lauantai 17. syyskuuta 2011

HS: Siirtolaisparlamentin alku lykkääntymässä ensi vuoden syksyyn

Helsingin Sanomat: Siirtolaisparlamentin alku lykkääntymässä ensi vuoden syksyyn 17.9.2011

Suomeen suunnitellun siirtolaisparlamentin ensimmäiset vaalit lykkääntyvät todennäköisesti syksyyn 2012.

Parlamentin toiminta piti alun perin polkaista käyntiin viime kevään eduskuntavaalien yhteydessä, mutta raha- ja aikapulat ovat viivästyttäneet suunnitelmia.

"Ensi kuntavaalit voisivat olla hyvä ajankohta", arvioi idean isä, kulttuurivaikuttaja Alexis Kouros.

Parlamenttiin on tarkoitus koota 50 edustajaa. Äänioikeutettuja olisivat Suomessa asuvat täysi-ikäiset ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajat. Vaalit järjestettäisiin sähköisesti.

Hankkeeseen on Kouroksen mukaan haettu rahoitusta sisäministeriöltä, mutta tukipäätöstä ei vielä ole tullut.

Vaalien järjestämistapa on yhä auki, sillä epäselvää on, miten tieto niistä kulkisi noin 200 000 äänioikeutetulle. Esimerkiksi väestörekisterikeskus ei Kouroksen mukaan voi antaa käyttöön tietoja etnisen taustan perusteella.

Hänestä ensimmäiset vaalit voisivat hyvin perustua äänestäjien omaan aktiivisuuteen. "Voisimme levittää tietoa ja pyytää ihmisiä rekisteröitymään itse", Kouros sanoo.

Kouros ja joukko muita ulkomaalaistaustaisia suomalaisia esittelivät ajatuksensa siirtolaisparlamentista runsas vuosi sitten.

Suunnitelma on herättänyt sekä innostusta että kritiikkiä. Joulukuussa joukko parlamentin vastustajia luovutti sisäministeriölle adressin, johon oli kerätty vajaat 700 nimeä.

Arvostelijoiden mielestä hankkeesta ei tulisi käyttää parlamentti-nimitystä eikä sen tulisi saada julkista tukea.

Kouroksen mielestä arvostelijat ovat ymmärtäneet parlamentin ajatuksen ainakin osittain väärin. Sillä ei olisi virallista asemaa, vaan kyse olisi enemmänkin keskustelufoorumista, jonka osallistujia yhdistää siirtolaisuus Suomessa.

"Emme pakota ketään mukaan, mutta kritisoijat eivät myöskään voi estää muita kokoontumasta tai saamasta tukea", Kouros toteaa.