perjantai 5. elokuuta 2011

Aamulehti: Jokainen on vastuussa rasismin kitkemisestä

Aamulehti, pääkirjoitus: Jokainen on vastuussa rasismin kitkemisestä 5.8.2011

Tasavallan presidentin Tarja Halosen mukaan vihan tunteista puhutaan nykyisin aikaisempaa avoimemmin – ja karkeammin.

Se on valitettavasti totta. Mutta kuten Halonenkin toteaa, vihapuhe on lähtöisin suhteellisen pienistä ryhmistä, mutta pienenkin vihapuhetta viljelevän vähemmistön toiminta voi hapattaa koko yhteiskuntaa. (HS 5.8.)

Norjan terrori-iskut ovat panneet suomalaisetkin ottamaan kantaa rasismiin ja sen lieveilmiöihin. Asia on syytä ruotia pohjia myöten, ja yhteiskuntarauhan nimissä itse kunkin on tehtävä itselleen selväksi, että suvaitsemattomuutta ei pidä suvaita.

Keskustelussa on toki ylilyöntejäkin ollut. Suvaitsevaisuus ei tarkoita, että ongelmista ja ristiriidoista vaietaan. Paras lääke ennakkoluuloja ja muukalaisvihamielisyyttä vastaan on avoin ja analyyttinen keskustelu. Kuten Halonenkin sanoo: ”On vääränlainen tyrmäys, jos leimataan heti rasistiksi, jos vastustaa vapaata liikkuvuutta.”

Presidentin mielestä jokaisen pitäisi uskaltaa puuttua rasistisiin tekoihin, jos niitä näkee vaikkapa bussissa tai muissa arjen tilanteissa. Kehotus on hieman arveluttava. Riski on siinä, että vihanpurkauksiin reagoiminen saattaa vain lietsoa niiden esittäjän aggressiivisuutta ja tilanne voi riistäytyä käsistä.

Jokainen on vastuussa rasismin ja vihapuheen kitkemisestä. Poliittisilla päätöksillä ilmiötä vastaan on taisteltava estämällä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvu, jotta kenenkään ei tarvitse kokea maahanmuuttajia oman hyvinvointinsa uhkana.