torstai 11. maaliskuuta 2010

Turun Sanomat: Huoltoasema haluaa asiakkaakseen vain yhden romanin kerrallaan

Turun Sanomat: Huoltoasema haluaa asiakkaakseen vain yhden romanin kerrallaan 11.3.2010

Turkulainen huoltamo haluaa rajoittaa romaniasiakkaiden määrää niin, että ostoksille pääsee vain yksi romani kerrallaan. Kauppias ilmoittaa asiasta lapulla liikkeen ovessa. Muita väestöryhmiä kielto ei kuitenkaan koske, vaan kauppaan pääsee useamman hengen ryhmissä.

Muun muassa Länsi-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan sihteeri Tuula Lindberg Länsi-Suomen aluehallintovirastosta tyrmää lapun suoralta kädeltä pöyristyttäväksi.

– En muista, että tällaista olisi vastaan tullut. Erityisesti romaninaiset jotka käyttävät perinteisiä asuja, joutuvat kohtaamaan jonkinasteista syrjintää lähes päivittäin, mutta tämmöistä ei ole meidän korviin kantautunut.

Lindberg arvioi, että lapusta voi tehdä syrjintä- tai rikosilmoituksen.

– Sinne täytyisi nyt mennä pari, kolme romania kokeilemaan, pääsevätkö he kaikki sisään. Ilmaisutapa on kyllä aika rasistinen. Eihän yhtä kansanryhmää voi syrjiä pelkästään omien tuntojen perusteella, Lindberg huomauttaa.

Vähemmistövaltuutetun sijainen Pirjo Kruskopf on Lindbergin kanssa samoilla linjoilla. Kruskopfin mukaan vähemmistövaltuutettu ottaa asian käsittelyyn, jos joku siitä kantelun tekee. Hän ei muista, että vastaavanlaista syrjintää olisi ollut enää vuosiin. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeisinä vuosina vähemmistövaltuutetulle ilmoitettiin samantyyppisistä lapuista, jotka koskivat venäläisiä asiakkaita Itä-Suomessa.

– Kauppoihin oli laitettu lappuja, että sisälle pääsee vain rajoitettu määrä venäläisiä asiakkaita kerrallaan. Tässä tapauksessa kielto on ilmeisesti yritetty saada näyttämään myönteiseltä, sillä siinä vedotaan hyvään palveluun. Mutta herää epäilys, miksi juuri romaniasiakkaat täytyy nostaa omaksi erityisryhmäkseen palvelun suhteen, Kruskopf muotoilee.

Turun Sanomat tavoitti lomalla olevan kauppiaan keskiviikkona, mutta hän ei ehtinyt kommentoida asiaa tarkemmin.

Aiheesta lisää torstain Turun Sanomissa.

HANNE YLI-PARKAS