lauantai 17. syyskuuta 2011

MTV3: Näin poliisi kertoi terrorismitapauksesta

MTV3: Näin poliisi kertoi terrorismitapauksesta 17.9.2011

Keskusrikospoliisi on kertonut tänään lisää terrorismipidätyksistä Suomessa. Eilen KRP kertoi, että kaksi henkilöä on vangittu epäiltynä terrorismin tukemisesta.

KRP:n mukaan vangitsemisten taustalla on pitkä esitutkinta. Jutun tiedusteluvaihe alkoi jo vuonna 2009. Juttuun liittyen on tehty kotietsintöjä eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kotietsinnöissä on takavarikoitu asiakirjoja ja muita tietoja.

Poliisin mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

___________________________

Iltalehti: Vangittuina mies ja nainen - Suomen terroripidätyksiä edelsi pitkä tiedustelu

Krp ja supo tutkivat terroristien tukemista ja värväystä Suomessa.

Poliisi pidätti viikko sitten kaksi henkilöä epäiltynä terrorismin tukemisesta. Epäillyt vangittiin viime viikon lauantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Suojelupoliisin (supo) ja keskusrikospoliisin (krp) yhteisessä tiedotustilaisuudessa vahvistettiin hetki sitten, että vangittuina ovat ulkomaalaistaustaiset mies ja nainen. Poliisi ei kertonut kuinka kauan he ovat asuneet Suomessa.

Miehen ja naisen epäillään rahoittaneen ja muuten tukeneen terrorismitoimintaa Suomen ulkopuolella. Poliisi ei kertonut millaisia summia on käytetty tai mihin rahat on lähetetty.

Epäiltyyn rikoskokonaisuuten liittyy useita henkilöitä, mutta tällä hetkellä vain kaksi on vangittu.

Tapauksen tutkinta alkoi 7.9. tehdyllä iskulla epäiltyjen kotiin. Kotietsinnässä takavarikoitiin asiakirjoja ja muuta aineistoa.

Tutkintaa edelsi jo vuonna 2009 alkanut tiedustelutoiminta.

Poliisin mukaan kyseessä on poikkeuksellinen tapaus, eikä kansalaisten tarvitse olla huolissaan.

- Kyseessä on yksittäistapaus, supon apulaispäällikkö Olli Kolstela sanoi.

__________________________

Iltalehti: Poliisi: Pidätetyt terroristiepäillyt yhteistyöhaluisia

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viikko sitten yhden miehen ja yhden naisen epäiltynä terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä.

Keskusrikospoliisin (krp) ja suojelupoliisin (Supo) yhteinen tiedotustilaisuus Suomen ensimmäisestä terrorismipidätyksestä alkoi ennakkotietojen mukaisesti tasan kello 12 lauantaina päivällä Vantaan Jokiniemessä.

Viisi tummiin pukuihin sonnustautunutta krp:n ja Supon poliisia asteli tiedotusvälineiden eteen kertoakseen ensimmäisestä rikostutkinnasta, joka Suomessa liittyy terrorismiin.

"Liittyy useita henkilöitä"

Suojelupoliisi aloitti tiedustelutoiminnan tapauksen suhteen jo vuonna 2009.

- Se (tiedustelutoiminta) on kuin yö, joka ei näy missään, Supon apulaispäällikkö Olli Kolstela kuvaili pitkää vaihetta ennen esitutkinnan aloittamista.

Viikko sitten lauantaina - 7. syyskuuta - poliisin työ tuotti vihdoin hedelmää, kun Helsingin käräjäoikeus vangitsi yhden miehen ja yhden naisen epäiltynä terrorismin tukitoiminnasta.

Vangitut ovat ulkomaalaistaustaisia, mutta heidän iästään, kansallisuudestaan tai sitä, kuinka kauan he ovat Suomessa asuneet, ei poliisi antanut mitään tietoja.

Sen sijaan sen, että kotietsintöjä, joiden yhteydessä on takavarikoitu asiakirjoja sekä muuta dataa, poliisi vahvisti tehdyksi useissa eri kohteissa pääkaupunkiseudulla.

- Tähän kokonaisuuteen kuuluu ja liittyy useita henkilöitä ja heidän mahdollista osuuttaan epäiltyihin ja epäiltyihin tekoihin selvitetään. Muita ei ole ollut pidätettynä, poliisi suostui paljastamaan.

Kysymykseen siitä, ovatko vangitut myöntäneet epäillyt teot, ei poliisi halunnut ottaa kantaa. Sen sijaan tutkinnanjohtaja Kaj-Erik Björkqvist kuvaili heidän olevan yhteistyöhaluisia.

Poliisi vaikeni paljosta

Supo on aiemmin kertonut, että Suomessa on tarkkailussa jonkinlainen määrä ihmisiä, joilla epäillään olevan terroristiyhteyksiä. Kolstela vahvisti, että vangitut mies ja nainen kuuluivat nimenomaan näiden tarkkailtujen henkilöiden joukkoon.

Pisimmän tauon median kysymyksen ja poliisin vastauksen välillä aiheutti kysymys siitä, onko maailmassa tapahtunut jokin terroriteko, johon vangittujen epäilty toiminta voidaan yhdistää.

- Ei suoranaisesti, Björkqvist kiersi kysymyksen kieltäytyen tarkentamasta vastaustaan.

Poliisi vaikeni visusti myös siitä, missä päin maailmaa epäillyt terroriteot ovat tai olisivat suunnitellusti tapahtuneet. Lisäksi kerrottiin, että "poliisilla on tietynlainen käsitys rahasummista, mutta sitä ei tällä hetkellä kommentoida".

- Meillä ei ole syytä muuttaa terrorismin uhka-arviota Suomessa. Tämä on yksittäistapaus ja varsinaiset tapahtumat ovat tapahtuneet ulkomailla eli Suomessa ei ole syytä huoleen, Kolstela summasi tilannetta kansalaisten turvallisuuden kannalta.
__________________________


YLE Uutiset: Tullilla ei tietoa terrorismin rahoituksesta

Tulli ei ole törmännyt terrorismin rahoittamiseen Suomesta lähetetyillä varoilla, paljastaa Tullin rikostorjuntaosaston tiedustelupäällikkö Sami Rakshit. Tullilla ei ole myöskään näyttöä, että huumekaupalla rahoitettaisiin Suomessa terrorismirikosten valmistelua. Kansainvälisesti huumekaupalla ja terrorismilla on läheinen yhteys.

- Valvomme Suomesta ulkomaille suuntautuvaa rahaliikennettä, eikä ole viitteitä, että rahaa käytettäisiin terrorismirikosten valmisteluun, Rakshit sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että rahojen käyttötarkoitusta on mahdotonta tietää esimerkiksi Somalian kaltaisissa maissa. Eniten Suomesta lähetetään rahaa Venäjälle.

- Ei ole maata, johon rahaa ei lähetettäisi.

Norjan terroriteon esille nostamat typpilannoitteet menevät Rakshitin mukaan Suomessa laillisiin tarkoituksiin. Suomessa typpiraaka-aineet eivät siis päädy pommeihin.

Epäilyttävät tavara- ja rahalähetykset Tulli käy läpi Suojelupoliisin kanssa. Supon tehtävä on analysoida mahdolliset riskit.


_________________________________________

Ilta-Sanomat: Räsänen: Terrorismirikosepäilyt yksittäistapauksia

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) arvioi, että Suomeen kohdistuva terrorismiuhka ei ole kasvanut.

Räsäsen mukaan Suomeen ei kohdistu aiemmin oletettua suurempaa terrorismin uhkaa.

Räsänen sanoo, että nyt poliisitutkintaan tulleet terrorismirikosepäilyt ovat vakavia, mutta vaikuttavat lähinnä yksittäistapauksilta.

Räsäsen mukaan Suomessa pidetään silmällä pientä joukkoa ihmisiä, joilla saattaa olla kytköksiä väkivaltaisiin järjestöihin, mutta laajasta ilmiöstä ei ole kyse.