perjantai 5. elokuuta 2011

HS: Halla-aho AFP:lle: Norjan joukkosurmista tehtiin poliittinen lyömäkeppi

HS: Halla-aho AFP:lle: Norjan joukkosurmista tehtiin poliittinen lyömäkeppi 5.8.2011

Perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps) mukaan Oslon joukkomurhat ovat synnyttäneet poliittisen noitavainon häntä ja sananvapautta vastaan.

"Tämä on lähtenyt täysin kontrollista... poliitikoiden ja viranomaisten joukossa on ihmisiä, jotka ovat halunneet rajoittaa sananvapautta jo vuosia ja tämä on antanut heille uuden lyömäkepin", Halla-aho sanoo ranskalaisen uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

AFP kuvailee Halla-ahoa äärinationalistisen Suomen Sisu -järjestön jäseneksi, joka nousi eduskuntaan kevään eduskuntavaaleissa. Jutussa noteerataan Halla-ahon hovioikeudessa saama tuomio uskonrauhan rikkomisesta. Tuomio tuli kirjoituksesta, jossa islam yhdistetään pedofiliaan.

Halla-ahon nimi kiinnostaa ulkomailla nyt, sillä kansanedustajaa siteerataan Norjan joukkosurmat tunnustaneen Anders Behring Breivikin manifestissa.

"Jussi Halla-aho (...) on päätynyt osittain samoihin päätelmiin kuin minä koskien vasemmiston ja islamilaisten yhteistyötä lännessä", manifestissa lukee.

Manifesti julkaistiin verkossa ennen Norjan joukkosurmia, joissa sai surmansa 77 ihmistä.

Manifestissa Halla-ahon piikkiin laitetaan väite, jonka mukaan vasemmisto "lypsää" kantaväestön tukea "pääasiassa työttömälle maahanmuuttajaväestölle, joka kiitollisena äänestää vasemmistoa.

Halla-ahon mukaan Breivik ei ollut siteerannut häntä suoraan, vaan kopioinut tekstiä Fjordman-nimimerkillä kirjoittavalta norjalaisbloggarilta. Halla-ahon mukaan hänen näkemystensä sisältö oli kuitenkin säilynyt alkuperäisenä.

AFP on haastatellut myös sosiaalidemokraattien kansanedustajaa Mikael Jungneria, joka on kyseenalaistanut Halla-ahon paikan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

"Halla-ahon tulisi tutkia omia kirjoituksiaan ja rooliaan (keskusteltaessa äärimielipiteistä). Osa hänen näkemyksistään ei ole sopivia hänen (parlamentaariselle) paikalleen", Jungner sanoo.

Toimistopäällikkö Rainer Hiltunen vähemmistövaltuutetun toimistosta varoittaa, että äärimielipiteitä sisältävät nettisivustot voivat antaa ihmisille kuvan, että etninen viha on hyväksyttyä. Hiltusen mukaan foorumeilla käy pääsääntöisesti samanmielisiä ihmisiä, joiden todellisuudentaju voi hämärtyä.

Halla-aho torjuu Hiltusen näkemyksen.

"World Trade Centren -terrori-iskuun saatiin epäilemättä inspiraatioita Koraanista ja islamistisilta nettifoorumeilta. Kukaan ei kuitenkaan esitä Koraanin tai näiden foorumeiden sulkemista."

Halla-ahon mukaan hän ei voi kontrolloida sitä, ketkä hänen kirjoituksiaan siteeraavat. Hiltusen mielestä Halla-ahon pitäisi kuitenkin tehdä selvä pesäero ääritoimijoihin, jotka tulkitsevat hänen tekstejään väärin.

Hiltusen mukaan Suomessa on Norjan tapahtumien jälkeen alettu pohtia uudelleen suhtautumista äärinäkemyksiä sisältävien nettisivujen käyttäjiin ja ylläpitäjiin.

Hänen mukaansa Suomessa verkossa esitetyt äärimielipiteet ovat vastaavantapaisia kuin ne, joista Norjan ampuja haki itselleen tukea.

__________________________________________

Iltalehti: Halla-aho ärähtää noitavainoista

Halla-ahon mukaan tilanne on lähtenyt käsistä Norjan joukkomurhan jälkeen. Hän kertoo näkemyksistään ranskalaisen uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

- Politiikassa ja kansalaisjärjestöissä on ihmisiä, jotka ovat hyökänneet vapaata sanaa vastaan jo vuosia, ja tämä on vain antanut heille uuden lyömäaseen.

Norjan verityöt tunnistanut Anders Behring Breivik oli 1 500-sivuisessa manifestissaan lainannut myös Halla-ahoa.

"Jussi Halla-aho ... on tullut osittain samoihin johtopäätöksiin kuin minä, mitä vasemmiston ja islamin väliseen yhteistyöhön useissa maissa tulee", Breivik kirjoitti manifestissaan.

Halla-aho täsmensi, ettei Breivik siteerannut häntä, vaan plagioi norjalaisbloggari Fjordmania manifestissaan. Halla-aho kuitenkin myöntää, että Breivik tulkitsi hänen näkemyksiään oikein.

AFP:n haastattelema vähemmistövaltuutettu Rainer Hiltunen sanoo, että nettifoorumit, jotka sisältävät ääriaineksia saattavat antaa käyttäjilleen vaikutelman, että rotuviha olisi enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Hiltusen mielestä samanmielisten ihmisten yhteen kerääntyminen saattaa heikentää heidän todellisuudentajuaan.

Halla-aho ei lähtisi keskustelupalstoja suitsimaan.

- Ei ole epäilystäkään, etteikö World Trade Centerin terroristit olisi saaneet vaikutteita koraanista ja islamistien keskustelupalstoilta, mutta kukaan ei yritä kieltää koraania eikä sulkea islamistien sivuja, hän sanoo.

Hiltusen mielestä verkon ääriainekset voivat luoda Suomessa samankaltaisen yhteisön, jollaisen Breivik luuli tukevan itseään.