keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Verkkouutiset: Poliitikkojen uhkailu hirvitti eduskunnassa

Verkkouutiset: Poliitikkojen uhkailu hirvitti eduskunnassa 3.3.2010

Nimeltä mainituille politiikoille osoitetut tappouhkaukset kauhistuttavat kansanedustajia. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi keskiviikkona, että keskustelu maahanmuutosta on mennyt huolestuttavaksi.

- Pelkään, että maahanmuuton ympärillä ihmisoikeusasiat tulevat lähivuosina kärjistymään, Räsänen totesi, kun eduskunnassa arvioitiin Suomen ihmisoikeustilannetta.

Uhkailujen kohteeksi itsekin joutunut maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) piti tärkeänä, että kaikki irtisanoutuisivat vihan lietsonnasta ja yllyttämisestä rasistisiin rikoksiin. Hän totesi tyytyväisenä, että viharikoksista ollaan tekemässä uutta lakia.

Räsänen ihmetteli, miten rasistisia uhkauksia sisältäviä nettisivuja ei ole suljettu ja uhkaukset ovat jatkuvasti esillä.

Uhkailujen ilmapiirissä keskustelua maahanmuutosta ei selvästikään haluttu eduskunnassa kärjistää. Ulkomaalaisten tuloon aiemmin kriittisesti suhtautuneet pysyivät poissa keskustelusta.

Romanikerjäläisten asema sen sijaan askarrutti monia. Kansanedustajien mielestä Suomen pitäisi toimia EU:ssa pontevammin niin, että romaneille annettaisiin Romaniassa ja Bulgariassa ihmisarvoisen elämisen edellytykset.

- Ratkaisu ei voi olla se, että Bulgariasta tulee Suomeen aiheettomia turvapaikanhakijoita tai Romaniasta kerjäläisiä, Ben Zyskowicz (kok.) sanoi.

Myös Pekka Haavisto (vihr.) huomautti, että Suomi voisi tässä asiassa vaatia EU:lta enemmän toimintaa.

Zyskowicz myös toisti ehdotuksensa, että kaikenlainen kerjääminen kiellettäisiin Suomessa lailla.

- Kenenkään ei Suomessa tarvitse kerjätä henkensä pitimeksi, eikä se ole ihmisarvoinen tapa hankkia elantonsa, hän perusteli.

Hallituksen ministereiltä ei tullut selvää vastausta siihen, ollaanko lakia muuttamassa. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) antoi ymmärtää, että asian arviointi kuuluu ennen muuta sisäministeriölle.

Kerjäämisen totaalikieltoa selvitettiin pari vuotta sitten. Työryhmä arvioi, ettei kielto estäisi köyhien EU-kansalaisten tuloa Suomeen. Nyt vain häiritsevä kerjääminen on kielletty laissa.