maanantai 8. elokuuta 2011

Pauliina Viitamies: Vapaus ja vastuu

Itä-Savo: Pauliina Viitamies: Vapaus ja vastuu 8.8.2011

Oslon tapahtumat ovat aiheuttaneet keskustelua Suomessa. Hyvä niin. Ikävistäkin asioista pitää keskustella.

Kansalaisilla ja poliitikoilla on vapaus ajatella itse ja myös ilmaista mielipiteensä julki. Ketään ei voi vangita mielipiteensä vuoksi. Mielipiteen ja sananvapauden arvoa ei voi rahassa mitata. Lakia ei kuitenkaan voi rikkoa. Ei myöskään sananvapauden varjolla.

Norjan tapahtumien jälkeen on kiirehditty tuomitsemaan joitakin suomalaisia. Paha olo tapahtumista on johtanut ylilyönteihin ja kenties harkitsemattomiin lausuntoihin, jolloin puurot ja vellit ovat menneet sekaisin. Nyt on tärkeää pysyä rauhallisena ja miettiä, mistä on kysymys.

Eduskunta on laitos, joka käyttää Suomessa lainsäädäntö- ja mielipidevaltaa. Kansanedustajilla on vapaus ilmaista mielipiteensä, mutta myös vastuu puheistaan.

Joillakin uuden eduskunnan kansanedustajista on ollut vaikeuksia tietää sopivuuden rajoja. Ylilyönneistä olemme saaneet lukea lehdistä ja tuntea samalla myötähäpeää niitä edustajia kohtaan, jotka eivät tiedä, mitä toisia kunnioittava käytös oikein onkaan.

Kansanedustaja ei voi julkisesti käyttäytyä tai puhua siten, että loukkaa puheillaan toisia. Tällaisesta menettelystä rangaistuksen tai tuomion kuitenkin antavat ainoastaan äänestäjät; vain he voivat arvioida edustajansa sopivuuden toimeensa.

Tuomiota eivät voi antaa edustajakollegat. Siksi viime päivien keskustelu perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon sopivuudesta hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi ovat olleet turhia. Äänestäjät ovat valinneet hänet edustajakseen eduskuntaan, ja hänen oma puolueensa on valinnut hänet valiokunnan puheenjohtajan toimeen.

Mikäli Halla-aho tehtävässään tai muutoin käyttäytyy, puhuu tai kirjoittaa lain vastaisesti tai toisia loukkaavalla tavalla, voi eduskunta asiaan puuttua. Ensisijainen kontrolli yksittäisen edustajan puheista ja toimista on kuitenkin jokaisella eduskuntaryhmällä ja puolueella itsellään.

Esimakua vaalivoittajan perussuomalaisten ylilyönneistä ja kontrollista olemme saaneet nähdä ”tapaus Hakkaraisen” osalta. Hänen mauttomiin rasistisiin kommentteihinsa onneksi puututtiin eduskuntaryhmän taholta välittömästi.

Odotan ja edellytän, että myös perussuomalaiset puolueena vihdoin puheenjohtajansa ja puoluekokouksensa suulla sanoutuvat irti kaikenlaisesta toiminnasta, joka ruokkii suvaitsemattomuutta, rasismia ja vihaa erilaisia ihmisiä kohtaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tehtävänä on kohdella edustajiaan samalla tavalla. Sahuri Hakkaraisen epäkunnioittavat ja rasistiset julkitulot ja tohtori Halla-ahon internetissä taitavasti verhoillut kansankiihotukset ovat yhtä törkeitä ja niihin tulee ryhmän puuttua samalla otteella oppiarvosta ja äänimäärästä riippumatta.

Sitä edellyttää suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja demokratia. Toivottavasti tätä tulee edellyttämään myös suomalainen media.

Kirjoittaja on mikkeliläinen
SDP:n kansanedustaja.