lauantai 7. elokuuta 2010

Verkkouutiset: Lapissa rähistään taas marjanpoiminnasta

Verkkouutiset: Lapissa rähistään taas marjanpoiminnasta 7.8.2010

Lapissa kiistellään jälleen ulkomaalaisista marjanpoimijoista. Erityisesti pohjoisen arvomarja, hilla, kuumentaa paikallisten ja ulkomaalaisten poimijoiden tunteita.

Tilanteen rauhoittamiseksi Lapin kylätoimintayhdistys ja marjanostajayritykset ovat avanneet valituspuhelimen, johon kyläläiset voivat ilmoittaa poimijoiden aiheuttamista ongelmista.

- Jokamiehenoikeudet kuuluvat vain Suomen kansalaisille, Suomen Marjanpoimijat -yhdistyksen perustajajäsen Hemmo Koskiniemi sanoo keskustan Verkkoapilassa.

Lehden mukaan marjayritykset ovat kutsuneet tänä vuonna Suomeen noin 7000 poimijaa, joista valtaosa marjastaa valtionmailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koskiniemen mielestä kyseessä on elinkeinotoiminta, jota ei voi harjoittaa jokamiehenoikeuden varjolla.

Koskiniemen mielestä ulkomaalaisten tuominen Suomeen on jopa ihmiskauppaa ja riistoa, sillä kaikki eivät ansaitse edes matkarahojaan Suomessa.

Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kristo ei allekirjoita Koskiniemen näkemyksiä poimijoiden aiheuttamista ongelmista. Poimijat ohjeistetaan jättämään asutuksen lähellä olevat marjamättäät rauhaan.

- Kyllä marjoja riittää kaikille. Esimerkiksi hillaa poimijat ovat saaneet niin paljon, että sitä on ollut jo vaikeaa myydä tuoremarkkinoille, Kristo kertoo Verkkoapilassa.

Kristo ihmettelee myös sitä, että marjayritysten väitetään riistävän poimijoita. Viime kesänä parhaimpien nettoansiot olivat 5000 euroa, mikä esimerkiksi Thaimassa on iso raha. Summasta on vähennetty kaikki noin 2000 euron kulut, jotka aiheutuvat lentolipuista, viisumista, majoituksesta ja muista elämiseen liittyvistä menoista. Kaikki eivät tietenkään samalle ansiotasolle yllä.