keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

YLE: EU selkeyttää turvapaikanhakijoiden kohtelua

YLE Uutiset: EU selkeyttää turvapaikanhakijoiden kohtelua 1.6.2011

Euroopan unioni on yhtenäistämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmää. Tavoitteena on vielä tämän vuoden aikana luoda yhtenäinen turvapaikkajärjestelmä.

Turvapaikkamenettelyjä koskevaan direktiiviin on suunnitteilla muutoksia, joiden tarkoitus on yksinkertaistaa ja selkeyttää turvapaikan hakemista ja niistä päättämistä koskevia sääntöjä.

Turvapaikkaa hakeville henkilöille taataan jatkossa yhtenäiset olosuhteet. Komissio asettaa myös tavoitteeksi, ettei turvapaikan hakemisen ensimmäinen vaihe kestäisi puolta vuotta pitempään.

Turvapaikan hakemisen väärinkäytlksiin puututaan yhä tiukemmin. Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltiot voivat nopeuttaa menettelyjä ja tutkia rajalla hakemuksia, jotka ovat selkeästi epäuskottavia tai joita ovat tehneet hakijat, jotka ovat vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

Väärinkäytöksiä estetään myös täsmentämällä uusintahakemuksia koskevia säädöksiä.

Turvapaikanhakijoita ensimmäisinä tapaavat virkamiehet, kuten poliisit ja rajavartijat, saavat lisää koulutusta.

Muutos sisältää myös säännöt, joilla rajoitetaan tiukasti mahdollisuutta ottaa turvapaikanhakijoita säilöön. Liikkumisrajoituksia saisi soveltaa ainoastaan silloin kun se on välttämätöntä ja oikeasuhteista. Säännöillä varmistetaan hakijoiden kohtuullinen elintaso.

Direktiiviehdotukset esitetään EU-neuvostolle 9.6., ja niitä käsitellään heinäkuussa alkavan Puolan puheenjohtajakauden aikana. Ennen kuin ehdotuksista tulee EU-maiden lainsäädäntöä, Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden määräenemmistön on ne hyväksyttävä.

________________________________________________

Tiedote: Yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä tarjoaa suojelua ja solidaarisuutta kansainvälistä suojelua hakeville

Komission tavoitteena on perustaa yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä vuoteen 2012 mennessä. Vastaanotto-olosuhteita ja turvapaikkamenettelyjä koskevilla muutetuilla direktiiviehdotuksilla varmistetaan, että niin jäsenvaltiot kuin kansainvälisen suojelun hakijatkin hyötyvät nopeammista, oikeudenmukaisemmista ja tehokkaammista säännöistä. Ehdotuksissa otetaan huomioon sekä Euroopan unionin neuvostossa ja Euroopan parlamentissa useiden vuosien aikana käytyjen neuvottelujen tulokset että muiden sidosryhmien kuulemiset. Neuvotteluissa on nyt siirryttävä käsittelemään turvapaikka-alan lainsäädäntöpaketin vielä jäljellä olevia osia.

”Aidosti yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan lujittaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistani,” toteaa sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström. Nykyisin turvapaikanhakijoiden kohtelu ja heille annettavien takuiden taso vaihtelevat suuresti EU:n alueella. Myös mahdollisuudet saada suojelua vaihtelevat merkittävästi sen mukaan, missä jäsenvaltiossa turvapaikkahakemus käsitellään. ”Tämän on muututtava. Tarvitsemme tehokkaat ja oikeudenmukaiset turvapaikkamenettelyt sekä riittävät ja tasavertaiset vastaanotto-olosuhteet koko EU:ssa,” komissaari jatkaa. Samanaikaisesti Euroopan tasolla olisi sovittava yksinkertaisista, selkeistä ja kustannustehokkaista normeista.

Komissaarin mukaan EU:n on puolustettava arvojaan ja tarjottava suojelua vainoja ja konflikteja EU:hun pakeneville. Tämän vuoksi EU:n on kunnioitettava sitoumustaan perustaa yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä vuoteen 2012 mennessä. Direktiiviehdotuksilla tarjotaan korkeatasoista suojelua ihmisille, jotka sitä todella tarvitsevat, ja osaltaan kevennetään kansallisille viranomaisille aiheutuvaa taakkaa. Niillä myös lisätään jäsenvaltioiden keskinäistä luottamusta. Ehdotusten tavoitteena on luoda tehokkaat ja oikeudenmukaiset menettelyt sekä varmistaa riittävät ja tasavertaiset vastaanotto-olosuhteet kaikkialla EU:ssa.

Turvapaikkamenettelyjä koskevaan direktiiviin tehdyillä muutosehdotuksilla pyritään yksinkertaistamaan ja selkeyttämään sääntöjä seuraavien tavoitteiden toteuttamiseksi:

* Helpotetaan täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa varsinkin silloin, kun käsiteltävänä on suuri määrä yhtä aikaa tehtyjä turvapaikkahakemuksia. On tarkistettu sääntöjä, jotka liittyvät turvapaikkamenettelyyn pääsyyn, henkilökohtaisten haastattelujen toteuttamiseen ja turvapaikkamenettelyjen enimmäiskestoon (ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on yhä, että ensimmäisen vaiheen menettelyt saataisiin yleensä päätökseen kuudessa kuukaudessa).

* Ehkäistään paremmin mahdollisia väärinkäytöksiä. Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltiot voivat nopeuttaa menettelyjä ja tutkia rajalla hakemuksia, jotka ovat selkeästi epäuskottavia tai joita ovat tehneet hakijat, jotka ovat vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

* Parannetaan ensimmäisen vaiheen päätöksenteon laatua käytännöllisemmillä toimenpiteillä, joilla autetaan hakijaa ymmärtämään menettely, tai antamalla asianmukaista koulutusta hakemuksia tutkiville ja niitä koskevia päätöksiä tekeville virkamiehille.

* Turvataan suojelun saanti. Selkeytetään turvapaikkamenettelyyn liittyviä alustavia toimenpiteitä, joita toteuttavat rajavartijat, poliisit ja muut viranomaiset, jotka ovat ensimmäisinä yhteydessä suojelua hakeviin henkilöihin.

* Käsitellään uusittuja hakemuksia. Muutosehdotuksella selkeytetään sääntöjä, jotka koskevat turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta uusia hakemuksensa, jos heidän tilanteensa on muuttunut, ja estää järjestelmän mahdolliset väärinkäytökset.

* Lisätään johdonmukaisuutta turvapaikka-asioita koskevaan EU:n säännöstöön kuuluvien muiden välineiden kanssa, kuten Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) kanssa. EASO:lle esitetään konkreettisempaa roolia koulutusta ja turvapaikkamenettelyyn pääsyä koskevissa säännöksissä.

Vastaanotto-olosuhteita koskevaan direktiiviin tehdyillä muutosehdotuksilla lisätään selkeyttä ja joustavuutta seuraavien tavoitteiden toteuttamiseksi:

* Helpotetaan täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa. Lisäämällä liikkumavaraa toimenpiteiden täytäntöönpanossa vähennetään taloudellisia kustannuksia ja hallinnollista rasitusta.

* Annetaan selkeät säännöt, joilla rajoitetaan tiukasti mahdollisuutta ottaa turvapaikanhakijoita säilöön. Muutetussa ehdotuksessa säilytetään säilöönotettujen korkeatasoinen kohtelu. Rajoituksia oikeuteen liikkua vapaasti saisi soveltaa vain selkeistä yhteisistä ja tyhjentävistä syistä ja ainoastaan silloin kun se on välttämätöntä ja oikeasuhteista.

* Varmistetaan kohtuullinen elintaso kansallisilla toimenpiteillä, joilla tunnistetaan heikossa asemassa olevien henkilöiden, kuten alaikäisten ja kidutusten uhrien, erityistarpeet, ja tarjotaan turvapaikanhakijoille riittävää aineellista tukea.

* Lisätään turvapaikanhakijoiden riippumattomuutta. Tavoitteena on helpottaa turvapaikanhakijoiden työhönpääsyä ja lisätä samalla jäsenvaltioiden joustavuutta hakemusten ensimmäisessä tutkintavaiheessa tai jos ne joutuvat käsittelemään suuren määrän yhtä aikaa tehtyjä turvapaikkahakemuksia.

Taustaa

Komissio teki ensimmäisen ehdotuksen vastaanotto-olosuhteita koskevan direktiivin muuttamiseksi joulukuussa 2008 (IP/08/1875) ja turvapaikkamenettelyjä koskevan direktiivin muuttamiseksi lokakuussa 2009 (IP/09/1552). Uusissa muutosehdotuksissa otetaan huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston välisissä neuvotteluissa saavutettu edistys sekä muiden toimijoiden (kuten YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu ja kansalaisjärjestöt) kuulemiset.

Jatkotoimet

Molemmat direktiiviehdotukset esitetään 9. kesäkuuta oikeus- ja sisäasioiden neuvostolle, ja niitä käsitellään edelleen Puolan puheenjohtajakauden aikana. Ennen kuin ehdotuksista tulee lainsäädäntöä, Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden määräenemmistön on ne hyväksyttävä.

Lisätietoja

Sisäasioista vastaavan komissaarin Cecilia Malmströmin kotisivut:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Sisäasioiden pääosaston kotisivu:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

________________________________________________

PS: MEPs 'astonished' at new asylum rules

A group of MEPs have declared themselves "astonished" that the European Commission has revived a proposal to allow asylum seekers the same social welfare assistance as own nationals.

The suggestion is just one of series of modifications proposed by the commission today in an effort to make its Common Asylum Policy faster, more efficient and fairer.

The centre-right European People's Party, the largest group of MEPs in the European Parliament, said in a statement that they noted the development with "astonishment" and that the idea had previously been "clearly rejected by both parliament and Council".

Commissioner for Home Affairs Cecilia Malmström said asylum was one of her "top priorities," adding that the treatment of asylum seekers currently varies greatly between EU member states. "The standards we agree at the European level should be simple, clear, and cost-efficient. The EU must stand up for its values and provide protection for those coming here to seek refuge from persecution and conflict.

"Today's proposals offer high level standards for people genuinely in need of protection, and will help to reduce unnecessary burdens on national authorities. They will also contribute to building more trust between the member states," she said.

But Simon Busuttil, an EPP MEP, said changes were needed before an agreement could be reached. "The new rules should be more realistic and easier to follow than the previous ones. The EU has been lacking an effective asylum system for far too long, it is time to get this fixed," he said. His colleague Monika Hohlmeier MEP added that "there will be difficult negotiations ahead of us".

The policy has been the subject of years of debate and negotiations between the EU's institutions. The Alliance of Liberals and Democrats today insisted that member states should not use political unrest in North Africa – and the subsequent influx of migrants to southern Europe – as a pretext for further delaying the adoption of the new proposals. Nadja Hirsch MEP said: "The parliament will not back down on its requirements for a common approach in receiving and handling migrants in a dignified, fair and efficient way. Now time is ticking and the ball is clearly in the council's camp with no more time to waste."

Fellow ALDE member Renate Weber said the council no longer had any excuse to delay. "The proposals keep the financial and administrative burden at low levels and minimise any abuse of the asylum system. Parliament's position has already been adopted," she said.

The proposals will be discussed at the justice and home affairs council on June 9 and will require the support of the parliament and member states before they become law. The system is expected to be in place by 2012.