torstai 3. maaliskuuta 2011

Vihreä Lanka:  EU hidastelee päätöksiään Libyan pakolaiskysymyksessä

Vihreä Lanka: EU hidastelee päätöksiään Libyan pakolaiskysymyksessä 3.3.2011
YLE: Ykkösen aamu-tv: Pakolaisvirta Eurooppaan kiihtyy (video, 12:24)

Samaan aikaan, kun humanitaarinen kriisi pahenee Libyassa, Euroopan unioni ei ole päässyt yhteisymmärykseen Afrikasta tulevien pakolaisten kohtelusta.

Eilen keskiviikkona Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ilmoitti, että EU antaa 10 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun Egyptin ja Tunisian rajoille olevan pakolaiskriisin hoitamiseen.

Barroso kertoi EU:n myös varaavan 25 miljoonaa euroa Euroopan pakolaisrahastosta ja ulkorajarahastosta Italiaan suuntautuvien mahdollisten pakolaisvirtojen hallitsemiseen.

Afrikasta tulevien pakolaisten kohtalo EU:n alueella on kuitenkin auki. Asiasta keskustellaan laajemmin EU-johtajien poikkeuksellisessa Libya-kokouksessa viikon päästä perjantaina.

Poliittisia välineitä pakolaisten aseman parantamiseen on. Ratkaisut riippuvat poliittisesta tahdosta.

Vuoden 2001 tilapäistä suojelua koskevan direktiivin mukaan EU voi ”joukoittaisen maahantulon” tilanteessa päättää tulijoiden tasapuolisesta jakautumisesta jäsenmaiden kesken. Lissabonin sopimuksen 78 artiklan mukaan EU voi tällaisessa tilanteessa myös antaa rahallista apua yhdelle tai useammalle jäsenmaalle. Näihin päätöksiin tarvitaan kuitenkin neuvoston määräenemmistö.

EU:n ulkorajayhteistyöstä vastaavan Frontex-viraston mukaan Libyassa oleskelee laillisesti tai laittomasti 500 000–1,5 miljoonaa ulkomaalaista, joista 140 000 oli tiistaihin mennessä paennut helmikuun puolivälissä alkaneita levottomuuksia Tunisian ja Egyptin rajojen kautta.

Erityisen haavoittuvassa tilanteessa ovat Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat, jotka ovat joillain alueilla joutuneet Gaddafin vastaisten joukkojen väkivallan kohteeksi.

EU:n hitaus selittyy osin Libyan kanssa aikaisemmin tehdyllä yhteistyöllä.

Lokakuussa EU esimerkiksi sopi Libyalle myönnettävästä 60 miljoonan euron avustuksesta terveyden, hallinnon ja talouden parantamiseen.

EU asetti Libyan saartoon

* Asevientikielto. Aseiden lisäksi Libyaan ei saa myydä kyynelkaasua tai mellakkavarusteita, joita voidaan käyttää mielenosoittajia vastaan.

* Muammar Gaddafin, viiden perheenjäsenen ja 20 muun ihmisen mahdolliset EU:n alueella olevat varat jäädytetään.

* Gaddafin ja tämän läheisten tai hallituksen jäsenten matkustuskielto EU:n alueella.

* Harkinnassa: lentokielto Libyan ilmatilaan. Sotilaalliset vaihtoehdot eivät ole poissuljettuja.

________________________________________

Ykkösen aamu-tv: Pakolaisvirta Eurooppaan kiihtyy


Pohjois-Afrikan levottomuudet ovat synnyttäneet valtavan pakolaisvirran kohti Eurooppaa. Pakolaisneuvonnan tiedottaja Reetta Helander ja Rajavartiolaitoksen Ilkka Herranen keskustelevat siitä, missä pakolaisia pitäisi auttaa ja mitä tehdä, ettei laittomien maahanpyrkijöiden määrä paisuisi hallitsemattoman suureksi.

0:35
Ilkka Herranen, Rajavartiolaitos
On ehkä hieman väärä yleistys puhua pelkästään laittomaista maahantulijoista, koska suurin osa tästä joukosta on varmasti lähtenyt humanitaarisisten syiden vuoksi liikkeelle sieltä kotimaastaan jouduttuaan esimerkiksi tällaiselle sotatantereelle taikka muun vainon kohteeksi. Ja tällöin laittomasta toiminnasta puhuminen on virhe.

---

2:35
Ilkka Herranen, Rajavartiolaitos
Esimerkiksi Italiassa henkilö, jonka oleskelu siellä katsotaan ei-luvalliseksi, hänelle annetaan tällainen maastapoistumiskäsky ja henkilöllä on kaksi viikkoa aikaa poistua maasta. Ja voitte arvata, että se matka tuskin suuntautuu sinne etelään päin, vaan pikemmin juuri kuvaamallasi tavalla kohti pohjoista. Ja sitten jos ajatellaan ylipäätään välimerenmaissa viranomaistoimintaa, niin asian näin kauniisti sanottuna, se on hieman toisen tyyppistä kuin mihin olemme Pohjoismaissa tottuneet.

---

3:10
Reetta Helander, Pakolaisneuvonta
Yksi konkreettinen päätös, minkä Suomi voisi tehdä, koko EU voisi tehdä, olisi, että näihin maihin, Italia, Malta, ei nyt palautettaisi turvapaikanhakijoita. (..) Tämä on jatkunut jo monta vuotta ja nyt olisi aika tehdä se päätös, että näihin maihin ei Suomesta ja muista EU-maista enää palauteta.

---

7:20
Toimittaja
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on jo sanonut, että Suomi ei ole valmistautunut ottamaan pakolaisia Libyasta. Pitäisikö valmistautua?

Reetta Helander, Pakolaisneuvonta
EU-tasolla pitäisi miettiä vähän kauemmaksi tätä tilannetta. Että jos tilanne Pohjois-Afrikassa pitkittyy ja pahenee ja oikeasti ihmisiä lähtee myös Euroopan suuntaan. (..) EU:n tulisi valmistautua ottamaan vastaan, ennen kuin ihmiset lähtevät tavallaan uhraamaan henkensä kaupalla Välimeren yli Eurooppaan, niin Euroopan täytyy olla valmis ottamaan vastaan nämä ihmiset, jos tilanne pahenee.

Toimittaja
Mitä se tarkoittaa ihan konkreettisesti Suomen kannalta? Mitä täällä pitäisi tehdä? Pitäisikö puhua jo jostain kiintiöstä?

Reetta Helander, Pakolaisneuvonta
Varmaan tällä hetkellä on enemmän kyse siitä kriisiavusta, kriisin välittömästä hoidosta. Ja sitten jos tilanne pahenee ja pitkittyy, niin sitten myös Suomi yhdessä muiden EU-maiden kanssa, niin täytyisi miettiä, että olisiko esimerkiksi tällainen tilapäisen suojelun tarjoaminen näille ihmisille, niin tulisiko se kyseeseen.

Toimittaja
Mitä tämä tilapäinen suojelu, josta Pakolaisneuvontakin on puhunut tämmöisestä järjestelmästä, mitä se ihan konkreettisesti tarkoittaa?

Reetta Helander, Pakolaisneuvonta
Se perustuu EU-direktiiviin, se on jokaisella EU-maalla voimassa tällainen lainsäädäntö, jota voidaan käyttää tällaisissa isoissa massapaoissa. Että tiettyä ihmisryhmää otetaan...sijoitetaan eri EU-maihin tietyksi ajaksi. Se on joku kuusi kuukautta, korkeintaan vuosi. Sitten palautetaan takaisin kotimaahan, kun tilanne on rauhoittunut ja on turvallista palata. Tällaista mietittiin silloin Irakin kohdalla 2003, että otettaisiinko tämä mekanismi käyttöön, mutta ei sitä silloin sillä kertaa otettu. Mutta tällainen mahdollisuus on olemassa.