keskiviikko 3. elokuuta 2011

YLE: Maltti ja viisaus kitkevät vihapuheen

YLE Keski-Suomi: Maltti ja viisaus kitkevät vihapuheen 3.8.2011

Norjan tapahtumien myötä käsite vihapuhe on herättänyt paljon mielipiteitä ja lisännyt keskustelua. Tulevaisuuden tutkija Ilkka Halavan mielestä käynnissä on vihapuheen piikki, jonka purkaminen vaatii kärsivällisyyttä ja viisautta.

Vihapuhetta lietsovat paitsi entistä helpommin saavutettavissa olevat keskustelufoorumit myös erityisesti erilaisuuden pelko. Monikulttuurisuus lisää haasteita erilaisuuden sietämisessä.

- Näyttää kovasti siltä, että opettelemme tänä päivänä erilaisuuskysymyksiä perustavanlaatuisesti. Erilaisuutta ei ole hyväksytty siinä mittakaavassa julkiseen keskusteluun tietyn laidan ulkopuolelta. Siihen saadaan nyt tottua, sanoo tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava.

Internetin keskustelufoorumeiden kautta ääneen on päässyt sellaisia ryhmiä, jotka eivät ole aiemmin päässeet siihen yhtä laajasti osallistumaan. Kasvanut vihapuhe huolestuttaa monia. Halavan mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa on menossa vihapuheen kärjistymä, jonka kitkemiseksi tarvitaan malttia.

- Vihapuhekärjistymisen maltillinen purkaminen ja ennenkaikkea keskustelijoiden ottaminen samaan pöytään, ikäänkuin keskustelun laillistaminen, on välttämätöntä. Jos näin päästään eteenpäin, olemme varmasti turvallisemmilla vesillä kymmenen vuoden kuluttua.

Käskeminen ei Halavan mukaan ole hyvä vaihtoehto vihapuheen lopettamiseksi.

- Vihapuheitten taustat pitää purkaa. Taustalla on usein aika suppea joukko, joka pystyy nokkelalla tavalla levittämään sitä. Tämä on varmasti sellaista työtä, jota jo oppilaitoksissa kannattaisi tehdä, mutta myös muuallakin yhteiskunnassa.

Nykyistä tilannetta kannattaisia tarkastella laajemmassa mittakaavassa, Halava neuvoo.

- Tämä on sellainen kysymys, jossa meidän pitäisi nousta hetkittäisen tilanteen yläpuolelle. Pitäisi olla tyytyväisiä siihen, että on ylipäätään sellainen yhteiskunta, joka keskustelee eri vaihtoehdoista. Sellaisella yhteiskunnalla on mahdollisuudet löytää demokraattisesti fiksuja vaihtoehtoja. Sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ryhmät ovat hiljaa ja suljettuja keskustelun ulkopuolelle, välit tulehtuvat varmasti.