tiistai 16. maaliskuuta 2010

Aamulehti: Tukijat: Gatajevien karkotus tarkoittaisi paluuta Tshetsheniaan

Aamulehti/STT: Tukijat: Gatajevien karkotus tarkoittaisi paluuta Tshetsheniaan 16.3.2010
Helsingin Sanomat: Orpokotia pitäneet Gatajevit eivät saaneet turvapaikkaa Suomesta 15.3.2010

"Groznyin enkelinä" tunnetun Hadizhat Gatajevin ja hänen miehensä Malik Gatajevin tukiryhmä paheksui tiistaina pariskunnan saamaa kielteistä turvapaikkapäätöstä. Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo ihmetteli, miksi pariskuntaa edes pyydettiin kertomaan esimerkiksi kidutuskokemuksistaan, jos niillä ei ollut päätöksen kannalta mitään väliä.

Honkasalon mukaan Gatajevien palauttaminen Liettuaan tarkoittaisi käytännössä heidän lähettämistään Tshetsheniaan, sillä heidän oleskelulupaansa Liettuassa tuskin jatketaan.

Maahanmuuttovirasto katsoi päätöksessään, että Liettua on turvallinen maa. Päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen.

Gatajevien tukiryhmän mukaan Liettuan oikeuslaitos on täysin korruptoitunut, ja Gatajevit tuomittiin rikoksista tekaistujen syytteiden perusteella. Heidän kasvattilapsiaan uhkailtiin ja painostettiin todistamaan vanhempiaan vastaan.

Liettuan turvallisuuspalvelun kyseenalaisista menetelmistä kertoi tiistaina Helsingissä perheen kasvattipoika Denis Volovski. Hän kertoi, että hänet pidätettiin ja yritettiin saada todistamaan vanhempiaan vastaan 5-6 turvallisuuspalvelun työntekijän voimin.

Volovski kertoo joutuneensa lähtemään Liettuasta, kun häntä alettiin syyttää väärennettyjen laskujen tehtailusta. Tukiryhmän mukaan myös muita perheen aikuisia lapsia on yritetty hiillostaa tekaistuilla syytteillä.

Gatajevit ovat pitäneet orpokoteja Liettuan Kaunasissa ja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja hoitaneet niissä yli kolmeakymmentä lasta.

Toivon pilkahdus Liettuasta

Gatajevien tilanne on harvinaisen monimutkainen. Liettua on vaatinut pariskunnan luovuttamista, mutta luovutuksesta ei ole vielä lopullisesti päätetty. Korkein oikeus on pyytänyt EU-tuomioistuimelta kantaa, voiko kesken olevan turvapaikka-asian vuoksi kieltäytyä luovutuksesta.

Hadizhat Gatajev on parhaillaan Hämeenlinnan naisvankilan sairasosastolla. Tukiryhmän mukaan hänen terveydentilansa on huono. Malik Gatajev on Vantaan vankilassa.

Liettuassa puidaan vielä Gatajevien rikosjuttua, jossa korkein oikeus päätti tiistaina lykätä tuomion antamista viikolla asian monimutkaisuuden vuoksi. Tukiryhmä piti päätöstä pientä toivoa antavana.

______________________________________________

Helsingin Sanomat: Orpokotia pitäneet Gatajevit eivät saaneet turvapaikkaa Suomesta

Tšetšenian sotaorpoja auttajina tunnetut Hadižat ja Malik Gatajev ovat saaneet Suomesta kielteiset päätökset turvapaikkahakemuksiinsa.

Maahanmuuttovirasto teki päätökset viime viikolla.

Pariskunnan tukiryhmän mukaan Gatajevit aikovat valittaa asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen ja hakea käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämistä.

Tšetšeniassa ja Liettuassa orpokoteja pitäneet Gatajevit hakivat turvapaikkaa Suomesta viime lokakuussa.

Heidät otettiin tammikuussa kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella, koska heillä on suorittamatta osa Liettuassa saaduista vankeustuomioista.

Tuomiot ovat tulleet kasvattilasten kaltoin kohtelusta. Gatajevien mukaan he ovat joutuneet vainotuiksi, ja syytteet ovat Liettuan turvallisuuspalvelun lavastamia.

Liettuan korkein oikeus aikoo ratkaista oikeudenkäynnistä tehdyt valitukset tiistaina.

Helsingin käräjäoikeus kieltäytyi tammikuussa luovuttamasta pariskuntaa Liettuaan, koska turvapaikkahakemusten käsittely oli kesken.

Syyttäjä valitti päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, joka taas odottaa nyt asiasta linjausta EU:n tuomioistuimelta.

Pariskuntaa avustavan asianajajan Markku Fredmanin mukaan nyt annetut kielteiset turvapaikkapäätökset eivät vaikuta luovutusprosessiin, sillä niiden perusteena on käytetty ainoastaan sitä, että Liettua on turvallinen maa.

"Sitä, pitääkö heidän kertomuksensa paikkansa, ei ole tutkittu. Se on luovutusmenettelyn kannalta olennaista", Fredman sanoo.