keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

YLE: Yhteydenotot vähemmistövaltuutetulle lisääntyivät

YLE Uutiset: Yhteydenotot vähemmistövaltuutetulle lisääntyivät 7.4.2010
Vähemmistövaltuutetun tiedote: Haasteena syrjinnän tunnistaminen - neuvontaa ja osaamista alueellisiin palvelupisteisiin
Vähemmistövaltuutetun vuosikertomus 2009 (pdf)

Yhteydenotot vähemmistövaltuutetulle lisääntyivät vuonna 2009 kolmanneksella. Lähes puolet, eli 49 prosenttia, yhteydenotoista käsitteli syrjintää.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään julkaisemasta vuosikertomuksesta 2009 käy ilmi, että yhteydenottoja kirjattiin viime vuonna 921 tapausta, mikä on noin 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008. Yhteydenotoista noin seitsemän prosenttia, eli 64 tapausta liittyi ihmiskauppaan.

Vähemmistövaltuutettu pyrkii laajentamaan valtakunnallista toimintaansa ja sen vaikuttavuutta, ja käynnisti vuoden 2009 lopulla EU-rahoitteisen hankkeen, jonka avulla kokeillaan erilaisia neuvontapalvelujen malleja ja luodaan pohjaa syrjinnän vastaisen neuvonnan järjestämiselle. Kokeilu käynnistyi Turussa, Tampereella ja Kotkassa.

____________________________________________________

Vähemmistövaltuutetun tiedote: Haasteena syrjinnän tunnistaminen - neuvontaa ja osaamista alueellisiin palvelupisteisiin

Viranomaiset ja palvelujen tarjoajat eivät aina tunnista syrjiviä piirteitä omassa toiminnassaan tai palveluissaan. Syrjinnästä voi olla seuraamuksia, vaikka se olisi tahatontakin. Joskus myös syrjinnän kohteen saattaa olla vaikea tunnistaa mistä huono kohtelu johtuu. Valtuutettu haluaa lisätä tietoa oikeuksista ja antaa eri toimijoille eväitä kehittää oman toimintansa syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Kielteinen ilmapiiri näkyy tällä hetkellä vahvasti yleisessä keskustelussa. Tämä näyttäytyy myös vähemmistövaltuutetun toimistolla kasvavana yhteydenottojen määränä. Vuonna 2009 yhteydenotot lisääntyivät kolmanneksella. Puolet yhteydenotoista liittyi syrjintään tai muuhun epäasialliseen kohteluun.

Jälkikäteinen puuttuminen yksittäisiin syrjintätapauksiin on haastavaa ja valvontaprosessi itsessään on monimutkainen. Yksittäistapauksiin voi etsiä ratkaisua esimerkiksi syrjintälautakunnasta ja hakemalla hyvitystä oikeusteitse. Näytön saaminen on usein kuitenkin vaikeaa. Tehokkaampaa olisi puuttua yhteiskunnan erilaisissa palvelujärjestelmissä ja palveluntarjoajien keskuudessa vallitseviin syrjiviin rakenteisiin.

Vähemmistövaltuutettu pyrkii laajentamaan toimintansa vaikuttavuutta ja käynnisti vuoden 2009 lopulla kokeilun Turussa, Tampereella ja Kotkassa. EU-rahoitteisella hankkeella testataan erityyppisten neuvontapalvelujen malleja ja luodaan pohjaa valtakunnallisesti kattavan syrjinnän vastaisen neuvonnan järjestämiselle. Syrjinnän ennaltaehkäisemisen kannalta on tärkeää, että viranomaiset ja palveluntarjoajat kehittävät toimintojaan yhdenvertaisiksi ja pystyvät puuttumaan myös syrjivään toimintaan. Yhdenvertaisuussuunnittelu on yksi hyvä työkalu yhdenvertaisuuden edistämisessä.

Vähemmistövaltuutettu julkaisee tänään vuosikertomuksen 2009. Kertomus julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saameksi ja se on luettavissa valtuutetun nettisivuilta www.ofm.fi.