keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Etelä-Pohjanmaa-lehti: Romanit ratkaisivat itse Peräseinajoen pulman

Etelä-Pohjanmaa: Markku Leiwo: Romanit ratkaisivat itse Peräseinajoen pulman 7.9.2011

Peräseinäjoen päiväkotiskandaali on ainakin osittain ohi. Ongelman ratkaisivat häiriön aiheuttajat, romanit, itse. Asunnoista on jo muutettu pois.

Tilanne eteni siis romanien sisäistä tietä. Romanien vanhin sanoo, että tällaisiin tapauksiin pyritään puuttumaan heti sisäisesti.
- Niitä pyritään estämään jo valvomalla muuttoliikettä. Eli pyritään estämään rikollisesti toimivien romanien muutto omalle alueelle.

Eparin haastattelema vanhin sanoo, että surullinen esimerkki sisäisistä ongelmista saatiin juuri Kankaanpäässä. Siellä surmattiin selkään ampumalla mies, joka 17-vuotiaana oli surmannut nyt surmansa saaneen isän! Tästä tapauksesta on kulunut jo 30 vuotta.

Esimerkiksi Ähtärissä romanit ovat panneet pystyyn miesryhmän, joka valvoo muuttoliikettä ja käyttäytymistä.
- Näihin ongelmiin pitäisi aina puuttua kovalla kädellä. "Pahantekijöiden" muutto paikkakunnalle pitäisi pystyä estämään jo ennakolta. Ähtärissä esimerkiksi nämä tapaukset otetaan heti kiinni. Valtaväestöä häiritsevä käyttäytyminen pyritään selvittämään heti, haastateltava sanoo.

Jokaisella paikkakunnalla on romanien vanhin, jolla pitäisi olla riittävästi auktoriteettia. Peräseinäjoelta tämä auktoriteetti nyt puuttuu.

Vanhin puhuu myös ns. väistämisvelvollisuudesta romanien kesken. Pahantekijä on velvollinen väistämään. Sääntöjen mukaan riitaantuneiden sukujen on pysyttävä eri alueilla, siis omilla alueillaan.

Peräseinäjoen tapaukseen romanit puuttuivat sisäisesti heti kun tapahtumat tulivat tietoon.

Päiväkoti muuten tuskin palaa vanhaan paikkaansa. Ainakaan tällä tietämällä.