torstai 12. elokuuta 2010

Aamulehti: Vastustajat pelkäävät mummotulvaa - ulkomaalaislain muutos vastatuulessa

Aamulehti: Vastustajat pelkäävät mummotulvaa - ulkomaalaislain muutos vastatuulessa 12.8.2010

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin junailema ulkomaalaislain muutos on kovassa vastatuulessa. Kokoomuksen lisäksi lakia valmistelevan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk) ja varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) ovat ilmoittaneet vastustavansa lakimuutosta.

Niin sanotun isoäitipykälän vastustajat pelkäävät mummotulvaa Suomeen. Uusi laki löysentäisi ehtoja, joilla Suomessa asuvan Suomen kansalaisen muu omainen kuin perheenjäsen saisi Suomesta jatkuvan oleskeluluvan.

- Suomi on houkutteleva maa, ja meille voisi pyrkiä tuhansia isovanhempia vuodessa. Se lisäisi rasitusta kuntien vanhustenhuollossa, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz ministeriryhmän kesäkokouksessa Vaasassa.

Nykyisessä laissa vanhemman tulee olla "täysin riippuvainen" Suomessa asuvasta lapsesta. Uudessa laissa muotoilu on "huomattavan riippuvainen".
Thorsin mielestä lakia pitää muuttaa. Muuten ei voida turvata inhimillistä kohtelua ulkomaisille isovanhemmille.

Lainmuutosta alettiin puuhata keväällä sen jälkeen, kun egyptiläinen isoäiti karkotettiin Suomesta ja venäläisen isoäidin oleskelulupa evättiin julkisesta kohusta huolimatta.

Kokoomus pitäisi ulkomaalaislain entisellään julkisuuden paineista huolimatta.

_____________________________________

Kaleva, pääkirjoitus: Ulkomaalaislain uudistus näyttääkin jämähtävän

Venäläis- ja egyptiläismummoon kohdistuvat karkotusuhat havahduttivat viime keväänä poliitikkoja. Presidentti Tarja Halonen vetosi isoäitien puolesta. Pääministeri Matti Vanhanen kertoi pian hallituksen sopineen, että ulkomaalaislakia muutetaan inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors lupaili, että uusi laki voisi tulla voimaan jo ennen eduskunnan kesätaukoa.

Sittemmin asia on edennyt tahmeasti. Arvio lainmuutoksen tulosta eduskuntaan siirtyi ensin syksyyn, sitten ensi vuoden alkuun.

Nyt koko lainmuutos näyttää vesittyvän. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ilmoitti, ettei ryhmä tue hanketta. Tiistaina eduskunnan hallintovaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Antti Rantakangas kehotti hallitusta harkitsemaan vakavasti, tuoko se muutosesitystä eduskuntaan ollenkaan. Näin siksi, että lainmuutos "avaisi portit", minkä jälkeen oleskelulupaa voisi olla hakemassa jopa tuhansia isoäitejä ja isoisiä.

Mitä kevään jälkeen tapahtui? Yksi syy äkkijarrutukseen löytynee viime aikojen gallupeista. Niissä porskuttaville perussuomalaisille ei haluta antaa enää uutta vaaliasetta.

Kokoomuksen Zyskowicz paheksui Helsingin Sanomissa Thorsin toimintaa lakihankkeessa, koska asiasta ei ole mainintaa hallitusohjelmassa. Riippumatta siitä, mitä mieltä lainmuutoksesta on, perustelu on heikko. Jos kesken vaalikauden tulee tarve muuttaa säädöksiä, hallitusohjelma ei saa nousta esteeksi. Maata kai edelleen johtavat oikeat ihmiset eivätkä asiakirjat.

Myös vanhan viisauden mukaan politiikkaa pitää tehdä ajassa. Viime aikoina kuullut kommentit lain ympäriltä kuulostavat lähinnä politikoinnilta ajassa.