa jatkuvaa omien verkkosivustojensa valvontaa jo pelkästään siitä syystä, että valvonnan toteuttaminen loma-aikoina olisi usein käytännössä mahdotonta, Jonkka toteaa lausunnossaan.

Hän pitää muutenkin kyseenalaisena, olisiko uudesta laista enemmän hyötyä kuin haittaa. Vastuuta olisi helppo kiertää käyttämällä ulkomaisia palveluita, jolloin kotimaiset palveluntarjoajat kärsivät.

Myös vähemmistövaltuutetun toimisto rajaisi valvontalain yritysten, säätiöiden ja tietyn kokoisten yhdistysten ylläpitämiin keskustelupalstoihin. Lakia sinänsä toimisto pitää tarpeellisena.

Suomen Journalistiliiton mukaan erityisesti pienten lehtien toimituksilta puuttuisivat resurssit ympärivuorokautiseen valvontaan. Niiltä keskustelujen ylläpitäminen käytännössä loppuisi pelkoon rikosvastuusta, liitto arvioi.

Lausuntoja valvontalain tarpeellisuudesta pyysi oikeusministeriön työryhmä, joka valmistelee rasistisia rikoksia koskevien lakien uudistamista.