torstai 6. toukokuuta 2010

HS: Eva Biaudet uudeksi vähemmistövaltuutetuksi

Helsingin Sanomat/STT: Eva Biaudet uudeksi vähemmistövaltuutetuksi 6.5.2010
YLE Uutiset: Eva Biaudet vähemmistövaltuutetuksi
Sisäasiainministeriön tiedote: Eva Biaudet nimitettiin vähemmistövaltuutetuksi
Svenska YLE: Biaudet blir minoritetsombudsman

RKP:n entinen ministeri ja kansanedustaja Eva Biaudet on valittu vähemmistövaltuutetuksi.

Valtioneuvosto nimitti Biaudet'n torstaina tehtävään viiden vuoden määräajaksi. Biaudet'n nimitys herätti jonkin verran julkista keskustelua, koska hänelle myönnettiin erivapaus tehtävään vaadittavasta ylemmästä korkeakoulututkinnosta. Biaudet'n oikeustieteen opinnot jäivät aikanaan kesken.

Biaudet'n katsottiin kuitenkin perehtyneen vähemmistövaltuutetun tehtävänkuvaan paitsi Etyjin ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana, myös peruspalvelu- ja tasa-arvoministerinä sekä pitkäaikaisena kansanedustajana.

Tehtävään haastateltiin viisi hakijaa. Biaudet'n ansioiksi luettiin laaja ja monipuolinen kokemus ja muihin hakijoihin nähden ylivoimainen työkokemus kansainvälisistä tehtävistä. Hän pystyi myös haastattelussa esittämään "poikkeavan selkeät" näkemykset valtuutetun toiminnan painopisteistä ja kehittämisestä.

_________________________________________

YLE Uutiset: Eva Biaudet vähemmistövaltuutetuksi

Hallitus on nimittänyt RKP:n entisen kansanedustajan ja peruspalveluministerin Eva Biaudet'n uudeksi vähemmistövaltuutetuksi. Hänet nimitettiin tehtävään viiden vuoden määräajaksi 15. toukokuuta alkaen.

Kaksi viikkoa sitten hallitus myönsi Biaudet'lle erivapauden viran kelpoisuusehdoista, koska hänellä ei ole vaadittavaa ylempää korkeakoulututkintoa.

Biaudet oli kansanedustajana vuodesta 1991 vuoteen 2006, mistä kaksi vuotta hän toimi peruspalveluministerinä. Sen jälkeen hän työskenteli Etyjin ihmiskaupan vastaisen työn erityisedustajana Wienissä.

Viime viikolla Biaudet valittiin YK:n alkuperäiskansa-asioita käsittelevän foorumin jäseneksi vuosiksi 2011 - 2013. Foorumi tuo yhteen alkuperäiskansojen edustajia ja YK:n jäsenvaltioita ja edistää YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen toimeenpanoa.
Valittiin 30 hakijan joukosta

Vähemmistövaltuutetun tehtävänä on edistää etnisten vähemmistöjen ja ulkomaalaisten asemaa Suomessa. Virkaan oli kaikkiaan 30 hakijaa.

Nykyinen vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää siirtyy oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikön johtajaksi.

_________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Eva Biaudet nimitettiin vähemmistövaltuutetuksi

Valtioneuvosto nimitti tänään Eva Biaudet`n vähemmistövaltuutetuksi viiden vuoden määräajaksi 15.5.2010 alkaen. Vähemmistövaltuutetun tehtävänä on ehkäistä etnistä syrjintää, edistää hyviä etnisiä suhteita ja turvata etnisten vähemmistöjen asemaa ja oikeuksia.

Vähemmistövaltuutettu toimii myös kansallisena ihmiskaupparaportoijana ja antaa tietoja etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää koskevasta lainsäädännöstä ja sen soveltamiskäytännöistä. Vähemmistövaltuutettu valvoo etnisestä alkuperästä riippumattoman tasa-arvoisen kohtelun toteutumista yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Eva Biaudet on toiminut viimeksi Etyj:n ihmiskaupan vastaisena erityisedustajana 2006-2009. Aiemmin Biaudet on toiminut peruspalvelu- ja tasa-arvoministerinä 1999-2000 ja 2002-2003 sekä kansanedustajana 1991-2006. Biaudet on myös ollut Etyj:n parlamentaarisen kokouksen jäsenenä kolmen vuoden ajan. Lisäksi Biaudet´lla on ollut lukuisia vähemmistövaltuutetun tehtävänalaan kuuluvia luottamustehtäviä. Hän on muun muassa ollut Suomen Pakolaisavun puheenjohtaja ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan jäsen.

_______________________________

Svenska YLE: Biaudet blir minoritetsombudsman

Eva Biaudet har utnämnts till ny minoritetsombudsman för fem år från och med den 15 maj. Statsrådet fattade beslutet i dag.

Biaudet har varit riksdagsledamot och omsorgsminister för Svenska folkpartiet och nu senast OSSE-representant i kampen mot människohandel.

Biaudet beviljades tidigare dispens av regeringen för posten eftersom hon saknade formell behörighet för uppdraget.

Minoritetsombudsmannens uppgift är att förebygga etnisk diskriminering, främja goda etniska relationer och trygga de etniska minoriteternas ställning och rättigheter. Minoritetsombudsmannen är också nationell rapportör om människohandel.

Cirka trettio personer sökte jobbet, bland dem Rainer Hiltunen, kanslichef vid minoritetsombudsmannens kansli, och Kristiina Kouros, generalsekreterare för Förbundet för mänskliga rättigheter och doktor i juridik.

Thors: Kompetensen avgjorde

Enligt migrationsminister Astrid Thors ställde sig statsrådet enhälligt bakom Eva Biaudet på grund av hennes kompetens.

- Eva Biaudets internationella erfarenhet var ett tungt vägande argument. Överlag var hon den mest lämpliga kandidaten, konstaterar Thors som var den föredragande ministern.

Enligt Thors var det inte en politisk utnämning. - Jag valde även den förra minoritetsombudsmannen Johanna Suurpää och hon var inte sfp:are, säger Thors.

Kandidatur inte utesluten

Biaudet vill inte utesluta kandidatur i riksdagsvalet nästa år. Hon ska koncentrera sig på det nya jobbet och i ett senare skede överväga en eventuell kandidatur.

(käännös)

[...]
Thors: Pätevyys ratkaisi

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan hallitus oli yksimielisesti Eva Biaudet'n takana hänen pätevyytensä takia.

- Eva Biaudet'n kansainvälinen kokemus oli painava argumentti. Kaiken kaikkiaan hän oli sopivin ehdokas, sanoo Thors, joka oli asian esittelevä ministeri.

Thorsin mukaan nimitys ei ollut poliittinen. - Valitsin myös edellisen vähemmistövaltuutetun Johanna Suurpään ja hän ei ollut RKP:läinen, sanoo Thors.

Ehdokkuutta ei ole suljettu pois

Biaudet ei halua sulkea pois ehdokkuutta eduskuntavaaleissa ensi vuonna. Hän aikoo keskittyä uuteen työhönsä ja harkitsee mahdollista ehdokkuuttaan myöhemmässä vaiheessa.