tiistai 6. heinäkuuta 2010

YLE: Kalasataman romanileiri sai häätöuhkauksen

YLE Uutiset: Kalasataman romanileiri sai häätöuhkauksen 6.7.2010


Kalasatamassa toimivan sosiaalikeskus Sataman ylläpitäjät kertovat saaneensa kehotuksen purkaa keskuksen piha-alueella oleva romanikerjäläisten leiri. Häätövaroituksen antoi kaupunginjohtaja Jussi Pajusen romanityöryhmä.

Häätöuhkauksen mukaan sosiaalikeskusta ylläpitävällä Vapaa Katto ry:llä on 2. elokuuta asti aikaa saada sosiaalikeskuksen pihalle majoittuneet romanit poistumaan alueelta. Muussa tapauksessa kaupunki häätää koko talon.

Vapaa Katto ry ilmoittaa tiedotteessaan olevansa tyrmistynyt työryhmän päätöksestä. Yhdistys ei aio lopettaa romanikerjäläisten tukemista alueellaan.

Sosiaalikeskus Satama on tarjonnut kesäkuusta 2009 alkaen Itä-Euroopasta Suomeen tulleille romaneille mahdollisuuden majoittua pihallaan.

_______________________________________________________

MTV3: Vapaa liikkuvuus: Romanien asuttamisessa ei sopimusrikkomusta

Helsingin kaupunki on uhannut häätää Kyläsaaren leirissä asuvat romanit. Vapaa Liikkuvuus -verkoston toimija Katja Tuominen kertoo, että kaupungin nuorisotoimenjohtaja antoi varoituksen, joka perustuu liikehuoneistolakiin. Tuomisesta vetoaminen liikehuoneistolakiin tuntuu hieman päälleliimatulta.

- Häätöä perustellaan sillä, että olemme käyttäneet omistamaamme pihaa vuokrasopimuksen vastaisesti asumistarkoitukseen. Se ei pidä paikkaansa, sillä vuokrasopimuksessamme ei mainita mitään pihassa asumisesta, Tuominen perustelee.

Vuokrasopimus kieltää itse talossa asumisen niin ulkomaiselta kuin suomalaiseltakin. Tuomisen mukaan itse talossa ei kukaan asukaan.

- Käytännössä tässä on kyse vain siitä, että kaupunki haluaa häätää romanit pois, Tuominen moittii.

Jätehuolto juuri kunnostettu

Kaupunki on aikaisemmin valittanut yhdistykselle puutteellisesta jätehuollosta rakennuksen pihalla. Kaupunki on pitänyt haitallisena muun muassa ulostejätteitä. Tuominen kertoo, että jäteongelmista on juuri päästy eroon, samoin sähkökytkennät toimivat vaaditulla tavalla.

- Olemme kinunneet koko kevään kaupungilta vessoja, jotka vihdoin saimme, Tuominen kertoo.

Yhdistys aikoo nyt pitää huolen, että kaupungin muut päättäjät saavat tietoonsa nuorisotoimen häätöuhkauksista. Esimerkiksi kaupungin hallitus ja -valtuusto eivät tiedä tapahtuneesta riittävästi.

- Päätökset ovat tapahtuneet suljetussa virkamiestyöryhmässä. Aiomme seurata, että projektimme saa kaupungin tuen jatkossakin, Tuominen sanoo.

Itä-Euroopan romanit ovat majoittuneet sosiaalikeskuksen pihalla viime vuoden kesäkuusta asti. Sosiaalikeskus kuuluu Vapaa Katto -yhdistykselle, joka vuokraa rakennusta Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskukselta.

Yhdistys on ilmoittanut, että se ei aio purkaa leiriä. Tuominen lisää myös, että mikäli leiri häädetään, kaupungista löytyy aina uusia vapaita paikkoja, jonne talonvaltaajat voivat asettua.