tiistai 2. elokuuta 2011

Ilta-Sanomat: Nettipoliisi: Vihapuheita vaikea rajoittaa lailla

Ilta-Sanomat: Nettipoliisi: Vihapuheita vaikea rajoittaa lailla 2.8.2011

Nettipoliisi Marko Forss ottaa blogissaan kantaa vihapuheeseen. Hänen mielestään anonyymeja keskustelupalstoja ei saada pois netistä ja vihapuheiden rajoittaminen lailla on hankalaa.
Suomen kouluampumisten ja Norjan joukkomurhien jälkeen on esillä ollut yhteisöllisyys ja syrjäytymisen estäminen.

- Nyt ratkaisuna on ehdotettu vihapuheiden estämistä anonyymin keskustelumahdollisuuden rajoittamisella ja lain tiukentamista vihapuheiden suhteen. Vahvan tunnistamisen kautta olisi mahdollisuudet luoda omilla nimillä esiintyvien keskustelupalsta, mutta ei tällä toiminnalla saada missään nimessä anonyymeja keskustelupalstoja pois, kirjoittaa Forss blogissaan.

Hänen mielestään lain tiukentaminen on erittäin hankalaa puuttumatta liikaa kansalaisten sananvapauteen.

- Henkilökohtaisesti haluaisin paljon mieluummin nähdä avointa keskustelua niistä syistä, joista vihapuhe kumpuaa ja millä kyseiset asiat saadaan selvitettyä kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Forss näkee Norjan ja Suomen tapahtumilla jonkun verran yhteistä:

- Molemmissa tapauksissa on kyse mieleltään häiriintyneistä yksilöistä, eikä niinkään selkeästi jonkin aatteen takana olevasta ryhmittymästä, joka haluaa värvätä lisää ihmisiä toimintaansa. On viitteitä internetissä olevasta ”toisesta minästä” ja että tietoja on vuodettu internetiin ennen tekoja.

Forss kuitenkin tähdentää, ettei Internet ei tee typeräksi – se vain auttaa vain osoittamaan oman typeryytensä usealle.

Poliisi tehosti nettitoimintaa


Forss kirjoittaa, että Kauhajoen ja Norjan tapahtumien jälkeen poliisi tehosti toimintaansa netissä.

- Poliisi on saanut vihjeitä erilaisista "vihasivustoista" ja mediassa on leimattu esimerkiksi Hommafoorumia. Itse jonkin verran internetin keskusteluja seuranneena, en pidä kyseistä keskustelupalstaa yhtään sen asiattomampana kuin muita suomalaisia suosittuja keskustelupalstoja: kaikissa näissä tapahtuu ylilyöntejä ja ne sisältävät hyvinkin kriittisiä kommentteja maahanmuuttoon liittyen.

- Jos kyseisen keskustelupalstan pahennusta aiheuttavat viestit halutaan vaientaa, ei se onnistu sulkemalla sivusto, vaan vasta-argumentoimalla heidän väitteensä epäpäteviksi tai puuttumalla heidän mainitsemiin epäkohtiin, toteaa Forss blogissaan.