torstai 9. joulukuuta 2010

Ilkka: Ministeriö selvittää romaniväestön asumistilanteen

Ilkka/STT: Ministeriö selvittää romaniväestön asumistilanteen 9.12.2010
Aamulehti: Suomi tähtää kärkeen romaniasioissa 10.12.2010

Ympäristöministeriö käynnistää keväällä selvityksen Suomen romaniväestön asumistilanteesta. Tavoitteena on löytää ratkaisuja romanien asumisongelmiin, sillä he ovat riippuvaisia julkisesta vuokra-asuntotarjonnasta.

Valtioneuvoston torstaisessa periaatepäätöksessä linjattiin myös viisi muuta uutta romanipolitiikkaan liittyvää toimea, jotka kaikki on tarkoitus käynnistää maaliskuun loppuun mennessä. Romanikielen yliopistotasoista opetusta halutaan lisätä ja romanilasten vaikuttamis- ja harrastusmahdollisuuksia edistää. Kuntiin halutaan lisää romanitaustaisia henkilöitä sosiaalityöhön.

Ulkoministeriön työryhmä myös laatii kansainvälisen romanipolitiikan vaikuttamisstrategian. Suomi on näin mukana yhteiseurooppalaisessa romanipolitiikassa.

Suomen ensimmäinen romanipoliittinen ohjelma julkistettiin vuosi sitten. Ohjelman seurannasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

_____________________________________

Tiedote: Hallitus vahvisti romanipolitiikan linjaukset

Valtioneuvosto teki 9. joulukuuta periaatepäätöksen Suomen toimintalinjoista romanipolitiikan edistämiseksi. Päätös on vahva viesti siitä, että hallitus pitää romanipolitiikkaa tärkeänä ja sitoutuu romanipoliittisen ohjelman toimeenpanoon.

Hallitus käynnistää tehostettuja toimia, joiden tavoitteena on romaniväestön osallisuuden lisääminen paikallistasolla ja romanien asumisolojen selvittäminen. Myös romanikielen asemaa halutaan kohentaa sekä romanilasten ja -nuorten osallistumis- ja harrastusmahdollisuuksia edistää. Lisäksi laaditaan kansainvälinen romanipolitiikan vaikuttamisstrategia.

Periaatepäätöksen mukaan ministeriöt toteuttavat hallinnonaloillaan kansallisessa romanipoliittisessa ohjelmassa vastuulleen määriteltyjä toimenpiteitä määrärahojensa puitteissa. Näiden toimenpiteiden toteutumista myös seurataan. Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa ohjelmalle seurantaryhmän, joka arvioi poikkihallinnollisen ohjelman toteutumista. Ensimmäinen seurantaraportti annetaan vuonna 2013.

Periaatepäätös pohjautuu Suomen ensimmäiseen romanipoliittiseen ohjelmaan, joka julkistettiin joulukuussa 2009. Tarkoituksena on edistää romanien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta elämän eri osa-alueilla. Romanipoliittiseen ohjelmaan sisältyy yhteensä 10 toimintalinjausta ja 147 toimenpidettä, joiden toteuttamisvastuu on jaettu eri hallinnonaloille.

Tavoitteena on, että Suomi nousee edelläkävijäksi romaniväestön yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisessä Euroopassa vuoteen 2017 mennessä.

_____________________________________________________

Aamulehti: Suomi tähtää kärkeen romaniasioissa

Miriam Schwartz, 31, on saanut kymmenet romanityöttömät liikkeelle tänä vuonna. Hän auttaa romaneja ja maahanmuuttajia työnhaussa diakonissalaitoksella Helsingin Kalliossa.

- Periaate on se, ettei anneta kalaa suoraan, vaan opetetaan kalastamaan. Paras vaihtoehto on, että työllistyy avoimille työmarkkinoille, Schwartz sanoo.

Työllistämishanketta rahoittaa Uudenmaan ely-keskus ja Helsingin diakonissalaitos. Hanke on esimerkki siitä, kuinka romanien asemaa pyritään jatkossa kohentamaan. Schwartzin kaltaisia romanitaustaisia työntekijöitä aiotaan palkata lisää kuntien sosiaalityöhön ja kouluihin.

Romanien työllistyminen ja koulutus ovat tähtäimessä romanipoliittisessa ohjelmassa, josta hallitus teki periaatepäätöksen torstaina. Kukin ministeriö toteuttaa ohjelmaa ensimmäistä kertaa omilla määrärahoillaan.

Suomella etumatkaa

Suomi aikoo olla EU:n kärjessä romanien aseman edistämisessä vuoteen 2017 mennessä. Muissa Euroopan maissa vastaavaa romaniohjelmaa ei ole, joten Suomella on etumatkaa.

- Olemme jo integroineet romaneiden asumisen muiden asumiseen. Muualla romanit asuvat omissa taloissaan ja omissa kylissään, Haavisto sanoo.