tiistai 2. elokuuta 2011

Kansan Uutiset: Rauhanakatemia vaatii demokratiaa, avoimuutta ja tasa-arvoa vihan sijaan

Kansan Uutiset: Rauhanakatemia vaatii demokratiaa, avoimuutta ja tasa-arvoa vihan sijaan 2.8.2011

Joensuussa pidetyssä Rauhanakatemiassa edellytettiin kaikkien poliittisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden tuomitsevan rasistisen ja islamfobiaan perustuvan vihapuheen.

Varparannan Rauhanakatemian keskusteluissa todettiin, etteivät Oslon veriteot syntyneet tyhjästä.

Kirjailija Marja-Leena Mikkolan, yliopistonlehtori Raisa Simolan ja insinööri Juha Kovasen nimissä esitetyn kannanoton mukaan terrorisminvastainen sota, joka oli USA:n ja sen liittolaisten vastaus 11.9.2001 tapahtuneeseen terrori-iskuun, merkitsi kansainvälisen politiikan militarisoitumista ja nosti siihen puheen taistelusta ”islamilaista fasismia” vastaan.

Rauhanakatemiassa todettiin, että maailmanlaajuisesti ja paikallisesti kasvava sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus, talouskriisi, joukkotyöttömyys ja sosiaalivaltion alasajo synnyttävät aiheellista tyytymättömyyttä. Tämän todettiin luovan otollisen kasvupohjan rasismille, nationalismille ja äärioikeistolle. Viholliseksi ja kriisikehityksen syntipukiksi on nostettu maahanmuuttajat, varsinkin muslimit, ja kaikille yhtäläisten ihmisoikeuksien puolustajat.

Vihapuheesta hovikelpoista

Islamin vastainen vihapuhe on kannanoton mukaan Euroopassa ja Suomessakin nyt salonkikelpoista. Oikeistopopulististen puolueiden tiedotuksessa ja ns. maahanmuuttajakriittisillä keskustelufoorumeilla levitetään ajatusta islamista Euroopan ja koko ihmiskunnan vihollisena, joka tuhoaa länsimaisen elämäntavan ja demokratian.

Rauhanakatemian osanottajien mielestä vihapuheen ja väkivallan torjumiseksi tarvitaan enemmän demokratiaa, enemmän avoimuutta ja enemmän yhteiskunnallista tasa-arvoa. Kouluihin tarvitaan rauhankasvatusta.

Vihapuhetta ja veritekoja ei voida torjua vain kiristämällä aselakia, lisäämällä netin valvontaa tai valvomalla lannoitteiden myyntiä. On puututtava niihin yhteiskunnallisiin syihin, jotka ruokkivat aggressiivisuutta ja väkivaltaa.

Rauhanakatemian osanottajat pitävät Oslon surmatöitä hyökkäyksenä koko demokraattista yhteiskuntaa vastaan. Osanottajat ilmaisevat myötätuntonsa norjalaisille, Norjan työväenpuolueelle sekä etenkin uhrien omaisille, ja kannattavat laajan, puolueettoman selvityksen tekemistä tapahtumista.

Rasistisen ja islamfobiaan perustuvan vihapuheen tuomitseminen on rauhanakatemialaisten mielestä edellytys asialliselle ja välttämättömälle keskustelulle maahanmuutosta ja monikulttuurisen yhteiskunnan tulevaisuuden haasteista.