keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Tamperelainen: Suosikkimyyjä muutti pois Tampereelta: Jama Jama hymyilee nyt espoolaisille

Tamperelainen: Suosikkimyyjä muutti pois Tampereelta: Jama Jama hymyilee nyt espoolaisille 14.9.2011

Nyt moni pettyy, mutta kerrottava se on: suosikkikassa Jama Jama muutti Espooseen. Mies haluaa olla lähellä sairastunutta isäänsä.

Moni kauppakeskus Iso Omenan Citymarketissa käynyt on viime viikolla hieraissut silmiään: istuuko kassalla televisiosta tuttu somalimies Jama Jama? Kyllä istuu.

Olarissa kasvanut Jama on palannut takaisin – takana on viisi Tampereella vietettyä vuotta.

Ne vuodet eivät menneet hukkaan, sillä 25-vuotias mies on ehditty valita Vuoden 2011 positiivisimmaksi tamperelaiseksi. Vuoden tamperelainen -äänestyksessä hän sai toiseksi eniten ääniä. Edellisvuonna hänet nimettiin Arjen sankariksi.


Mistä syy moiseen menestykseen? Se, joka veikkaa hyväntuulista asennetta, osuu oikeaan.

Jama pakeni vanhempiensa ja 14 sisaruksensa kanssa Somalian sisällissotaa Suomeen, kun hän oli kahdeksanvuotias. Koti Olarissa oli lämminhenkinen. Kasvatuksessa painotettiin hyviä tapoja.

– Isä on aina korostanut, että maailmassa menestyy positiivisella asenteella. Jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja opettajaa pitää kunnioittaa kuin omaa äitiä. Ja niillä neuvoilla olen aina pärjännyt, arvioi Jama.

Tampereelle Jama muutti aikoinaan silloisen tyttöystävänsä kanssa. Kaupan kassalle hän lähti sattumalta: Jama postitti puolensataa työhakemusta ja yksi niistä tärppäsi.

– Minulla oli kahden kuukauden työsopimus ja kun se päättyi, asiakkaat alkoivat ihmetellä mihin hävisin. Pian pomo sitten soittikin ja kysyi takaisin töihin.

– Asiakaspalvelu on ehdottomasti minun työtäni. Töitä pitää tehdä suurella sydämellä ja kiitollisin mielin. Olen monta kertaa sanonut omille asiakkailleni, että he ovat niitä tähtiä ja mestareita, joiden takia minä teen töitä.

Työ on Jamalle nautinto ja unelma, eikä hänellä ole aikaa valittaa pikkuasioista.

–  Suomessa on niin pitkä ja synkkä talvi, että positiivinen asenne on monelle ainoa keino estää se, ettei juokse junan alle, naurahtaa Jama.

Myönteisimmälläkään asenteella ei elämässä vältetä vaikeuksia. Espooseen Jama muutti parisen viikkoa sitten – yksi puhelinsoitto muutti kaiken.

– Sain kuulla, että isä on saanut sydänkohtauksen ja hänet on viety sairaalaan. Päätin muuttaa takaisin Olariin, että olisin lähellä isää. Nyt leikkaus on tehty ja kaikki on jo paljon paremmin.

– Keskolle olen kiitollinen siitä, että sain nopeasti töitä Isosta Omenasta. Vaikka tämä market ei ole vielä minulle tuttu, työ on tuttua. On paljon asioita, josta voi olla tyytyväinen.

– Tervetuloa vaan asiakkaaksi. Ja jos on aikaa, käykää Facebookissakin.

Kannattaa tosiaan käydä. Jamalla on sielläkin jo yli kolmetuhatta fania.


Jama Jama, 25


Lähtöisin Somaliasta, asunut Suomessa 17 vuotta, josta yli 10 vuotta Espoossa.

Työskennellyt kaupan kassalla Tampereella. Nyt työssä Ison Omenan Citymarketissa.

Haluaa pitää yllä positiivista asennetta tavallisessa arkityössä.

Esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa. Teki alkukesästä Simo Frangénin ja Jethro Rostedtin kanssa 40 uutta jaksoa Mieletön maailma -televisiosarjaan. Sarja jatkuu ensi lauantaina.