torstai 6. toukokuuta 2010

HS: Suomalainenkin separatisti saattaa taistella Somaliassa

Helsingin Sanomat: Suomalainenkin separatisti saattaa taistella Somaliassa 6.5.2010

Suomalainen henkilö on saattanut liittyä separatisteihin, jotka taistelevat Somalian hallitusta vastaan.

Suomen Etiopian-suurlähetystön erityisasiantuntija Simo-Pekka Parviainen kertoo että suomea hyvin puhuva henkilö on tavattu Asmarassa Ertireassa. Parviaisen mukaan tämä olisi kertonut olevansa menossa Etiopian hallitusta vastaan taistelevien Ogadenin somalialueen kapinallisjoukkoihin.

Parviainen pitää kertomusta luotettavana. Hän on kertonut sen myös suojelupoliisille, Supolle.

Supo taas "ei vahvista eikä kiistä tällaista yksittäistapausta".

Vastaavia tapauksia ei ole aiemmin tullut julkisuuteen. Viime syksynä Helsingin Sanomat kertoi Suomessa asuvasta pohjoisafrikkalaisesta Suomen kansalaisesta, jonka Ruotsi oli karkottanut vuonna 2008 terrorismiepäilyjen vuoksi.

Suojelupoliisi on jo muutaman vuoden ajan seurannut tarkasti Suomessa asuvien osallistumista esimerkiksi Eritreassa toimiville taistelijoiden koulutusleireille tai heidän lähettämistään konfliktialueille, kuten Somaliaan tai sen naapurivaltioihin.

Supo on kertonut tietävänsä, että muutamat yksittäiset ihmiset ovat olleet halukkaita osallistumaan aseellisiin taisteluihin kriisialueilla.

Suomen somalien yhteydet Somaliaan ja sen lähimaihin kiinnostavat Supoa, koska muun muassa Tanskan ja Ruotsin somalien osallistumisesta Somalian väliaikaishallitusta vastaan taistelevien islamistiryhmien toimintaan on olemassa todistettua tietoa.

Ruotsalaisia on jopa kuollut Somaliassa käydyissä taisteluissa, ja Ruotsin Säpo on valinnut asiassa avoimen tiedottamisen linjan.

Suojelupoliisi pitää Somaliaa ja Etiopiaa terrorismintorjunnan kannalta yhtenä tärkeimpänä alueena, jolle on tämän vuoden aikana lähetetty myös ensimmäiset Supon omat tarkkailijat.

Supon etsivät tekevät alueelle lyhyehköjä, muutaman viikon pituisia virkamatkoja.


Lisää aiheesta torstain Helsingin Sanomissa.