tiistai 8. maaliskuuta 2011

HS: Saido Mohamed on Vuoden pakolaisnainen

Helsingin Sanomat: Saido Mohamed on Vuoden pakolaisnainen 8.3.2011

Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu somalialaislähtöinen erikoissairaanhoitaja Saido Mohamed.

Suomen Pakolaisavun hallitus valitsi Saido Mohamedin Vuoden pakolaisnaiseksi hänen pitkän ja monipuolisen vapaaehtoistyönsä vuoksi. Hän on toiminut vapaaehtoisena muun muassa Somaliliitossa ja tehnyt etsivää nuorisotyötä Kanava nuorisossa. Saido Mohamed toimii myös Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtajana ja kehitysyhteistyötä tekevän Sahed-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Vuoden pakolaisnaisena hän haluaa kiinnittää huomiota etenkin maahanmuuttajataustaisen nuorison tilanteeseen.

"Vuoden pakolaisnaisena haluan jatkaa sitä työtä vapaaehtoisena, mitä olen tähänkin saakka tehnyt. Haluan myös tuoda ihmisten tietoisuuteen sen suuren määrän eri lähtökohdista tulevia nuoria miehiä ja naisia, jotka tekevät tärkeätä työtä eri kulttuuritaustaisten nuorten parissa ruohonjuuritasolla. Tässä maassa on niin paljon ihmisiä, joiden ääni ei tällä hetkellä tule kuuluviin", Saido Mohamed sanoo.

36-vuotias Saido Mohamed syntyi ja asui lapsuutensa Mogadishussa. Suomeen hän saapui 1990-luvun alussa.

Elämä Mogadishussa sujui hyvin Saidon keskiluokkaisessa perheessä, kunnes sota muutti kaiken.

"Sieltä oli lähdettävä heti – elimme ihan taistelujen keskipisteessä. Koska kotimme oli presidentinpalatsin vieressä, meidän oli pikaisesti lähdettävä pois Mogadishusta."

Perhe pakeni ensin maaseudulle noin 60 kilometriä Mogadishusta etelään. Siellä jaettiin talo viiden muun sukulaisperheen kanssa kahden kuukauden ajan. Osa perheistä nukkui ulkosalla, osa patjoilla talon sisällä.

"Tilanne Mogadishussa oli koko ajan vakava. Kuuntelimme radiota joka päivä, sieltä uutisoitiin välillä, että presidentti lähtee ja sitten, että ei lähdekään. Ja taistelut vain jatkuivat", Mohamed muistelee.

Äiti päätti lopulta, että Somalian maaseudulla ei ollut enää turvallista elää, 14-vuotias Saido Mohamed ja hänen veljensä jatkoivat matkaa Keniaan heidän tätinsä luo. Sieltä matka jatkui reilun vuoden jälkeen ja päättyi vuonna 1992 Hämeenlinnaan sisaren luo.

Helsingin Sanomat valitsi Mohamedin viime sunnuntaina julkaistulle Suomen 100 parasta naista -listalleen.

----


Vihreä Lanka: Vuoden pakolaisnainen on huolestunut vaaleista

Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Saido Mohamed on seurannut huolestuneena vaaleja edeltäneitä mielipidetiedusteluja ja verkkokeskustelun kärjistymistä. Hän pahoittelee, että maahanmuuttajista puhutaan nykyään turhan usein vain ongelmia aiheuttavana menoeränä.

"Olen tavannut täällä kouluttautuneita maahanmuuttajia, jotka aikovat lähteä ulkomaille töihin, sillä heidän mielestään Suomi ei ole vielä valmis hyväksymään ihmisiä, joiden taustat ja ehkä ihonvärikin ovat erilaisia. Seurauksena on sitten se, että meillä koulutetut ammattitaitoiset ihmiset maksavat veronsa muualle."

Maahanmuuttajataustaisia ihmisiä – etenkin nuoria – 36-vuotias Mohamed on tavannut paljon. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä Somaliliitossa ja Kanava Nuoriso -yhdistyksessä sekä toiminut lastensuojeluviranomaisten kanssa kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten tukihenkilönä ja kulttuuritulkkina.

Lisäksi Mohamed on Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtaja.

"Kysyin vuoden Suomessa olleilta nuorilta pakolaisnaisilta, että mitä he toivovat tulevaisuudelta. Vastaus oli turvallisuutta, koulutusta, oman kodin ja pääseminen osaksi yhteiskuntaa. Siis samoja asioita kuin kantasuomalaisetkin nuoret."

Mohamed arvioi onnistuneensa elämässään hyvin. Hän pakeni 14-vuotiaana ensin Somaliasta Keniaan ja siitä vuoden päästä Suomeen. Menestyksen Mohamedin elämästä Suomessa teki kouluttautuminen sairaanhoitajaksi ja työpaikan saaminen. Sekä tietysti laaja vapaaehtoistyö.

"Kun nuoret tulevat maahan, heidän täytyy saada maasta oikeaa tietoa ja heille pitää antaa mahdollisuus menestyä. Suomi on kuitenkin mahdollisuuksien maa."