keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Raahen Seutu: Vastaanottokeskuksen ovet pysyvät auki

Raahen Seutu: Vastaanottokeskuksen ovet pysyvät auki 7.4.2010
Pohjalainen: Kymmeniä lisäpaikkoja karsittu Vaasan vastaanottokeskuksesta

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Veikko Pyykkönen tyrmää tuoreet spekulaatiot, joiden mukaan Suomessa on tarve vähentää tuhansia paikkoja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista.

Pyykkösen mukaan tilanne ei ole niin paha, kuin miltä se saattaa kuulostaa. Yksittäisten vastaanottokeskusten sulkemisesta ei vielä puhuta.

– Huolissaan ei kannata olla. Yksittäisten vastaanottokeskusten sulkemista en spekuloisi vielä ollenkaan, sillä tällaisia suunnitelmia ei ole, vakuuttaa Pyykkönen.

Uutisen taustalla on arvio, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden määrä vähenee viime vuoden 6 000:sta noin 4 000:een. Myös kustannuksia halutaan pienemmiksi.

Ylitarkastaja Pyykkösen mukaan tilanteen kehittymistä seurataan tarkkaan. Hän epäilee, että paikkojen lakkauttamisen tarve tarkentuu kesään mennessä.

Ensimmäisenä lähdetään poistamaan niin sanottuja lisäpaikkoja, joita on useissa vastaanottokeskuksia.

– Ruukissakin taitaa olla noin 30 lisäpaikkaa peruskapasiteetin lisäksi ja juuri niitä paikkoja lähdetään tarvittaessa vähentämään. Näin saamme muutamia satoja paikkoja pois.

Nyt vastaanottokeskuksissa on 4 636 paikkaa turvapaikanhakijoille. Asukkaita on 5 230. Noin 1 000 asuu yksityismajoituksissa.

Pyykkönen kertoo, että vastaanottokeskuksissa asuu myös yli 500 oleskeluluvan saanutta. Hänen mukaan heidät pitäisi saada kotoutumaan kuntiin, jolloin järjestelmästä vapautuisi 500 paikkaa.

__________________________________________________

Pohjalainen: Kymmeniä lisäpaikkoja karsittu Vaasan vastaanottokeskuksesta

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista aiotaan vähentää tuhansia paikkoja viime vuoden äkillisen lisäyksen jälkeen. Yhdenkään keskuksen lopettamispäätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Vaasan vastaanottokeskuksesta on vähennytty 50 hätämajoituspaikkaa tämän kuun alusta alkaen. Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi sanoo, ettei kyse ole kriisistä tai keskuksen alasajosta.

- Nyt palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Tällä hetkellä ja toistaiseksi vastaanottokeskus toimii alkuperäisillä 150 vakituisella paikalla.

- Olemme käyneet asiasta neuvottelut ministeriön kanssa yhteisymmärryksessä.

Pajunurmen mukaan myös muista vastaanottokeskuksista lakkautetaan niiden lisäpaikat. Se johtuu siitä, että Suomeen hakeutuvien turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna selvästi vähentynyt.

- Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli 6000, mutta tänä vuonna heitä tulee arviolta vain 4000, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttovirastosta.

Pajunurmen mukaan vähentynyt paikkatarve johtuu myös siitä, että turvapaikanhakijoiden asioiden ja tilanteen käsittely on nopeutunut kaikin puolin.

- Nykyisin prosessi sujuu neljässä, viidessä kuukaudessa, kun aikaisemmin se saattoi kestää jopa vuoden.

Yle uutisoi eilen, että vastaanottokeskuksia oltaisiin ajamassa alas.

- Sellaisesta ei ole ainakaan vielä keskusteltu. Kysymys on pelkästään siitä, että toimintaa täytyy sopeuttaa sopivaksi turvapaikanhakijoiden määrään nähden. Teemme parhaillaan tätä vuotta koskevia suunnitelmia, ja ne valmistuvat huhti-kesäkuussa, Pyykkönen sanoo.

Vaasaan saapuu tällä hetkellä pääasiassa somalialaisia, irakilaisia ja tsetseenialaisia turvapaikanhakijoita. Heidät sijoitetaan ympäri kaupunkia sijaitseviin vapaisiin asuntoihin.