perjantai 4. maaliskuuta 2011

Verkkouutiset: Hautanen: Soini hei, valtion budjetti on julkinen!

Verkkouutiset: Hautanen: Soini hei, valtion budjetti on julkinen! 4.3.2011

Timo Soini esitteli viikko sitten perussuomalaisten reseptin maahanmuuton kulujen hillitsemiseen.

Perussuomalaisten vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa Soini kertoi, mistä puolueen mielestä ensi vaalikaudella pitää tehdä leikkauksia. Yksi näistä oli maahanmuuton kustannukset: muun muassa perusteettomat turvapaikkahakemukset, ylipitkät käsittelyajat, ynnä muut.

Kun Soinilta tilaisuudessa kysyttiin, minkä verran maahanmuuton kustannuksista leikattaisiin, hänellä ei ollut esittää minkäänlaisia summia.

Soini perusteli lukujen puutetta sillä, että "niitä ei mistään ministeriöstä saa, niitä ei kerrota". Ainut luku, mitä Soinilla oli esittää, oli se, että yksi ankkurilapsi maksaa 50 000 euroa.

Aloin viime syksynä ihmetellä tätä mantraa, että "ministeriö ei anna tietoja". Viime toukokuussa eduskunnan hallintovaliokunta vaati ministeriöltä selvitystä ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöistä ja niiden vertailua muiden maiden käytäntöihin.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) suhtautui tähän penseästi ja katsoi, ettei ministeriöllä ole aikaa tämänkaltaisiin selvityksiin.

Lopulta lokakuussa ministeriö toimitti valiokunnalle selvityksensä asiasta ja kiirehti tiedottamaan, ettei Suomen käytäntö poikkea muista maista.

Toimituksessa pähkäilimme selvityksessä esitettyjä lukuja ja tulimme siihen tulokseen, että ne kuvasivat lähinnä valtiolle pakolaisten vastaanotosta aiheutuvia kuluja. Lukijoilta saatu palauteryöppy oli melkoinen: miksi mukana on vain osa kustannuksista, montako pakolaista tällä rahalla saatiin, jne.

Tästä suivautuneena päätin laskea itse kulut. Yhdistelemällä tietoja kyseisestä ministeriön raportista, eduskunnan käsittelyssä olleesta kotouttamislaista ja lukemalla niiden avulla valtion budjettia, sain laskettua, paljonko valtion menoista käytetään maahanmuutosta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

Vastaus oli, että maahanmuuton kustannuksiin kului lähes 290 miljoonaa euroa vuonna 2009.

Se pitää sisällään Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten toimintamenot, turvapaikanhakijoille maksettavan toimeentulon, työ- ja elinkeinoministeriön maksaman työvoimapoliittisen maahanmuuttajakoulutuksen, opetus- ja kulttuuriministeriön maksaman peruskoulutukseen ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavan koulutuksen sekä Kelan kotouttamistukena maksaman työmarkkinatuen. Lisäksi se sisältää valtion kunnille maksamat korvaukset - sekä laskennalliset että kustannusperustaiset.

Laskennallisten kustannusten Kuntaliitto on arvioinut olevan 50 prosenttia korkeammat kuin mitä valtio on kunnille korvannut. Se tarkoittaa siis sitä, että todelliset kustannukset ovat 17,3 miljoonaa euroa maksettua korkeammat. Näin maahanmuuton todellisiksi kuluiksi saadaan hieman päälle 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Lukijoiden reaktiot olivat samankaltaisia kuin omanikin: sehän on paljon vähemmän kuin kuvittelin.

Sen jälkeen, kun juttu oli ollut jonkin aikaa julki, lukijoiden kommenteissa alettiin julistaa, että todelliset kustannukset eivät ole tässä, vaan ne ovat oikeasti miljardin luokkaa.

Hommaforumillakin kommentoitiin juttuani. Ensiksi siellä kummasteltiin lukuja. Sitten sama henkilö kävi korjaamassa kommenttiaan ja totesi, että kyseessä olivatkin eri vuoden luvut.

Tein tästä johtopäätöksen, että maahanmuuttokysymyksiin perehtyneet hommaforumilaiset tietävät kyllä, kuinka paljon maahanmuuton kustannukset todellisuudessa ovat.

Mutta kun perussuomalaisten suosio on pitkälti rakentunut maahanmuuttovastaisuuden päälle, sitä on tarkoituksenmukaista ylläpitää ruokkimalla mielikuvia todellisuutta paljon suuremmista summista.

Nyt, kun olen laskenut Soinin puolesta maahanmuuton kustannukset, kysyn, kuinka paljon niistä leikataan?