maanantai 5. heinäkuuta 2010

YLE: Ulkomaalaiset ja tulkkaus työllistävät käräjiä

YLE Kantahäme: Ulkomaalaiset ja tulkkaus työllistävät käräjiä 5.7.2010

Ulkomaalaisten vastaajien lisääntyminen teettää yhä enemmän töitä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Shengen sopimus ja lisääntynyt ulkomaalaisten määrä tuo maakuntaan myös yhä enemmän rikollisia ulkomailta.

Vastaajilla on oikeus käyttää tuomioistuimessa omaa kieltään, mikä merkitsee sitä, että oikeuden on hankittava istuntoon tulkit. Yleensä myös kustannukset jäävät valtiolle. Koska ulkomaalaisen oikeudenistunnossa käytetään tulkkia ja usein vastaajalle täytyy myös selvittää suomalaista oikeudenkäytäntöä, vievät istunnot selvästi normaalia enemmän aikaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Juhani Hirvonen uskoo kuitenkin, että Kanta-Hämeen käräjäoikeus selviää ulkomaalaisten aiheuttamasta haasteesta.

- Kyllä tällä hetkellä vielä voidaan sanoa, että tämän uuden ilmiön kanssa pystymme tulemaan toimeen. Mutta jos ne merkittävästi lisääntyvät, niin tottakai se vaikuttaa asioiden käsittelyaikoihin ja siihen kuinka paljon on aikaa muiden asioiden käsittelyyn. Silloin on olemassa vaara, että käsittelyt viivästyy ja asiat ruuhkautuu, sanoo laamanni Juhani Hirvonen