torstai 9. joulukuuta 2010

YLE: Pakolaisten kanssa hirvimetsällä ja kalassa

YLE Lappi: Pakolaisten kanssa hirvimetsällä ja kalassa 9.12.2010

Vuoden kotokaveriksi on valittu rovaniemeläinen Tapani Elonen. Kotokaveri on vapaaehtoistyöntekijä, joka auttaa Rovaniemellä asuvia maahanmuuttajia kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja arkeen.

Kolme vuotta kotokaverina ollut Tapani Elonen auttaa tällä hetkellä pääasiassa burmalaisia pakolaisia. Burmalaiset ovat innostuneet Elosen matkaan jopa hirvimetsälle ja kalastusreissuille.

- Opetin mökilläni kahdelle burmalaismiehelle verkkojen kokemista ja laskemista. Jo parin päivän päästä he kokivat verkot omatoimisesti pois.

- Sitten vein heidät vasankaadolle Vanttaukselle. He tekivät hirven elimistä ruokaa ja kutsuivat minut syömään, Elonen kertoo.

Vessa ja jääkaappi tutuksi

Elonen auttaa maahanmuuttajiaan vapaa-ajallaan hyvin arkisissa asioissa. Kieltä osaamaton ja täysin erilaisesta ympäristöstä tullut maahanmuuttaja tarvitsee apua hyvin laajasti.

- On roudattu huonekaluja, käytetty sairaalassa, neuvottu täyttämään päiväkotilappuja. Heille piti opettaa lieden käyttö, vessan käyttö ja mikä on jääkaappi, Elonen luettelee tehtäväkirjoaan.

Suomen Pakolaisavun nettisivujen mukaan Burma on yksi maailman köyhimmistä valtioista, joka on tunnettu lähinnä levottomuuksistaan. Maassa valtaa pitää tällä hetkellä sotilashallinto.

Käsimerkeistä pikku hiljaa suomeen

Elonen kuvailee alkutaivalta burmalaisten kanssa vaikeaksi. Alussa hankaluuksia tuotti kommunikointi. Kielimuurin takia viestintä piti hoitaa käsimerkein.

- Olihan se vaikeaa. Englannillakaan ei pärjännyt. Nyt kuitenkin pystyy jo suomenkin kielellä kommunikoimaan heidän kanssaan, Elonen sanoo.

Elonen päätyi auttamaan juuri burmalaisia aivan sattumalta. Maahanmuuttajatoimiston Kotokaveriksi-projektin pilottihankkeeseen saapui Elosen aloittaessa kolme vuotta sitten 80 burmalaista pakolaista ja toisena vuonna 40. Burmalaiset ovat Elosen mukaan äärimmäisen hienoa porukkaa.

- He ovat auttavaisia, aina iloisia ja rehellisiä. Tosi mukavia ihmisiä, Elonen kehuu kotokavereitaan.