maanantai 1. elokuuta 2011

YLE: Hallintovaliokunnan jäsenet: Puheenjohtajaa ei tarvitse vaihtaa

YLE Uutiset: Hallintovaliokunnan jäsenet: Puheenjohtajaa ei tarvitse vaihtaa 1.8.2011

Selvä enemmistö eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenistä on sitä mieltä, että valiokunnan puheenjohtajaa ei tarvitse vaihtaa. Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon syrjäyttämistä valiokunnan puheenjohtajan paikalta on vaatinut SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner, jonka mukaan SDP keskustelee asiasta kesäkokouksessaan elokuun puolivälissä.

YLE Uutiset tavoitti 12 valiokunnan 16 jäsenestä. Heistä kukaan ei ollut sitä mieltä, että puheenjohtajaa tarvitsisi vaihtaa, tai että se olisi edes mahdollista.

Jäsenten mukaan valiokuntien paikat on eduskunnassa jaettu suhteellisuusperiaatteen mukaan ja puheenjohtajan valinta on selkeästi sen puolueen sisäinen asia, jolle puheenjohtajan paikka kuuluu.

Osa jäsenistä huomautti, että valiokunnan puheenjohtajuudella ei ole tekemistä sen kanssa nauttivatko puheenjohtajan mielipiteet ja arvot valiokunnan jäsenten luottamusta vai eivät.

Useat valiokunnan jäsenet painottivat, että valiokunta on kokoontunut vasta niin harvoin, että käsitystä Jussi Halla-ahon toiminnasta sen puheenjohtajana ei ole vielä päässyt syntymään.

Jungner kertoi viikonlopun Ilta-Sanomissa, että SDP aikoo kyseenalaistaa Halla-ahon puheenjohtajuuden kesäkokouksessaan. Halla-aho on ilmoittanut, etä hän ei aio vetäytyä tehtävästään.