perjantai 6. toukokuuta 2011

Tamperelainen: Tampereen maahanmuuttajaneuvostossa on kaksi naista liian vähän

Tamperelainen: Tampereen maahanmuuttajaneuvostossa on kaksi naista liian vähän 6.5.2011

Tampereen kaupungin uudessa maahanmuuttajaneuvostossa ei ole lain vaatimaa määrää naisia.

Tammikuun lopussa kautensa aloittaneen neuvoston 11 jäsenestä vain kolme on naisia. Naisia on kaksi liian vähän, sillä tasa-arvolain mukaan kaikissa kunnan toimielimissä pitää olla vähintään 40 prosentin edustus kummallakin sukupuolella.

Maahanmuuttokoordinaattori Marja Nyrhinen pitää tilannetta Tampereen ja maahanmuuttajien kannalta ongelmallisena.

– Itseäni tämä lähinnä surettaa. Asiaan ei voi kuitenkaan näin lyhyellä varoitusajalla vaikuttaa.

Neuvosto kootaan maahanmuuttajajärjestöjen lähettämistä ehdokkaista. Järjestöille lähetetyssä saatekirjeessä pyydettiin erikseen kumpaakin sukupuolta olevia ehdokkaita.

Maahanmuuttajaneuvoston nimitti kaupunginhallitus. Tasa-arvolain mukaan kiintiöistä voidaan poiketa vain erityisistä syistä.

– Maahanmuuttajaneuvoston pitää kuitenkin nauttia taustayhteisöjensä luottamusta. Emme me voi vaatia nimeämään naisia ehdolle, sillä nämä ovat itsenäisiä yhdistyksiä, toteaa Nyrhinen.

Puheenjohtaja Abdulkadir Hashi perustelee neuvoston miesvaltaisuutta uskonnollisilla ja kulttuurisilla eroilla. Maahanmuuttajajärjestöjen sisäisen epätasa-arvon hän kieltää.

– Naiset saattavat olla mukana järjestöjen omassa päätöksenteossa, mutta edustustehtävät halutaan delegoida miehille. Naiset epäilevät myös kielitaitonsa riittämättömäksi herkemmin kuin miehet.

Tampereen yliopiston ylioppilaskuntaa neuvostossa edustavan Alena Rasin mukaan naisten saaminen maahanmuuttoneuvostoon asti olisi tärkeää.

Kokouksissa miesvalta ei ole näkynyt. Nuorella naisella ei ole 27-vuotiaan valkovenäläisen opiskelija-toimittajan mukaan ollut vaikeuksia saada suunvuoroa kokouksissa.

– Kaikki ovat olleet ystävällisiä. On tuntunut siltä, että nuoria on jopa odotettu mukaan.

Neuvoston toimikausi on kaksi vuotta. Edellisestä neuvostosta naisten määrä putosi yhdellä. Nyrhisen mukaan seuraavassa neuvostossa riittävä naisten osuus varmistetaan jollain konstilla.

– Asia halutaan kuntoon. Tasa-arvo kuuluu suomalaiseen julkiseen hallintoon. Olemme harkinneet kiintiöitä, että esimerkiksi eri järjestöjen tulisi vuorovuosin nimittää nainen edustajakseen.

Maahanmuuttajaneuvoston tehtävänä on maahanmuuttajiin ja kotouttamiseen liittyvien palvelujen kehittäminen, kulttuurien välisen vuoropuhelun lisääminen sekä osallistuminen syrjinnän ja rasismin ehkäisyyn.

Neuvostolla ei ole päätösvaltaa, mutta se voi tehdä esityksiä ja pyytää asiantuntijoita ja viranhaltijoita kuultavakseen.

Voiko maahanmuuttajaneuvostoille antaa poikkeuksen tasa-arvolain vaatimuksiin? Keskustele aihepiiristä!