tiistai 2. elokuuta 2011

Aamulehti: Puheenaihe: Jungnerille uhattiin lähettää ”viritetty lannoitepaketti”

Aamulehti: Puheenaihe: Jungnerille uhattiin lähettää ”viritetty lannoitepaketti” 2.8.2011

Maahanmuutto: Jungnerin mielestä suvaitsevaiset ihmiset karttavat yhteenottoa konservatiivisten kiihkoilijoiden kanssa.

Vaatimus: Mikael Jungner vaatii Jussi Halla-ahoa siistimään suutaan tai eroamaan valiokunnan johdosta.

Vastaus: Halla-ahon mielestä Suomessa lietsotaan turhaan hysteriaa Norjan tapahtumien jälkeen.

Mikael Jungner:

”Puoli tuntia sitten kiihtynyt herra soitti ja kertoi, että minulle lähtee kohta viritetty lannoitepaketti. Hän oli suuttunut siitä, että arvostelin Halla-ahon puhumisia.

Se oli yksittäistapaus, enkä sillä korvaani lotkauta. Suuttuneen ihmisen uhoa, josta on turha poliisia vaivata. Moni ihminen ei silti halua pilata arkeaan moisella ja vaikenee.

Syy siihen, että nostin Halla-ahon asian esille johtui kokonaisuudesta: kirjoituksista, puheista, selityksistä. Hän suhtautui mielestäni väheksyvästi Norjan tapahtumiin.

Halla-aho totesi suoraan, että tapahtumilla ei ole mitään vaikutusta hänen kirjoitteluunsa, vaan monikulttuurisuus on hanurista. Se osoittaa huonoa tilannetajua ja sitä, että Halla-ahon ajatukset ovat syvälle jumittuneita ennakkoluuloja.

Viime viikolla silmiin kantautui Halla-ahon kuittaus, jossa todetaan, että demarit ovat alhaisia matelijoita, joista on vaikea päästä eroon.

En ole missään vaiheessa vaatinut suoraan Halla-ahon eroa. Hänen pitäisi miettiä puheitaan, kirjoituksiaan ja asemaansa. Yksi johtopäätös on, että hän malttaa mielensä ja siistii sanankäyttöään. Toinen vaihtoehto on, että hän luopuu puheenjohtajuudesta ja voi taas vapaammin puhua kummallisia.

Valiokunnan puheenjohtaja edustaa eduskuntaa, siis myös muita puolueita, sekä suhteessa kansalaisiin, että ulkomailla. Ei voi ajatella, että kun eduskunnassa avainpaikat jaetaan, pitäisi seurata neljä vuotta hiljaa, jos käytös ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Olen Halla-ahon kritiikissä myöhäisherännäinen. En nostanut asiaa esiin, kun nimityksiä tehtiin. Käytävillä mietittiin, minkälaisen viestin se lähettää ulkomaille.

Tähän asti suvaitsevaiset ihmiset ovat vaienneet ja kääntäneet katseensa muualle. Keskustelu on ollut ennakkoluulojen ja ahdasmielisyyden rummutusta. Kun ahdasmielisiä konservatiiveja arvostelee, saa aina niskaansa ryöpyn. He ovat aika aggressiivista porukkaa.

Monet ovat ajatelleet, että tämä on välivaihe suomalaisessa keskustelussa ja hiipuu itsestään, jos siihen ei lähde mukaan. Olen eri mieltä. Nyt on aika haastaa Halla-ahon ajatukset ja nousta julkisesti puhumaan niitä vastaan.”

Jussi Halla-Aho:

Kansanedustaja Jussi-Halla-aho (ps), haluaisin puhua Mikael Jungnerin vaatimuksesta, että hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikkaasi tulisi harkita.

– Minulla ei ole teille mitään kommentoitavaa.

Minkä vuoksi ei ole?

– En viitsi sen kummemmin puhua, koska teillä on ikävä tapa painaa nämä keskustelut sellaisenaan lehteen ja se on hiukan ärsyttävä tapa.

Professori Jukka Kemppinen odotti blogissaan, että luopuisit kyynisyydestä ja korjaisit asennetta Norjan tapahtumiin?

– Voi voi.

Sinut on yhdistetty vasta-jihad -liikkeeseen. Tulisiko sinun irtisanoutua siitä, jotta kansalaiset rauhoittuisivat ja poliitikot saisivat rauhan sydämelleen?

– Kansalaiset tuntuvat olleen ihan rauhallisia.

Et näe tarvetta siitä irtisanoutumiseen?

– En näe tarvetta vastata tuohon kysymykseen.

Miksi sinun on niin hankala kertoa medialle poliittisista mielipiteitäsi?

– Huonot kokemukset. Kun rupeaa siltoja polttamaan, pitää elää sen kanssa ja vastata seurauksista. Jos päätetään olla huonoissa väleissä, sitten ollaan huonoissa väleissä.

Soitan toisen kerran. Jungner sai puhelun mieheltä, joka uhkasi lähettää hänelle ”viritetyn lannoitepaketin”. Mies moitti Jungneria Halla-ahon arvostelusta.

– Jaha, pitäisikö minun ottaa tästäkin vastuu?

Voisit kertoa, mitä mieltä olet tästä. Hän on ilmeisesti kannattajasi.

– Tai sitten joku, joka pitää Jungnerin käyttäytymistä erittäin typeränä.

Mutta entä kielenkäyttö: Norjan tapauksen jälkeen uhataan ”viritetyllä lannoitepaketilla”?

– Turha siitä minulle on motkottaa. Kannattaa varmaan kysellä tältä mieshenkilöltä ja Jungnerilta näkemyksiä. Minulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Miksi ihmiset reagoivat niin vahvasti, kun sinua arvostellaan?

– Saan vastaavaa postia oikeastaan aika usein, kaikennäköisiä uhkauksia ja haistatteluja. Sellaista tämä elämä nyt vain näyttää olevan. Suotta lietsotaan hysteeristä ilmapiiriä.

Sekä Halla-aholle että Jungnerille tarjottiin samanlainen vastausmahdollisuus.

Haastaja

Mikael Jungner

Jungner on 46-vuotias tuore kansanedustaja ja sdp:n puoluesihteeri.

Viikonloppuna Jungner vaati, että maahanmuuttoa kärkevästi arvostelevan Halla-ahon asemaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana harkittaisiin.

Hän kertoi vaatimuksestaan Norjan joukkosurman muistotilaisuudessa Oslossa.

Hallintovaliokunta päättää muun muassa turvallisuus- ja maahanmuuttoasioista.

Vastaaja

Jussi Halla-aho

Halla-aho on 40-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Hänet on tuomittu Helsingin hovioikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta.

Hänen kirjoittamansa Scripta on netin suosituimpia blogeja.

Norjalainen joukkomurhaaja lainasi Halla-ahoa kerran manifestissaan. Toisaalta lainatuksi tuli myös keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula.