perjantai 4. maaliskuuta 2011

YLE: Islam esittäytyy Kaapelitehtaalla

YLE Helsinki: Islam esittäytyy Kaapelitehtaalla 4.3.2011
Svenska YLE: "Finländska medier har fördomar mot muslimer" 6.3.2011

Helsingin Kaapelitehtaalla alkaa tänään perjantaina islamia ja islamilaista kulttuuria esittelevä tapahtuma. Islam-Expo tarjoaa yleisölle muun muassa paneelikeskusteluja, näyttelyitä ja tietoiskuja. Tavoitteena on kulttuurien kohtaaminen.

Tapahtuman järjestäjien mielestä islamia ja islamilaista kulttuuria esittelevälle tapahtumalle on todellista tarvetta Suomessa juuri nyt, kun muslimeista on luotu muun muassa mediassa kielteistä kuvaa. Järjestäjien mielestä kielteinen uutisointi lisää kielteisiä asenteita, jotka vaikeuttavat islaminuskoisten maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Islam-Expon toteuttaneen työryhmän puheenjohtajan ja tiedottajan Isra Lehtisen mukaan kulttuurien kohtaamiselle oli syytä luoda tilaisuus, jotta ennakkoluulot ja stereotypiat saisivat kyytiä.

- Meillähän täällä myös puhujia, jotka eivät itse ole muslimeja, vaan liittyvät jotenkin muslimien läsnäoloon Suomessa. Me haluamme tämän tapahtuman kautta edistää sitä Suomen Islamilaisen neuvoston tavoitetta, että ymmärrys, hyväksyminen ja kohtaaminen lisääntyisi molemmin puolin.

Tapahtuman keskeinen ponnin on myös islamilaisten ja monikulttuurisuustyötä tekevien järjestöjen toimintaa ja tarjota kulttuurielämyksiä Suomessa asuville muslimeille.

Nyt toista kertaa järjestettävä Islam-Expo jatkuu Kaapelitehtaalla myös lauantaina. Tapahtuman teema on "Muslimit nyky-yhteiskunnassa: osallistuminen vai eristäytyminen".

____________________________________________________


MTV3: Islamin opettaja: Kunniaväkivalta ei liity uskontoon

Suomen Islamin opettajien liiton puheenjohtaja Suaad Onninselkä uskoo, että kunniaväkivaltaa tapahtuu myös Suomessa, mutta hän pitää sitä melko marginaalisena ongelmana islamilaisessa yhteisössä.

- Perheissä, joissa uskonto ei merkitse niin paljon, se saattaa olla isompi ongelma. Käsittääkseni kunniaväkivalta on kuitenkin kulttuurisidonnainen asia eikä ihmisen uskontotaustalla ole siihen vaikutusta.

Onninselkä haluaisikin kiinnittää ihmisten huomion pelkästä kunniaväkivallasta suurempaan ongelmakokonaisuuteen.

- Jos ihminen turvautuu väkivaltaiseen käytökseen, käy usein ilmi, että hänen elämässä moni asia on jo mennyt huonosti ja nämä moniongelmaiset ihmiset ovat usein jo avun tavoittamattomissa.

Ongelmallista on myös se, miten erottaa kunniaväkivalta ja perheväkivalta.

- Viranomaisilla, joilla ei ole tarpeeksi tietoa, erottaminen on vaikeaa. Kun kyseessä on sukuun asti liittyvä väkivallan muoto ja sukulaiset ovat mukana, silloin se varmasti voidaan luokitella kunniaväkivallaksi.

Onninselkä kertoo, että hänen oppitunneillaan käydään läpi, miten riitatilanteissa tulisi toimia.

- Meillähän profeetan esimerkki on, että hän ei ole koskaan lyönyt naisia ja lapsia.

______________________________________________

Svenska YLE: "Finländska medier har fördomar mot muslimer"

Synen på islam och muslimer kan ibland vara ganska negativ i de finländska medierna. Det anser Abdullah Bilal Dalkilic som är viceordförande för Finlands islamska råd.


Dalkilic har bott tjugo år i Finland. Enligt honom skedde en klar förändring i finländarnas syn på muslimer efter terrordåden den 11 september 2001, och fortfarande är det många som kopplar ihop islam med terrorism.

-Det sägs visserligen inte rakt ut. Men varje gång det t.ex. har visats ett tv-program om muslimer får man höra negativa reaktioner efteråt, säger Dalkilic.

Han vill också komma åt finländarnas syn på muslimska män som kvinnoförtryckare.

-Kvinnan är nästan helig i islam. Hon anses absolut inte vara en andra klassens människa, säger Dalkilic.

Han säger att många muslimska kvinnor i Finland skulle vilja ha ett arbete, men arbetsgivarna har fördomar.

-Min fru skulle gärna jobba, men det enda hon erbjuds är korta praktikperioder, säger Dalkilic.

De finländska mediernas syn på muslimer diskuterades under veckoslutet i Kabelfabriken i Helsingfors. I paneldebatten deltog också Ayman Khwaja, som är redaktör vid en muslimsk damtidning i London.

I London kopplas inte muslimer automatiskt ihop med terrorism, menar Khwaja. Där finns så många kulturer som lever sida vid sida att man har vant sig vid varandra. Men visst är det alltid bra med mera information, anser hon och gör reklam för sin egen tidning Emel. -Den ger en bra bild av muslimers vardagsliv, mode, inredning, livsåskådning osv.

Khwaja har ett tips till de muslimer som vill motarbeta islamofobi. -Använd humor! De flesta fördomar uppstår i små extremistiska grupper, och bästa sättet att bekämpa dem är att skämta bort dem, menar hon.