tiistai 16. maaliskuuta 2010

YLE: Tämän hallituksen muutoksia maahanmuuttosäädöksiin

YLE Uutiset: Tämän hallituksen muutoksia maahanmuuttosäädöksiin 16.3.2010

Tällä hallituskaudella on muun muassa muutettu maahanmuuttoasioiden hallintoa ja yhdenmukaistettu suojelua tarvitsevien henkilöiden määrittelyä EU:n alueella. Tekeillä on muutoksia muun muassa oleskelulupajärjestelmään ja EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottoon.

Tällä hallituskaudella on jo lyöty lukkoon useampia maahanmuuttoa koskevia muutoksia. Hallinnon puolella maahanmuutto- ja kotouttamisasiat on keskitetty sisäministeriöön ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton ohjaus Maahanmuuttovirastolle.

Tutkijadirektiivin voimaansaattamisella säädettiin kolmansien maiden kansalaisten erityisestä maahanpääsystä tieteellistä tutkimusta varten. Veroviranomaisten ja maahanmuuttoviranomaisten välistä tiedonkulkua puolestaan parannettiin talousrikollisuuden torjumiseksi.

Viime vuonna astuivat voimaan säädökset kansainvälistä suojelua tarvitsevien henkilöiden määrittelystä ja myönnetyn suojelun sisällöstä. Muutoksilla saatettiin voimaan kaksi EU-direktiiviä, joilla yhdenmukaistettiin EU:n käsitteitä ja käytäntöjä.

Eduskunnan käsittelyssä useita muutoksia

Eduskunta käsittelee parhaillaan turvapaikkapoliittisen selvityksen mukaisia muutoksia, joissa muun muassa säädetään alaikäisten iän määrityksistä ja tiukennetaan perheen yhdistämisen edellytyksiä.

Samoin käsittelyssä on muutos, joka laajentaisi vapaan liikkuvuuden periaatteen koskemaan EU-kansalaisten perheenjäseniä nykyistä laajemmin. Tämän taustalla on EY-tuomioistuimen asiaa koskeva tulkinta.

Eduskuntakäsittelyssä on myös työntekijän oleskelulupajärjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteko-oikeuden liittäminen kaikkiin oleskelulupiin.

Lisää tulossa vielä tällä hallituskaudella

Vielä kevään aikana on tarkoitus antaa useita asiaa koskevia esityksiä. Valmistelussa on muun muassa biometristen tunnisteiden liittäminen oleskelulupiin, kotouttamislain kokonaisuudistus, kansalaisuuden saamisen muuttaminen nykyistä joustavammaksi sekä EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden nykyistä lyhyempi vastaanottoaika.

Syksyksi on puolestaan valmistumassa esitykset inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon sulkemisesta ja vastaanottolain kokonaisuudistuksesta. Lisäksi on tarkoitus panna täytäntöön palauttamista koskeva EU-direktiivi, jossa säädetään maastapoistamisesta ja säilöönotosta.