keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Kotiseudun Sanomat: Riittävätkö resurssit pakolaisten vastaanottoon

Kotiseudun Sanomat: Riittävätkö resurssit pakolaisten vastaanottoon 12.5.2010

Mahdollinen haavoittuvassa asemassa olevan 20–30 pakolaisen vastaanottaminen Kinnulaan on puhuttanut pitkin kevättä. Torstaina asiasta järjestettiin avoin yleisötilaisuus, joka keräsi lähes parisataa kuulijaa.

Illan aikana käytetyt puheenvuorot toivat esiin kuntalaisten huolen pienen kunnan resurssien riittävyydestä ja pakolaisten työllistymismahdollisuuksista, mutta myös halun auttaa muita, kuten suomalaisiakin on aikoinaan autettu.

Näillä näkyminen Kinnulan kunnanvaltuusto käsittelee pakolaisten vastaanottamista kesäkuussa.

Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston Haapa-hankkeen projektipäällikkö Marisel Soto Godoy kertoi Kinnulan olevan yksi kahdeksasta kunnasta, jotka saavat valtiolta rahoitusta kehittämishankkeelleen. Kinnula saa hankkeelle avustusta 20 000 euroa.

Kinnulan hankkeen tavoitteena on rakentaa toimintamalli haavoittuvassa asemassa olevien pakolaisten kuntaan sijoittamisessa.

Tällaisia pakolaisia ovat vailla huoltajaa olevat alaikäiset, lapset ja naiset, jotka ovat vaarassa joutua henkisen, ruumiillisen tai seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön uhriksi ja henkilöt, joilla on vakavia terveydenhoitoon liittyviä tarpeita.

— Minä olen suomalainen. Nimi ei ole perinteisen suomalainen, se ei ole savolainen, hallintotieteiden lisensiaatti ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun yliopettaja Anthony Okuogume aloitti puheenvuoronsa.

Okuogume kertoi olevansa lähtöisin Nigeriasta.

— Olen Biafran lapsi. Miksi olen täällä? tulin 26 vuotta sitten. Tampereella oli silloin noin sata ulkomaalaista, koko Suomessa muutama tuhat. Okuogume lähti Suomeen opiskelemaan. Kulttuurishokki oli melkoinen. Ulkona oli pilkkopimeää, vaikka piti olla päivä, eikä Okuogume ollut varautunut 28 asteen pakkaseen. Suomalaisen solidaarisuuden hän sai kokea, kun tuntematon mies lainasi hänelle talvitakkinsa, karvalakkinsa ja käsineensä.

Pakolaisten ottamisen Okuogume näkee osana solidaarisuutta.

— Suomalaiset ovat solidaarisia, rehellisiä, he edistävät asioita. Minulle on ylpeä asia, että olen tullut suomalaiseksi, Okuogume totesi.

Sampo Laitala halusi tietää, mitä pakolaisten vastaanottaminen tulee maksamaan Kinnulan veronmaksajille.

Liisa Nikkilä kysyi, onko olemassa tietoa sellaisista kunnista, jotka ovat pakolaisia ottaneet, että tulos jää kunnalle positiiviseksi.

— Ei ole sellaista tilastoa, josta voisi katsoa, onko viivan alle jäävä luku positiivinen tai negatiivinen, Sari Jokinen Keski-Suomen Ely-keskuksesta vastasi.

Puhe rahallisista hyödyistä ja haitoista sai Nelli Viinikaisen ja Saana Junnolan tarttumaan mikrofoniin.

— Ottaako Kinnula pakolaisia vain rahan takia vai onko auttamishalua, tytöt tahtoivat tietää.

Juha Urpilainen vakuutti, että ajatuksena on myös vastavuoroisesti auttaa muita, sillä Kinnulastakin lähdettiin aikoinaan muualle. Mutta pienessä kunnassa myös rahallinen puoli on otettava huomioon.