perjantai 9. syyskuuta 2011

Iltalehti: Apulaiskaupunginjohtaja pani rasistin ojennukseen

Iltalehti: Apulaiskaupunginjohtaja pani rasistin ojennukseen 9.9.2011

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) joutui perjantai-iltana noin kello 20.45 keskelle rasistista välikohtausta.

- Tilanne oli sellainen, että Kansaneläkelaitoksen pysäkillä ratikkaan nousi ensin afrikkalaistaustainen perhe ja perässä suomalainen keski-ikäinen mies kaljatölkki kädessä. Mies alkoi sitten ahdistella perheen pikkupoikaa rasistisesti, raitiovaunulla numero 10 matkustanut Sauri kertoo.

Miehen käytöksestä suivaantunut Sauri päätti puuttua tilanteeseen.

- Ajattelin, että tuollainen ei käy päinsä. Menin miehen luokse ja sanoin, että "sä et tule tänne kaljatölkin kanssa ja rasistisissa aikeissa". Sen jälkeen otin miestä olkapäästä kiinni ja ohjasin takaisin ulos.

"Pakko reagoida"

Saurin mukaan häiritsevästi käyttäytynyt mies jäi sovinnolla pois raitiovaunusta ja matka pääsi jatkumaan ongelmitta.

- En näin selkeästi rasistiseen tapaukseen ole törmännyt aiemmin, mutta mulla on sellainen ajatus, että on pakko reagoida: jos tällaisen antaa jatkua, niin sitten se jatkuu.

Saurin mukaan suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiri ei ole muuttunut yleisesti rasistisemmaksi, mutta vähemmistö on ottanut oikeudekseen käyttäytyä rasistisesti.

- Ja se täytyy vain lopettaa. Sitä ei saa katsella sormien läpi, vaan sille täytyy pistää hanttiin, Sauri kehottaa.

Välinpitämättömyys pahinta

Sauri toivoo antaneensa kanssaeläjille esimerkin siitä, että suvaitsemattomuutta ei pidä sallia.

Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että moni pelkää mennä väliin vaikeisiin tilanteisiin.

- Mutta luulen, että jo pelkästään se, että ihmiset huutaisivat "Lopeta!", auttaisi. Välinpitämättömyys, se on kaikista pahinta, Sauri tiivistää.

_______________________________________

MTV3: Rasistin raitiovaunusta poistanut Pekka Sauri: Välinpitämättömyys ärsyttää

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo saaneensa paljon kiitosta puututtuaan rasistiseen tilanteeseen eilen Helsingissä.

Sauri istui eilen illalla tuttujensa kanssa raitiovaunu 10:ssä, kun Kansaneläkelaitoksen pysäkin kohdalla sisään nousi afrikkalaistaustainen perhe.

– Kuului örvellystä ja rähinää. Katsoin taakseni ja siellä oli suomalainen mies, joka oli kaljatölkki kädessään mennyt örisemään perheelle. Mies repi toisella kädellään perheen teini-ikäistä poikaa hupparista. Tilanne oli ilmeisesti alkanut jo pysäkillä.

Sauri kertoo toimineensa refleksinomaisesti.

– Menin paikalle ja sanoin: "Sä meet nyt ulos". Tartuin miestä olkapäästä, ohjasin hänet alas oven eteen ja sanoin "Mee pysäkille rauhoittumaan". Mies jotenkin rauhoittui ja laskeutui alas.

Sauri kertoo, että matka jatkui tyypillisen suomalaisen hiljaisuuden vallitessa.

"Rasismia katsotaan läpi sormien"

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

– Olen saanut lehden jutun jälkeen hirveästi palautetta, josta 98 prosenttia positiivista. Muutama rasistinen kommenttikin on tosin tullut.

Sauri kertoo, että häntä on alkanut viime aikoina ottaa päähän ihmisten jatkuva piittaamattomuus rasismia kohtaan.

– Katsotaan läpi sormien. Näihin asioihin pitää puuttua. Maailmasta on tullut erittäin uhkaava paikka.

Huuda rasistille: "Lopeta!"

Sauri uskoo, että syynä puuttumattomuuteen esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa on itsesuojeluvaisto. Hän ei pidäkään fyysistä rasismiin puuttumista välttämättä hyvänä ohjenuorana.

– Mutta jo se, että huutaa "Lopeta!" kovalla äänellä, saattaa antaa tarpeeksi voimakkaan komennon esimerkiksi humalaiselle. Teko saattaa keskeytyä.

Sauria vaivaa myös se, että muut kulkuneuvossa istuvat ihmiset eivät lähde väliintulijan tueksi.

– Pitäisi olla useampi ihminen sanomassa, että tällainen ei voi jatkua.